tisdag 17 oktober 2017

Veckans topplista v. 42 - Samtida svenska romaner

Johannas deckarhörna: "Dags för veckans topplista, idag på temat samtida svenska romaner. Med detta avser jag romaner som är skrivna under senare år, men de behöver inte nödvändigtvis utspela sig i vår samtid. Inte klassiker, för dem spår vi till en annan vecka, skulle man också kunna uttrycka det. Nu har jag dock insett att jag har målat in mig själv i ett hörn den här gången, för just svenska romanförfattare är något jag önskar att jag hann läsa mer av än vad jag faktiskt gör. Så därför får det bli en önskelista den när gången, här kommer fem böcker jag väldigt gärna skulle vilja läsa under hösten. Krokas av Elin Olofsson påbörjade jag faktiskt igår, så där är en av dem avprickad. Hoppas på många bra tips från andra bloggar den här veckan!"
1. Jag faller Johanna i talet och tar med Anne Swärd, Vera, som jag just läst och håller på att formulera mig ikring. Det är inte så lätt eftersom boken är mycket händelserik och jag vill inte avslöja för mycket. Dessutom är den väldigt bra och det är av någon konstig anledning svårare att skriva om de böcker en tycker riktigt mycket om.
2. Sigrid Combüchen, Sidonie & Nathalie. Romanen handlar om två kvinnors flykt under andra världskriget. De kommer från helt olika världar och har olika sätt att förhålla sig till verkligheten. Nathalies bakgrund är svår att upptäcka eftersom hon ljuger om det mesta. En bok jag köar för på biblioteket.
3.Hanna Norden hök, Asparna är en helt underbar bok som på mer än ett sätt påminner om Sara Stridsbergs fina roman Beckomberga. Asparna bygger på en verklighet, nämligen ungdomsanstalten Råby utanför Lund
Norstedts
4. Moa Herngren, Tjockdrottningen "är en svart komedi om jakten på lycka, status och kärlek i dokusåpornas värld som präglas av cynism och människoförakt. Moa Herngrens roman landar rätt i samtiden där alla kämpar med sitt förflutna, sina fasader och den ständiga jakten på bekräftelse." står det på förlagets hemsida. Intressant läsning, tror jag.
Bonniers
5. Hanna Lutz, Vildsvin tror jag är en mycket speciell roman. Den behandlar förhållandet mellan människor och djur. Vildsvinen börjar ju bli alltmer påtagliga i vardagen till stort bekymmer för många människor. Omslaget är så vackert också. Romanen tilldrar sig i skogarna i Småland. En bok jag vill läsa, alltså.

Bonus
6. Marie Bengts, En sax i hjärtat.
7. Alex Schulman, Glöm mig

26 kommentarer:

 1. Asparna blev jag nyfiken på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag tyckte så mycket om den. jag rekommenderar den verkligen

   Radera
 2. aha, olästa böcker, för mig också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. tyvärr hinner en ju inte med varken allt eller hälften av vad en vill läsa

   Radera
 3. Har inte sett mycket om Vera, men jag börjar bli nyfiken på den.

  SvaraRadera
 4. Många bra tips här. Vera måste läsas snart :)

  SvaraRadera
 5. Ja jag vill nog läsa Glöm mig, den verkar intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. trodde inte att jag skulle gilla den, men det gjorde jag verkligen

   Radera
 6. Vera är jag nyfiken på. En sax i hjärtat har jag läst.

  SvaraRadera
 7. Vildsvin blir jag förvånande nog nyfiken på, det verkar spännande det där :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, jag blev också intresserad. omslaget drar

   Radera
 8. Tack för jätteintressanta tips.

  SvaraRadera
 9. Sigrid Combüchen har jag varit nyfiken på ett tag, men en annan bok. Som kanske inte har fått så där väldigt bra recensioner från andra bokbloggare. Kanske ska jag välja den här boken i stället...

  SvaraRadera
  Svar
  1. tänker du på Spill? i så fall tyckte jag mycket om den http://mrscalloway.blogspot.se/search?q=spill

   Radera
 10. Vera tyckte jag var fantastisk. Tjockdrottningen var intressant. Övriga vill jag läsa, särskilt Vildsvin, eftersom de präglar mångas liv här hos oss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag var också förtjust i Vera. Augustpriset blir det väl? vildsvinen brer ut sig mer och mer. bilkörning i skymningen medför skärpt försiktigthet

   Radera
 11. Ser att Vera har flera beundrare. Ska man ta sig en titt på henne kanske???

  SvaraRadera
 12. Såg att Vera har seglat upp i toppen av mest utlånade e-böcker på biblioteket de senaste dagarna. En blir ju inte så lite nyfiken!

  SvaraRadera