tisdag 4 februari 2025
Tisdagstrion v. 6 2025: Afrika
måndag 3 februari 2025
Varför Därför. Ny variant av Selfie
Klimakteriehäxan har kommit på bättre tänker och tänker testa ett nytt slags Selfie som hon kallar Varför/Därför
Varför är alla dukar hos mig sällan släta? Därför att min mangel är för liten och dukarna för stora. Ibland dänker jag och stryker
Varför manglar jag aldrig mina lakan? Därför att jag är för lat, och för att det är förspilld kvinnokraft. Dessutom behövs det inte större delen av året. Det räcker att de torkat ute.
Varför har jag inte köpt en robotdammsugare? Därför det är illa nog med en vanlig dammsugare.
Varför har jag så få tavlor på väggarna? Därför mina väggar har tagit slut. De upptas så gott som helt och hållet av bokhyllor.
Varför får inga fler böcker plats i våra hyllor? Därför att jag är för dålig på att gallra. Men jag borde helt klart tömma en hel hylla för att få in en garderob på mitt rum
Red Island
söndag 2 februari 2025
En smakebit på søndag v. 5 2025
astridterese
på den norska bokbloggen Betraktninger administrerar läsutmaningen En
smakebit på søndag. Vi bjuder varandra på smakebitar av det vi just
läser. Utan spoilers, förstås.
"En kväll gick de på premiärfest. Inte helt oväntat gick skådespelerskan och advokaten på en hel del fester. I deras bekantskapskrets ställdes oavbrutet till med partyn, middagar, weekendresor till vingårdar, så länge folk fick en ursäkt att supa tills de kräktes. Det var mer ansträngande för henne än honom att gå på sådana tillställningar, men en av hennes bästa vänner spelade huvudrollen i filmen som hade premiär, en skådis som just börjat ta sina första steg i karriären. Filmen var hemsk. Varken manuset eller regissören kunde ha varit uslare. Men på festen efteråt dansade folk ändå."
Fler smakebitar HÄR
lördag 1 februari 2025
Veckans mening v. 5 2025
MIN
Robert på bokbloggen Mina skrivna ord har en lördagsutmaning som går ut på att en väljer en mening ur det en just läser. En mening som av någon anledning fått en att stanna upp Min Veckans mening v. 5 kommer från Teori om en underkastelse av Camila Sosa Villada"Det kunde bli problem med grannarna eller någon bekant kunde råka se honom komma hemdragande med den mest omsusade transikonen i hela landet. "
fredag 31 januari 2025
Fem en fredag v. 5 2025: Hektiskt
elisamatilda: Fem en fredag v. 5: Hektiskt
- Hur brukar du göra för att hinna med allt du måste göra på en dag?Jag planerar dagen innan. Först gör jag det och sedan det och medan degen jäser kan jag göra något annat. Trevligt att pricka av det en gjort. Makens aktiviteter ska också planeras in.
- Vad gör du när du känner dig överväldigad av allt som behöver göras? Då ber jag att få vara ifred och slippa laga mat. Och sedan gör jag det jag ska
- Hur får du tid för dig själv när det känns som att du aldrig hinner med? Då får jag vara uppe sent och landa
- Har du någon favoritmetod för att organisera dina uppgifter och planer? Listor, almanackor med inlagda kom ihåg några dagar innan.
- Vad är ditt bästa knep för att varva ner efter en hektisk dag?Då hoppas jag hitta en spännande deckare på TV som inte kräver något av mig.
torsdag 30 januari 2025
Dick Svenzons ärliga gröna ögon
Titel: Dick Svenzons ärliga gröna ögon
Författare: Olle Lönnaeus
Förlag: Bokfabriken
Tryckår: 2024
Antal sidor: 350 s.
onsdag 29 januari 2025
Veckans kulturfråga v. 5
Jag tror att det finns vissa nyckelord som feelgood, romance, fantasy, SF, skräck, vampyr för att nämna några som får mig att backa. Vissa omslag misstror jag på grund av motiv och färg. Fotografiska omslag gillar jag inte. Författarnamn, översättare och förlag kan locka eftersom de står för kvalitet. Bygger på verkligheten behöver inte vara fel. Vissa böcker som handlar om sjukdomar skapar förståelse. En av förra årets mest lästa böcker Tranorna flyger söderut av Lisa Ridzéns skildrar hur åldrande kan te sig. Författare från främmande länder och från Tranan lockar alltid. Formatet på böcker kan spela roll liksom stilen. Middlemarch, som jag läser nu, omfattar ca 1000 sidor. Den har ett läckert omslag, en fin författare, George Eliot, och en fin översättare, Hans Jacob Nilson. Så snart en börjar läsa den dras en in i persongalleriet och den spännande och faktiskt ibland riktigt roliga handlingen och då förlåter en formatet. När något beskrivs som roligt drar jag annars oftast öronen åt mig. Men det är stor skillnad på roligt och roligt. Ibland är roligt roligt; andra gånger är det det inte. George Eliot är rolig på ett lite spefullt sätt. Dick Svenzons ärliga gröna ögon av Olle Lönnaeus, som jag just läst och skriver om på torsdag, är humoristisk på ett träffande vis.
