fredag 20 oktober 2017

Olikhetsutmaningen: stad - land

enligt O: "Att läsa är att resa, brukar det heta och jag håller verkligen med. Jag tycker både om att läsa böcker om platser jag känner till väl och sådana jag aldrig har besökt. I dagens olikhetsutmaning vill jag uppmärksamma kultur som utspelar sig på just olika platser, nämligen i städer och på landsbygden. Olikhetsutmaningen gäller idag stad och land"
Korparna av Tomas Bannerhed är en fantastisk bok som handlar om landsbygden. En by håller på att avfolkas, affärer slår igen, skolan används intelängre och de gamla gårdarna bär sig inte. Den unge känner trycket från fadern att ta över ett olönsamt jordbruk som han inte är ett dyft intresserad av. Han vill komma ut och bort. Det stora intresset är fåglar.
Tokyo år noll av David Peace  skildrar en bombad stad under ett par heta augustiveckor 1946. Människor är trötta, hungriga, förnedrade och plågade av revorm och löss. Kriminella gäng -som polisen på en gång måste samarbeta med och bekämpa -  tar över staden och korruptionen brer ut sig. Författaren är egentligen ifrån Yorkshire men bor sedan länge i Tokyo.
Körsbärslandet av Dörte Hansen.  I ett gammalt korsvirkeshus med halmtak i marsklandet vid Elbe bor Vera Eckhoff sedan sextio år tillbaka. Vera och hennes mor kom som krigsflyktingar från ostpreussen efter en flykt i kyla och stort lidande. I korsvirkeshuset i Olland bodde Karl Eckhoff och hans mor Ida. Ida släpper motvilligt in "polackerna". Snart får hon till sin förtrytelse se sonen gifta sig med flyktingkvinnan. I Karl får Vera en snäll styvfar. Hon utbildar sig till tandläkare. Nu är Vera en ensam människa som går sin egen väg. Hon jagar och rider som en husar, men låter huset förfalla.
NW av Zadie Smith. Nathan är frisör och bor med sin fru, socialarbetaren Leah, i Willesden i nordvästra London. De här båda är mycket förälskade i varandra, men är inte riktigt alltid överens om hur de ska ha det. Till exempel så vill Nathan ha barn. Leah är tveksam och norpar i lönndom p - piller hos sina väninnor. Undrar hur de löser detta? En följer också Leahs väninna Natalie och Nathans vän Felix. De har alla vuxit upp i Caldwell och nu försöker de leva vuxenliv i Kilburn.  Det är också där Zadie Smith har sina rötter.

7 kommentarer: