torsdag 5 oktober 2023

Hett i hyllan v. 40 2023

Monika: Hett i hyllan v. 40. Vilka hyllvärmare döljer sig i våra hyllor?

Din tjänare hör är första delen i Sara Lidmans så kallade järnbaneepos i sju delar. De övriga delarna är Vredens barn, Nabots sten, Den underbare mannen, Järnkronan, Lifsens rot och Oskuldens minut. Romanen tilldrar sig i Västerbottens inland; året är 1878. Folk har hungeråren 1867 - 1868 i färskt minne. Ordet fattig använder man inte. Rik är man om man har mat för dagen och skor på fötterna. Didrik Mårtenson är 21 år när berättelsen börjar och beslutar sig sig för att dra en "jernbana" från Schwärje till Lillvattnet. Söderut byggs det järnvägar medan man norröver får bidrag till utdikning och sänkning av sjöar. Romanerna fick lysande omdömen och  för Vredens barn fick Sara Lidman Nordiska Rådets pris.

Jag tycker att det är underligt att jag inte läst den här serien. Jag blir riktigt sugen när jag nu bläddrar i Din tjänare hör som kom ut 1977.

8 kommentarer:

  1. västerbottniska svärdotter har gett mig Sara Lidman som bokstöd, finns några böcker i min bokhylla

    SvaraRadera
    Svar
    1. har faktiskt läst mera om än av S Lidman. Tjärdalen tyckte jag mycket om

      Radera
  2. Din tjänare hör läste jag för länge sedan. Jag minns att jag tyckte att den var bra och att det var spännande att få inblick i förhållandena i Västerbotten förr i världen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag brukar gilla den där högtidliga gammaldags stilen SL skriver i

      Radera
  3. Har inte läst Lidman men Västerbotten och 1800-tal låter onekligen intressant!

    SvaraRadera
  4. ett utmärkt sätt att läsa historia på!

    SvaraRadera
  5. Jag tror inte att jag har läst något av henne. Däremot så har jag sett kulturhuset i Skellefteå som är döpt efter henne 🙂

    SvaraRadera
  6. har inte sett kulturhuset i Skellefteå men jag har läst Tjärdalen

    SvaraRadera