fredag 10 juli 2015

Skrift och drift

Nu blev det minsann en klassiker till i alla fall. Helt oplanerat. Men jag har länge tänkt läsa om något av Moa Martinson (1890 - 1964).
Helga Maria Swartz gifte sig med Karl Johansson och fick lära sig en del om alkoholmissbruk. Fem söner fick hon och dem försörjde hon genom odlingar, fiske och jakt. Hon blev politiskt intresserad väldigt tidigt och hon började också skriva tidigt. Elin Wägner hjälpte henne till en maskinskrivningskurs. 1929 gifter hon om sig med Harry Martinson som lämnar henne efter tio år. Ivar Lo - Johansson, som var god vän med båda makarna, har skildrat deras äktenskap i Tröskeln: memoarer från trettiotalaet. Kvinnor och äppelträd heter debutboken som kom 1933 efter det att författaren burit omkring den till olika förlag i många år. Huvuperson i boken är den starka, djärva, dugliga, intelligenta och urfattiga Sally. Hon är gift med en drickande man som till slut försvinner i fängelse och dör. Eftersom hon är politiskt intresserad är hon illa sedd i byn, men männen är ändå mycket medvetna om hennes obestridliga skönhet. Hennes enda trofasta vän i världen är den milda, tillbakadragna Ellen som bor i Apeldalen med sin man Bernhard, barn och Bernhards far. Hon har det bra i början och får mycket stöd av sin svärfar. Och det behöver hon. Bernhard är inte snäll. Kvinnors villkor och förmåga att uthärda är den röda tråden genom boken. Sally ligger ensam på golvet och föder i natten och kväver sina skrik för att inte väcka de äldre barnen. Det föds många barn i boken. En kvinna som inte föder barn är en skam för man och släkt. Genom Sally och Ellen möter man byn och dess invånare, upplever första världskriget, fattigdom och svält. Män och kvinnor lever i skilda världar liksom bönder och daglönare. Och barnen får ge sig ut och tigga eller ta tjänst i tidiga år. 
Kvinnor och äppelträd väckte naturligtvis en viss anstöt. Anders Österling tycker i SvD att Kvinnor och äppelträd präglades av "elände, skvaller och drift" och beklagade att "underlivssynpunkten dominerar". Jaja! Svårsmält, naturligtvis.
1988 kom Moa Martinson - Skrift och drift i trettiotalet, Ebba Witt - Brattströms avhandling om Moa Martinson. Den är väldigt intressant. Och lätt att läsa. Som vanligt börjar jag med litteraturförteckningen - vilken TBR -lista! - och registret. Artur Lundkvist har fler hänvisningar än Harry Martinson; Ivar Lo - Johansson och Siegmund Freud har lika många ungefär. Witt - Brattström uppehåller sig en hel del vid Kvinnor och äppelträd i sin avhandling. Jag har en pocketutgåva från Pan med ett vackert sepiafärgat porträtt av Moa Martinson utanpå. Tyvärr är det svårt att återge i bild. Sallys söner heter uppföljaren till Kvinnor och äppelträd. Tillsammans bildar de Sallys bok.
Kaosutmaning 2015

13 kommentarer:

 1. En stark bok där kvinnors kroppar beskrivs som de är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ivar Lo-Johansson talar ju illa om Moa och tror inte att hon kan skriva själv...

   Radera
  2. klart att det var svårt att acceptera vid den här tiden särskilt för manliga kolleger och recensenter

   Radera
  3. ska kolla upp Tröskeln när jag kommer i närheten av ett större bibliotek

   Radera
 2. Moa Martinsson, avhandlingen om henne skulle jag gärna läsa....säkerligen intressant på många vis.

  Ha det fint! och tack för tipset :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, den är jätteintressant och faktiskt lätt att läsa EWB är en god pedagog. kvinnohistoria är så intressant

   Radera
 3. M. M. var en pionjär, mycket modig och ihärdig. Min mormor sa när hon kom på tal att "hon Moa, dom sa att hon svartmålade och överdrev men jag säger: Det var värre!" Mormor hade erfarenhet. in på skinnet, av Moas värld.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, tänk, vilket rabalder det blev bland herrar recensenter när hon presenterade sina kvinnoöden. superi och många barn. och mjölkning på gårdarna. stackars kvinnor!

   Radera
 4. Kvinnor och äppelträd är mycket bra.

  SvaraRadera
 5. En fantastisk roman! Har tyvärr inte läst EWBs avhandling.

  SvaraRadera
 6. Den här läste jag i början på året!

  SvaraRadera
 7. Har tyvärr inte läst något av Moa Martinsson, men viljan finns! ;)

  SvaraRadera