onsdag 14 mars 2012

Ur hyllorna: M

Marieholm och Munkeboda (1918) av Mathilda Malling, född Kruse, skildrar skånskt landsbygdsliv i en serie böcker om familjerna Stjerne och Skytte.
Under pseudonymen Stella Kleve skrev hon också skandalromanen Berta Funcke

Mrs Craddock (1902)av W. Somerset Maugham,1874 - 1965.
Ett ungdomsverk av författaren där han ännu inte förlorat tron på kärleken. Alternativ titel: Kärlekens triumf.Här hittar man också en satirisk skildring av det viktorianska samhället.

Mannen utan öde (även utg. under titeln Steg för steg) av den ungerske författaren och nobelpristagaren (2002) Imre Kertész, född 1929.
Romanen skildrar en ung pojkes vandring genom olika koncentrationsläger under andra världskriget och ger också en bild av hur totalitära samhällen fungerar.

Människans lott (1933) av André Malraux, (1901 - 1976) fransk författare, äventyrare och politiker som bl. a. deltog i Spanska inbördeskriget. Människans lott handlar om kommunistiska revolutionärer i Shanghai 1927, "en plågornas trädgård". Jag var mycket fascinerad - och skrämd - av denna roman på sin tid.

4 kommentarer:

 1. Det är ju föt kul att då och då se vad som ryms i hyllorna...böcker av så skiftande karaktär =)
  Lo

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja,Lo, det är spännande att gå på upptäcktsfärd i de egna hyllorna. dessutom kan man ju ta ett svep med dammtrasan...

   Radera
 2. Mrs Craddock vill jag läsa....

  SvaraRadera