onsdag 27 mars 2024

Veckans kulturfråga v. 13 2024

enligt O: Veckans kulturfrågor v. 13: Kulturfråga 1: Vilka kriminalromaner vill du tipsa om i påsk? Jag börjar med Min fars hemlighet av Sarah Blædel. Ilka Jensen har inte sett sin far på trettio år, men nu är han död och har lämnat ett arv till henne. Hon får ge sig till Wisconsin och finner att arvet består i Jensens begravningsbyrå. Nästa del heter Ilkas arv. Offer utan ansikte av Stefan Ahnhem är första delen av sex om kriminalaren Fabian Risk, hans arbete som innebär ständiga resor mellan Helsingborg och Köpenhamn och smarbete med danska polisen. Jag överraskade mig själv med att tycka riktigt mycket om serien. Men jag har en del kvar.

Kulturfråga 2: Vad tänker du själv läsa under långhelgen. Det blir framför allt Issadalen av Czesław Miłosz. Det är en läsecirkelsuppgift. Issadalen handlar om författarens uppväxt. Han föddes i Litauen 1911. Litauen till- hörde då Ryssland. 1980 fick han Nobelpriset. 2004 dog han. Jag har också lånat hem hans Samlade dikter. Och så håller jag på att lyssna på sista delen av Katrine Wessels serie i tolv delar om Familjen Winther, Störst av allt är kärleken. Det är en historisk roman, en släkthistoria, kvinnohistoria som hade förtjänat helt annorlunda bokomslag. Det är inte feel-good eller romance. Serien är bättre än så. Den överraskar ständigt och en fäster sig lite vid karaktärerna. Jag kan ju också läsa X sätt att dö av Stefan Ahnhem vilket är del fem i serien och den enda jag inte läst tidigare.

3 kommentarer:

  1. Issadalen fick jag som julklapp av en pojkvän, tyckte den var tråkig, kanske dags för omläsning, har boken kvar i bokhyllan, lite trädgård +14 grader i skuggan idag

    SvaraRadera
    Svar
    1. oj, det var varmt! här har varit sol, men det har blåst så det har bara varit varmt i lä. läste en uppsats om autismen i Issadalen!

      Radera
  2. Familjen Winter var det ett tag jag läste om. Tack för påminnelsen. Bok 6 väntar.

    SvaraRadera