söndag 18 augusti 2024

En smakebit på søndag v. 33 2024

astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger adminstrerar söndgens bokutmaning En smakebit på søndag v. 33. Vi bjuder varandra på en smakebit utav det vi juat läser. Utan spoilers, förstås.

"Föregående vinter hade Gustav ytterligare en av de många historier  som handlade om Lyckseles starkaste man, prosten Frykholm. När han kom hem berättade han den för Kristina och Ester. Far hade legat i timmerkojan och vilat efter dagens arbete, däst och bukstinn efter att ha tuggat i sig fem kolbullar. Då hade en av huggarna, en karl från Knaften, berättat om Frykholms kraftprov som utspelat sig så nyligen som sommaren 1905.  Skogshuggaren från Knaften hade fått höra denna historia av svågern, som var en trovärdig karl, och han i sin tur hade fått höra av självaste Trumfen, som berättade historien inför ett femtiotal personer nere i Hamn. Trumfen var en kraftkarl och storskrävlare, en riktig pratakus. Det kom folk som till en teater för att höra den där Trumfen berätta om Frykholm."

Fler smakebitar HÄR

10 kommentarer:

  1. tack för smakbiten från en annan tid

    SvaraRadera
  2. Väl beskrivet hur det går från mun till mun och växer i betydelse.

    SvaraRadera
  3. Ja, tänk hur nyheter/skrönor färdades för i tiden!

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja. och det gör de väl än idag, egentligen

      Radera
  4. Läste denna för ett par år sedan, en bok helt i min smak! Tack för påminnelsen, ha en skön söndag

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag kan inte släppa den. trots allt elände

      Radera
  5. Låter som det är en skröna. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
  6. Ja, det är ju ingen nymodighet det där att skvaller sprids och blir värre längs vägen. Enda skillnaden är väl att det går så mycket snabbare nu.

    SvaraRadera