måndag 23 oktober 2023

Boktriss v. 43 2023: Bokstaven T

Mias bokhörna: Boktriss v. 43: Bokstaven T

Författare: Shusei Tokuda, Förklädd. I den här romanen skildrar författaren sitt treåriga förhållande med den unga Junko Yamada som till varje pris vill bli författare. Hennes stora förebild är franska Colette. I romanen, som Tokuda skriver tio år senare, kallas hon Yoko och den äldre, framgångsrike författaren Yozo. Hon har ett havererat äktenskap bakom sig och tre barn som hon lämnat bort.

Titel: Tritonus av Kjell Westö. En glad överraskning eftersom jag vanligtvis inte är så förtjust i Westö. Att jag gillar Tritonus beror troligen på att jag lyssnar på den och får då med en del av all musik som det talas om i boken. Jag både lyssnar och läser. Och det finns låtlistor till boken vilken är ett mervärde i sig. Musiken betyder mycket för Kjell Westö och han är mån om att få in en musikalisk rytm i det han skriver också. Den världsberömde dirigenten Thomas Brander, 58, har byggt sig ett fantastiskt chateau, Casa Tritonus, dit han ska kunna dra sig tillbaka från offentligheten.Vänskap, djur och natur skildras fint i boken. Och musik, förstås.

Något på bokstaven T på omslaget: Långsamhetens nej av Thomas Nydahl men ett träd på omslaget och på förlaget Tusculum. TN är författare och frilansjournalist. Han avskyr komsumtionssamhället och älskar fado. Han har varit chefredaktör för Studiekamraten som numera heter Ariel. TN cyklar omkring på gatorna i Kristianstad och tänker.

5 kommentarer:

  1. Tritonus är ju bra, har den oläst i bokhyllan

    SvaraRadera
  2. den är väldigt fin att lyssna till. musiken kommer ju med

    SvaraRadera
  3. Vem mer än du hade kunnat komma på Shusei Tokuda ;)

    SvaraRadera
  4. han var ju japan! och som sådan fick han en chans. och jag tyckte väldigt mycket om hans böcker. tre stycken

    SvaraRadera
  5. Läst Kjell Westös Hägring 38, var väl sisådär, intressant mest för dess historiska input.

    SvaraRadera