tisdag 21 november 2023

Tisdagstrion v. 47 2023: Förbjudna böcker

Ugglan & Boken: Tisdagstrion v. 47: Förbjudna böcker


1. Satansverserna av Salman Rushdie. Två indiska skådespelare beger sig från London mot Bombay. Planet störtar tiotusen meter ner i havet efter ett attentat av terrorister, men de två skådespelarna överlever. Den ene blir Gibril, ärkeängeln Gabriel, och den andre, Saladin, blir djävulen.


2. Älskade av Toni Morrison. I arton år har Sethe och Denver levt i ogillande och ensamhet. De har bara varandra att ty sig till vilket inte är så bra för någon utav dem. Förhållandet mor/dotter är inte oproblematiskt. Sethe är ingen vanlig kvinna. Hon är svart och hon är slav. Men inte vilken slav som helst. Hennes personlighet är stark; så stark att det är svårt för omgivningen. Till och med hennes kärlek skrämmer.


3. Lolita av Vladimir Nabokov. Bokens protagonist och berättare, Humbert Humbert, var besatt av sin dröm Lolita. När romanen tar sin början har Dolores ännu inte fyllt 12, men det gör hon 1947, när Humbert blivit änkling och hämtar sin moderlösa styvdotter och ger sig ut på en lång bilresa med henne. Övergreppen börjar ganska snart. Humbert anser sig vara en stilig och belevad man med kvinnotycke. Han gör sig döv för Lolitas snyftningar.

Bonus:


De förklädda flickorna i Kabul
av Jenny Nordberg. Det hela börjar med att Jenny Nordberg intervjuar Azita, en kvinnlig parlamentsledamot, och upptäcker att en av hennes flickor är förklädd till pojke. Det höjer familjen anseende i alla avseenden och flickan får några år i frihet. När puberteten inträder blir pojken i all hast flicka igen. Då är det  är slut på friheten i alla bemärkelser eftersom flickan ofta gifts bort ganska snart dessutom. Jenny Nordberg får kontakt med flera sådana här s. k. basha posh.

Kriget har inget kvinnligt ansikte av Svetlana Aleksijevitj. Tack vare att författaren fick vara fristadsförfattare i flera städer, bland annat Göteborg, fick hon boken skriven. I sitt eget Belarus (Vitryssland) var hon inte välsedd och hade stora problem med censuren. Kriget har inget kvinnligt ansikte är första delen av Utopins röster. Hennes metod är att intervjua 800 - 1000 personer i personliga möten och att sedan sammanställa en kör av röster. Själv håller hon sig i bakgrunden.

12 kommentarer:

  1. Bonjour tristesse av Françoise Sagan var väl inte heller så populär

    Svetlana Aleksijevitj är ju så viktig, kvinnorna glöms alltid bort (Rosa Liksom tar upp även barnens deltagande, men hon är ju inte förbjuden...)

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag tyckte mycket om Kriget har inget kvinnligt ansikte

      Radera
  2. Läste "Älskade" innan Toni M var Nobelprisad, men inser att jag inte minns den alls ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. nej, jag mins den inte heller. men då har jag ju blogginlägget. TM är ingen favorit

      Radera
  3. Lolita är en omtalad bok får väl läsa den någon gång.

    SvaraRadera
  4. Älskade har jag ännu inte läst. Jag visste inte att den har förbjudits.

    SvaraRadera
  5. den upphör tydligen aldrig att fascinera

    SvaraRadera
  6. Jag har läst alla dina utom Satansverserna men den vill jag läsa.

    SvaraRadera
  7. Vi har Satansverserna gemensamt.

    SvaraRadera
  8. Satansverserna är den enda jag har läst. Och annat av Nabokov, men inte denna.

    SvaraRadera
  9. Det finns massor av riktigt läsvärda böcker, som tyvärr varit förbjudna. Lolita har jag fortfarande inte läst. Förra veckan skrev jag så här till dig i kommentarerna på tisdagstrion hos mig:

    "Hej! Jag har inga som helst begränsningar i mina inställningar för någon att kunna kommentera på min blogg. Men när jag googlar runt lite ser jag att det inte är helt ovanligt att personer skriver att de har problem med att kommentera just i Blogger. Att byta webbläsare är ett av de rekommenderade tipsen. Jag vet inte om du kommenterar från dator eller I-pad, men jag fick en gång rensa cache-minnet i min I-pad, för att kunna kommentera, så det kanske också kan vara ett tips? Vissa skriver också att det kan strula att kommentera på t ex wordpress om man har blogger, och tvärtom. Det finns tyvärr inget jag kan göra i mina inställningar i alla fall."

    Inte kul när det strular!

    SvaraRadera
  10. ja, jag vet atty du skrev det. och jag förstår inte vad det är som plötsligt händer. ibland fungerar det. men jag byter webbläsare när det inte fungerar och det får jag göra för att kunna kommentera på flera andra bloggar också. jag kommenterar alltid från min dator

    SvaraRadera