tisdag 31 oktober 2017

Veckans topplista v. 44 - Skräck (och annat otäckt)

Johanna:
"Tisdagen den 31 oktober, och det är idag det är Halloween även om firande förekommer både helgen före och vid Allhelgonahelgen. Jag själv håller mig nog till ljuständning och kyrkobesök på lördag, men veckans topplista får ändå passande nog handla om skräck. Vad som är skräckinjagande är dock mycket individuellt, och därför behöver det inte nödvändigtvis handla om vampyrer och onda andar. Vanliga, livs levande människor kan vara nog så otäcka. Berätta om fem böcker som är skräckexempel i en eller annan mening!"
1. Triffidernas uppror av John Wyndham tyckte jag var riktigt otäck. Triffiderna var nyttoväxter som odlades överallt men som kom att bli livsfarliga för människan. När jag så småningom sett filmen också såg jag triffider överallt i naturen och hörde klappret av deras käftar. En riktigt otäck klassiker. 
2. Färjan av Mats Strandberg är det äckligaste och otäckaste jag läst. Jag hade ålagt mig att läsa den i rent studiesyfte. Den är välskriven och miljön är  utstuderat välvald, men allt detta slafsande och klafsande i blod och inälvor är groteskt. Det är lätt att sätta sig ini de stackars passagerarnas vettlösa skräck.
3. Epidemin av Åsa Ericsdotter, är också en väldigt otäck bok. Hälsopartiet sitter i regeringsställning. Skatt på fett och socker, fetmaoperationer och bantningspiller är det som gäller. Vissa barn får gå i specialklass för att få specialbehandling mot sina extrakilon. Fettmuskelkvot, FMK, har ersatt BMI som ansågs vara för generöst. Lattevalkarna ska bort! Till vilket pris som helst! 
4. Baskervilles hund av Arthur Conan Doyle - av många deckarkännare kallad "the greatest detective story ever told" - är ett skrämmande fall som hamnar på Sherlock Holmes bord. Sir Arthur Baskerville är på väg hem till släktens gods som ligger på Dartmoorheden. Enligt sägnen jagas släkten av en jättelik hund och vid den senaste Baskervilles död fanns de stora tassavtryck vid kroppen. 
5. Halpin Fraysers död av Ambrose Bierce är en obehaglig psykologisk spökhistoria. Författaren räknas som arvtagare till Poe fastän mera cynisk och med en speciell humor. Halpin Fraysers död är en välkomponerad novell med övernaturliga inslag som författaren lyckas få att förefalla helt logiska. Bierce levde ett äventyrligt liv och ingen känner riktigt till hur/när han dog. Carlos Fuentes har skrivit en roman om honom med titeln Den gamle gringon.
Bonus:
Snabelsvärmarlarv sådan jag mötte den vid sommarhuset vid havet. Blicken jag fick glömmer  jag aldrig.

22 kommentarer:

 1. Baskervilles hund är den enda jag läst av de här böckerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. den är faktiskt riktigt hemsk. minns filmatisering också

   Radera
 2. Jag kommer aldrig sätta mig på en färja efter att jag läst den boken.

  SvaraRadera
 3. Men du, de där triffiderna vill man inte stöta på. Just sådana böcker (och filmer) är skrämmande, när de liksom är massangrepp. Och larven var ju riktigt scary!

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag glömmer dem aldrig! och larven var alldeles otrolig!

   Radera
 4. Jag har tänkt läsa Färjan nu i november, få bli skrämd ordentligt, länge sedan jag läste en sådan bok.

  SvaraRadera
 5. den var riktigt hemsk! undrar om Hemmet är värre?

  SvaraRadera
 6. vilken söt snabelsvärmarlarv ❤️

  SvaraRadera
  Svar
  1. haha, jag blev nästan lite rädd när den låg där och stirrade på mig

   Radera
 7. Det var roligt att läsa din lista!

  SvaraRadera
 8. tack, det var roligt att du tycker det!

  SvaraRadera
 9. Triffidernas uppror vill jag läsa! :)

  SvaraRadera
 10. Färjan var superläskig och spännande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag var glad över att kunna ta den i portioner

   Radera
 11. Den enda jag läst är Baskervilles hund. Tack för tipset på de övriga.

  SvaraRadera
 12. Epidemin kanske jag borde läsa som vill ha skatt på socker... men fettet får enligt mig förstås gärna bli billigare, ha ha! Insekter kan verkligen ha ett rätt skräckinjagande utseende, och köttätande växter ska vi inte tala om! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. socker är ju inte inte bra för någonting och fett har väl också sina nackdelar. den lilla fulingen satt åtminstone stilla så att jag kunde föreviga den

   Radera
 13. Ja Färjan är välskriven men det är en del slafsande, läbbigt...

  SvaraRadera
 14. usch, jag mådde illa! men jag läste den i portioner som sommarföljetong i SvD

  SvaraRadera