torsdag 3 november 2011

De sista tanterna

Journalisten Fatima Bremmer och fotografen

Magnus Wennman har skrivit boken
De sista tanterna. Från husmor till modeikon.
De säger att de "vill lyfta fram en grupp människor som aldrig riktigt fått ta plats."
Och de har rest omkring i landet och - står det på baksidan av boken - besökt bingohallar, kyrkokörer och frisörsalonger! Är det där tanterna håller till?
Varför inte på biblioteken, teatrarna. konsertlokalerna och liknande ställen? Varför begränsa urvalet? Fatima Bremmer säger att det står klart för henne att hon går tillbaka till sin egen arbetarklassbakgrund. För tanter fanns det inte många på landet. De växter fram ur den arbetarklass som flyttade till staden.
Den svenska tanten föddes någon gång på 30 - talet (eller tidigare) och nu är hon och det hon representerar minsann modern igen. Spetsdukar, porslinsfigurer, blommiga blusar, långa kappor och hattar fyndas på loppis och i secondhandaffärer av unga människor. Tantcykeln och tantväskan har ju varit inne i många år.
Elin Eks Supertanten är upplagd på lite annorlunda sätt har ändå en hel del gemensamt med De svenska tanterna. Men Supertanten är mera praktiskt inriktad och innehåller flera recept och är placerad på avdelningen för bakböcker på biblioteket medan de svenska tanterna klassas som sociologi.

Bilden av den svenska tanten är gjord av konstnären Susanna Arwin och den finns på Arbetets muséum i Norrköping.
Läs mer om konstprojektet Den svenska tanten HÄR

3 kommentarer:

  1. Ja, länge leve den svenska tanten. Jag ska leta efter boken på bibliteket och också minnas alla min barndoms tanter (de som övervakade oss snutiga ungar och som inte var rädda att säga ifrån).

    SvaraRadera
  2. Hej. Nu är oktober månad över och med det även Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj. Vi har tillsammans lyckats samla in över 45 miljoner kronor! Vi vill rikta ett varmt tack till dig för att du hjälpt oss att uppmärksamma Rosa Bandet och kampen mot bröstcancer på din blogg. Tillsammans gör vi skillnad! :) Kram

    SvaraRadera