tisdag 28 januari 2025
Tisdagstrion v. 5 2025: Pengar
2. När jag tänker på pengar av Inger Alfvén. Här handlar det om folk som har pengar, men frågan är om de är så mycket lyckligare för det. En kvinna har dåligt samvete över att hon har så mycket pengar. Hon är inte intresserad av sådant som kostar pengar och hon vet inte riktigt hur hon ska kunna använda dem "rätt". Andra tänker mest på att förmera sina pengar och rensa omgivningen från "fattiga" för att endast kunna omge sig med andra som är lika rika.
3. Nio, av den polske författaren Andrzej Stasiuk. Pawel bor i Warszawa. Han har lånat pengar för att kunna öppna en butik och står i skuld till den polska maffian. En dag finner han sin lägenhet sönderslagen och han förstår vinken och ger sig på jakt bland vänner och bekanta efter pengar. Det blir också en resa i det polska samhället. Han har även skrivit en liten underbar bok om döden.
söndag 26 januari 2025
En smakebit på søndag v. 4 2025
"Fast vad finns det egentligen som väntar i Malmö? Ingenting. Bara farsan som försvann in i dimman för evigheter sen. Och skräcken för att Vuk Milovi´c ska dyka upp. Dick ryser när han tänker på honom. Vargen, som han älskar att kalla sig. Hans brinnande blick. Ögat, vanställt av ärret som löper över kinden ner mot mungipan. Han dödar mig om jag inte skaffar fram pengarna. Puff, en kula i pannan, sen är det slut. Hur kunde jag vara så in i helvete dum att jag försökte lura honom?"
Ur Dick Svenzons ärliga gröna ögon av Olle Lönnaeus. Fler smakebitar HÄR
lördag 25 januari 2025
Veckans mening v. 4 2025
MIN
Robert på bokbloggen Mina skrivna ord har en lördagsutmaning som går ut på att en väljer en mening ur det en just läser. En mening som av någon anledning fått en att stanna uppMin Veckans mening v. 4 kommer från Dick Svenzons ärliga gröna ögon av Olle Lönnaeus
"En svart rubrik på Ystads Allehandas förstasida trumpetade ut sensationen: Johannes Döparens näsben återfunnet i Tryde kyrka - utpressare kräver lösen."
fredag 24 januari 2025
Fem en fredag v. 4 2025: Budget i balans
elisamatilda: Fem en fredag v. 4: Budget i balans
- Vad sparar du till? Som alltid: Resor
- Vad har du sparat hemma du lika gärna kan göra dig av med? Det är mycket. Vackra papper, fina snören, saker som kan användas som bokmärken, tidningsklipp, tidskrifter, speciella saker som barnen haft
- Vad slösar du på? Är inte så slösaktig, men möjligen böcker
- Vilket var ditt senaste impulsköp? Snö av Sverker Sörlin
- Budgeterar du? Jag har en luftig kassabok i huvudet
torsdag 23 januari 2025
Havets minne
Havets minne av Petra Rautiainen handlar om minoriteterna samer och kväner i Finnmarken i Nordnorge. Berättelsen tilldrar sig på två tidsplan. Dels är det Aapa, som tillhör kvänerna, som kommer från USA på 1980 - talet för att göra en reklamfilm om oljeindustrin. Hon råkar hamna i sin hembygd, som hon lämnat för 20 år sedan. Hon återser Ishavet som hon tidigare älskat men som tog ifrån henne hennes mamma. Modern var marinbiolog, som kämpade för valarna mot oljebolagen på 1950 - talet. Valarnas beteende förändrades på grund av den förändrade ljudmiljön som oljeborrningen förorsakade. Aapa uppvisar tydlig släktskap med Karin Smirnoffs Jana Kippo men hon är ännu tvärare och taggigare. Hon är i 40 - årsåldern och saknar helt familj sedan hennes mormor dött. Hon har ingen som helst längtan att flytta "hem". Petra Rautiainen åker nog lite snålskjuts på sin debutroman, Ett land av snö och aska, som genast höjdes till skyarna och nominerades till Nordiska Rådets litteraturpris. Romanen Havets minne kvävs lite av sitt budskap. Men resonemangen är intressanta att läsa och fundera över. Ämnet gör ändå Havets minne till en viktig bok.
