onsdag 18 oktober 2023

Veckans kulturfråga v. 42 2023

enligt O: Veckans kulturfråga v. 42 handlar om oväntade kulturfavoriter. Det kan handla om böcker, filmer, tv-serier, musik eller annan kultur. Det jag först kommer att tänka på är den oväntade läsupplevelse jag fick av att lyssna på Tritonus av Kjell Westö i författarens egen uppläsning 2021. Jag hade fått för mig att Westö var mer för pojkar. Precis samma upppfattning hade jag fastän i ännu högre grad av Klas Östergren ända tills jag plötsligt gav honom en chans och lyssnade på Renegater i författarens egen uppläsning 2022. Jag läste de två tidigare delarna Gentlemän och Gangsters av bara farten. Men bäst var Renegater. 

Vad det gäller musik är det inte så förfärligt många år sedan jag upptäckte att jag gillar opera;  t. ex. Madame Butterfly. Ofta blir jag fängslad av scenografin dessutom. Albin Lee Meldau är en nyupptäckt favorit. Här sjunger han Spela min favoritvals av Louise Hoffsten. Bröderna Norén, Gustaf och Viktor, är helt charmerande. Här sjunger de Strövtåg i hembygden.

På Lousiana Museum of Modern Art fastnade jag oväntat för den spännande utställningen Cave Bureau om ett par kenyanska arkitekter som ägnade sig åt att tänka nytt. 

Filmen Oppenheimer kände jag mig ganska skeptisk till. Men - vad alla timmarna gick fort! Jag gick nog iväg för att se den eftersom jag sett huvudpersonen som spelades av Cillian Murrphy i serien Peaky Blinders, som jag tyckte väldigt mycket om.
 

6 kommentarer:

  1. kul att nyupptäcka bra författare!
    Vi såg Barbie med tre generationer, ska nog se Oppenheimer med maken, vi såg Avatar, mäktigt, och Sjöjungfrun med 7-åringen

    SvaraRadera
  2. jag tror faktiskt att jag har sett Avatar. Oppenheimer kan jag rekommendera

    SvaraRadera
  3. Jag gav upp Tritonus ... och borde l'äsa nåt mer av Östergren, känner jag. Bör jag rent av se Oppenheimer också? Längden avskräcker.

    SvaraRadera
  4. lyssna på Renegater! Östergren läser så bra. jag glömde bort tiden när jag såg Oppenheimer

    SvaraRadera
  5. Har nog tyvärr fortfarande fördomar om Klas Östergrens böcker. Får ge honom en chans.

    SvaraRadera
    Svar
    1. det hade ju jag också, men Renegater var oemotståndlig

      Radera