lördag 3 december 2016

En ros åt Emily

En ros åt Emily, William Faulkners (1897 - 1962) mest berömda novell, publicerades först i Saturday Evening Post 1930. Tjugo år senare får författaren Nobelpriset. En ros åt Emily är en liten kuslig novell som innehåller element av suggestiv gotisk berättelse från amerikanska södern och spänningslitteratur. Stämningen är dyster; huvudpersonen Emily Grierson, står utanför samhället. Hon är en relik från en svunnen tid när hennes familj tillhörde en aristokrati som förlorade i inbördeskriget. Henne far har avvisat alla friare eftersom de inte ansetts ståndsmässiga. När sedan fadern dör står Emily där ensam. Hon är trettio år och har svårt att acceptera sin situation. En färgad betjänt får sköta alla vardagliga sysslor. Det stora, dystra huset - Emilys enda arv - förfaller. Ingen släpps över tröskeln och Emily visar sig sällan utanför husets väggar. Möjligen skymtar hon i något fönster. När sedan Homer Barron uppenbarar sig och Emily och han inleder en relation håller omvärlden andan. Det är en högst opassande förbindelse. Homer Barron är en nordstatare och daglönare som öppet deklarerar  att äktenskap inte är något för honom. Ansvarskännande personer i samhället tillkallar Emilys kusiner, men det visar sig inte vara någon lämplig åtgärd. Emily gör sig kvitt dem och Homer Barron uppträder på nytt. Resten är bitvis höljt i dunkel, men apotekaren kan berätta att Emily Grierson köpt arsenik utan att ange något skäl.  Berättare är ett kollektivt "vi"; alltså alla som iakttar utifrån, bokstavligen och bildligen. När Emily Grierson slutligen dör uppdagas ett mänskligt och moraliskt elände som ingen utomstående kunnat gissa sig till. Emilys betjänt har gått upp i rök och det finns ingen som riktigt vet vad som hänt under alla år. En ryser och fryser och läser med skräckblandad fascination. Jag ser att jag läst novellen tidigare och då satte ett frågetecken för "ros" i titeln. Det frågetecknet kvarstår.
En ros åt Emily får stå på plats 14. Läs en novell där titeln består av fyra ord i Ugglan och Bokens läsutmaning Läs en novell II.

8 kommentarer:

 1. Avdelningen för värdelöst vetande: The Zombies har skrivit en låt med samma namn som lär vara inspirerad av Faulkners novell. Klart lyssningsvärd!
  Hälsningar Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. väldigt roligt vetande, tycker jag! det är sådan en kommer ihåg.

   Radera
 2. Låter som en bra novell och det låter också som ett spännande grepp med viet som berättar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, det är en mycket speciell novell.
   Emily ses utifrån och läsaren får samma chock som "vi"...

   Radera
 3. Ahaa, den har jag läst. Den är rätt obehaglig... Härligt obehaglig! :-)

  Sådär spontant tänker jag på Ray Bradbury, men vet inte om det är temat eller stilen - det är rätt länge sen jag läste någondera. (Note to self: läs Bradbury till utmaningen!)

  SvaraRadera