Titel: Havets minne
Författare: Petra Rautiainen
Översättare: Marjut Hökfelt
Förlag: Norstedts
Tryckår: 2024
Antal sidor: 252
onsdag 22 januari 2025
Veckans kulturfråga v. 4 2025
enligt O: Veckans kulturfråga v. 4: Vilka kulturupplevelser har överraskat dig positivt?
Jag hade inte förväntat mig mycket utav En man som heter Ove av Fredrick Backman. Men jag blev väldigt positivt överraskad när jag hörde den läsas som radioföljetong i uppläsning av Torsten Wahlund, som nog får tillskrivas en del av den positiva upplevelsen. Filmen gillade jag också. Tritonus av Kjell Westö lyssnade jag också på och då fick en lyssna på en del av musiken som nämns i boken. Reine Brynolfsson är uppläsare. Kjell Westö tillhör inte mina favoriter (inte Reine Brynolfsson heller) men Tritonus blev en väldigt positiv upplevelse. För säkerhets skull hade jag även den tryckta boken inom räckhåll. Klas Östergren läste själv sin roman Renegater som jag häpet lyssnade mig igenom under stigande förtjusning. Sedan läste jag de två tidigare delarna Gentlemen och Gangsters också av bara farten.
tisdag 21 januari 2025
Tisdagstrion v. 4 2025: Snö
Mina skrivna ord: Tisdagstrion v. 4: Snö1. Sverker Sörlin, Snö: En historia. "Den handlar om att bli bländad när allt är tyst, och att inte se eller höra någonting när det stormar. Det är en bok om urfolksjägare och vinterkrigare, om snön vi leker i och snön som är på blodigt allvar om alpina pister, Vasaloppsspår och världens äldsta skida, funnen i Västerbotten." Så står det på Bokus. Snö är precis nyutkommen och jag väntar på mitt beställda ex. Sverker Sörlin tävlade i längdskidåkning från 1965 till 19772. Jonas Gren, Tävlingsdräkten. Med efterskrift av historikern och skidåkaren Sverker Sörlin. Jonas Gren lyssnade jag på i Svenska Akademiens Börssal i höstas när Elin Wägnersällskapet firade att det var 80 år sedan EW valdes in i Svenska Akademien. Jonas Gren läste utantill sin fantastiska sonettkrans om snö, skidvallning och döden. Publiken lyssnade andlöst, kan jag säga. Väldigt högtidligt att besöka Börssalen också. Inte helt lätt att bryta sig in, men till slut gick det. En hastig vända in i Nobelbiblioteket blev det också.3. Snö av Maxence Fermine kom ut på svenska 2004 i översättning av Kerstin Hallén. En liten oerhört poetisk roman om snö, poesi, skönhet och haiku.17-årige Yuko bor i norra Japan på ön Hokkaido i slutet av 1800-talet. För fadern, som är shintopräst, är det självklart att Yuko antingen ska ägna sig åt religionen eller armén. Men Yuko vill bli poet. Haiku, snö och siffran sju är heligt för honom. Det är så vackert, rent och finstämt på ett skenbart enkelt språk.
måndag 20 januari 2025
Det finns alltid en morgondag
söndag 19 januari 2025
En smakebit på søndag v. 3 2025
astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger administrerar läsutmaningen En smakebit på søndag. Vi bjuder varandra på smakebitar av det vi just läser. Utan spoilers, förstås.
"Efter detta lilla samtal gjorde sig Lydgate beredd att gå, men på vägen mot whistbordet fångades hans intresse av mr Farebrothers spel som var mästerligt, och även av hans ansikte som uppvisade en slående blandning av slughet och älskvärdhet. Klockan tio dukades supén fram (sådan var seden i Middlemarch) och man drack punchbål, men mr Farebrother drack bara ett glas vatten. Han vann hela tiden, men eftersom kortspelet gav intryck av att kunna hålla på hur länge som helst tog Lydgate till slut farväl. Då klockan ännu inte var elva bestämde han sig emellertid för att ta en promenad i den friska kvällsluften bort mot Sankt Botulff, mr Farebrothers kyrka, som avtecknade sig mörk, fyrkantig och massiv mot stjärnhimlen."
