tisdag 3 oktober 2017

Veckans topplista v. 40. Finland 100 år

Johannas deckarhörna:"Finland firar i år 100 år som självständig nation, vilket också var ett av de teman som uppmärksammades på helgens bokmässa. Idag handlar topplistan därför om vårt grannland i öst. Min lista bjuder på några titlar med direkt koppling till självständigheten, men så länge Finland står i fokus är ämnet fritt."
Schildts förlag
1. Okänd soldat, Väinö Linnas klassiska roman från 1954. Den bygger delvis på självupplevda erfarenheter eftersom författaren själv deltog i kriget vid fronten. Okänd soldat skildrar en kulsprutepluton under fortsättningskriget 1941 - 1944.  Det är en brutalt realistisk skildring av krigets verklighet och författaren fick mycken kritik för det. Romanen är också filmad och med anledning av 100 - årsjubileet har man gjort en nyinspelning som ska släppas lagom till den 6 december, Finlands självständighetsdag. Okänd soldat spelas alltid den här dagen i Finland.
2. Zacharias Topelius, Fältskärns berättelser 1853 - 1867 i fem delar. Det började med att Topelius skickade in historiska berättelser till tidningar som sedan blev böcker eftersom de blev så populära. Topelius är ju också känd för Blommande sköna dalar och 
Och nu är lampan släckt och nu är natten tyst och klar
och nu stå alla minnen upp från längst försvunna dar
och milda sägner flyga kring som strimmor i det blå
och underbart och vemodsfullt och varmt är hjärtat då. 
en berättelse från den stora ofredens tid. Detta var egentligen Finlands första historiska roman, men Fredrika Runeberg lät den vila i sin gråa sypåse så länge att Topelius hann först. 
4. Sju bröder av Aleksis Kivi läste jag för så länge sedan att jag knappt minns den,men jag tar med den ändå för att den är en klassiker och en av de första romanerna som skrevs på finska. Den handlar om sju vildvuxna bröder som bor hemma i stugan med sin mor. När hon dör kommer de att leva fribrytarliv i skogarna. Sju bröder kritiserades mycket när den kom ut för att den sades förlöjliga allmogen. Men snart vände vinden och Sju bröder blev det litterära verk som lever än idag. Aleksis Kivi -dagen den 10 oktober firas som den finska litteraturens dag.
5. Frans Eemil Sillanpää får vara med för att han är den förste och ende finländske författare som hittills fått Nobelpriset i litteratur. Det fick han 1939 efter många och långa diskussioner. Romanen Silja: berättelsen om ett gammalt släktträds sista gröna skott har jag läst också långt före denna bloggs tillblivelse. En intressant kvinnoskildring som vittnar om författarens mening att människan drivs av sin biologiska natur.









21 kommentarer:

  1. bra lista, Silja får jag läsa nån gång, fick gratis på antikvariat - ingen skulle ju köpa den....

    SvaraRadera
    Svar
    1. (fast bäst om jag läser på originalspråk)

      Radera
    2. det är väl alltid bäst att läsa på originalspråket. tror att Silja filmats också

      Radera
  2. Okänd soldat är den enda av dina böcker som jag läst.

    SvaraRadera
  3. ska bli intressant att se den nya filmen. vi ska se den i vår nordiska läsecirkel.

    SvaraRadera
  4. Okänd soldat har jag läst ett flertal gånger och sett hittills två versioner av filmen, kommer nog säkert att se densenaste också. Topelius har skrivit underbara sagor och en del av dem är mina favoriter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag tror att några av Topelius sagor fanns med i Min skattkammare. ska bli intressant att se den nya versionen av Okänd soldat

      Radera
  5. Intressant historisk lista! Tack för den.

    SvaraRadera
  6. Linna och Topelius känner jag ju igen, men de andra är idel nya namn för mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fredrika Runeberg stod ju i skuggan av sin man, men han uppmuntrade henne i alla fall. hon borde ha haft både ett eget rum och egen tid

      Radera
  7. Mycket fint urval. Har läst dem alla utom Silja och Fredrika Runeberg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. tack, Eva! vår nordiska läsecirkel uppskattade denna mycket. svensk-rysk- finsk historia i kombination med kvinnohistoria

      Radera
  8. Nya böcker för mig, men blev särskilt intresserad av Okänd soldat

    SvaraRadera
    Svar
    1. det är en anti - krigsroman i allra högsta grad

      Radera
  9. Topelius är född och uppvuxen här i Nykarleby där jag bor och nästa år firar vi att det är 200 år sedan han föddes.

    SvaraRadera
  10. intressant! han är ju i allra högsta grad en levande författare om en ser till nyutgivning och biografier

    SvaraRadera
  11. Intressant list! Känner till Topelius och Linna men osäker på om jag har läst. Runeberg känns också bekant, men det är lite samma där. De två andra är nya namn för mig, spännande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag valde nationalskaldens hustru Fredrika i stället för själva Johan Ludvig

      Radera
  12. wow, jag har helt missat att Linna själv varit med vid fronten. Okänd soldat vill jag läsa riktigt mycket. Har sett filmen de senaste 10 åren, en fin tradition på självständighetsdagen :)

    SvaraRadera
  13. ja, det är en fin tradition. vi kommer att se Okänd soldat i vår cirkel lite innan självständighetsdagen, då Föreningen Norden kommer att ha ett annat program om Finland

    SvaraRadera