Fler smakebitar HÄR.
lördag 18 januari 2025
Veckans mening v. 3 2025
MIN
Robert på bokbloggen Mina skrivna ord har en lördagsutmaning som han kallar Veckans mening. En väljer en mening ur det en just läser som av någon anledning fått en att stanna upp en stund och tänka en gång till. Min Veckans mening v. 3 kommer från Middlemarch av George Eliot. Thomas Fuller, engelsk präst och historiker, är upphovsmannen."Han skulle ha ådragit sig en svår förkylning om han inte haft andra kläder att bära än skinnet av en björn han ännu inte hade skjutit."
fredag 17 januari 2025
Fem en fredag v. 3 2025: 2025
elisamatilda: Fem en fredag v. 3: 2025
- Stort eller smått, vad längtar du till just nu? Altanhäng
- Vilka hälsomål vill du sätta upp för det kommande året? Rörligare
- Hur vill du att året inte ska vara? Mörkt, regnigt, kyligt, sjukt
- Vad ska du göra mer av i år som du inte gjorde förra året? Skriva i min femårsdagbok. Förstår inte varför det plötsligt inte blir av
- Vilken utmaning ger du dig själv i år? Det måste bli ett rosornas år (mig själv inberäknad)
torsdag 16 januari 2025
Rotlös
Titel: Rotlös
Författare: Tsitsi Dangarembga
Översättare: Irja Carlsson
Förlag: Trevi
Tryckår: 1990
Antal sidor: 264
onsdag 15 januari 2025
Veckans kulturfråga v. 3 2025
Höga förväntningar kan verkligen ställa till det och när jag inte gillar en bok, film eller tv-serie som ”alla” verkar älska, känner jag alltid att jag missat något, skriver enligt O. Jag instämmer. Jag undrar hela tiden vad det är jag inte förstår och som alla andra har koll på. jag hade till exempel svårt att förstå storheten med Lydia Sandgrens Samlade verk. Tomas Bannerheds debutbok Korparna älskade jag. Därför blev jag djupt besviken på filmen som jag tyckte helt dominerades av den jämmerlige fadern apelad av Reine Brynulfsson, som tog fokus ifrån den som jag tycker är huvudpersonen i Korparna, nämligen Klas, spelad av Jacob Nordström. Eftersom jag i många år följt och lyssnat på Leonard Cohen såg jag naturligt fram emot TV - serien So long, Marianne, som skildrar kärlekshistorien mellan Leonard Cohen och norska Marianne Ihlen, författaren Axel Jensens hustru. De träffas i Grekland på ön Hydra. Förhållandet tog slut, men de förblev vänner resten av livet. Båda dog 2016. Jag tyckte att mannen som spelade LC var så fel.
tisdag 14 januari 2025
Tisdagstrion v. 3 2025: Gult omslag
Mina skrivna ord: Tisdagstrion v. 3: Böcker med gult omslag
Tre nyanser av gult. Min egen elds kurir av Johan Svedjedal har IRL en riktigt apelsingul färg. Den handlar om Harry Martinsons författarliv och är ett gediget arbete som allt vad Svedjedal tar sig för.Mitt nyfikna jag av Margaret Atwood har en väldigt ljus gul färg. Det är nästan ingen färg alls. Texter 1970 - 2005 är underrubriken.
Death comes to Pemberly av P D James står oläst i min hylla. Den är rejält gul. Det är P D James bästsäljande efterföljare till Jane Austens Pride and prejudice. Elizabeth och Darcy har varit gifta i sex år och förbereder sin årliga bal. En oväntad gäst kommer med budskapet om ett mord och stör friden på Pemberly.
måndag 13 januari 2025
20 snabba om vintern och läsning
enligt O: De senaste dagarna har det varit fina vinterdagar där jag bor och eftersom det lovas regn igen i veckan som kommer passar jag på att ställa 20 snabba frågor om vintern och om läsning. Lite annan kultur slinker med också. Tänk snabbt och välj dina svar. Passar inget av dem går det utmärkt att lägga till ett eget tredje.
läsplanering eller spontan läsning? Viss planering, ja, men jag är flexibel.
snö eller is? hellre snö än is. men jag ser gärna på skridskotävlingar och isdans. slalom eller längskidor? Längdsidor åkte vi i skolan.
nya författare eller gamla favoriter? Båda delarna. Det är lika härligt att läsa en riktigt bra bok av en favorit som att upptäcka en ny författare, gärna debutant.
serier eller fristående böcker? Båda delarna
ute eller inne? Jag tycker om att vara utomhus den varma delen av året, men på vintern stannar jag helst inomhus. Att frysa är ungefär det värsta jag vet.
kaffe eller te? För det mesta blir det en balja kaffe på morgonen och en balja te på kvällen
musik eller ljudböcker? Jag lyssnade på fler ljudböcker 2024 än jag gjort något tidigare år. men ändå blir det inte mer än kanske en bok i månaden.
Svenska nyheter eller Agenda? Helt ärligt klarar jag inte av den politiska debatten just nu och då är det bäst att försöka skratta åt den.
Melodifestivalen eller Göteborg Film Festival? .
Musikal eller teater?
P1 eller P3? P1 alla dagar i veckan
Oscarsgalan eller Guldbaggegalan? Kul att se skådespelarna och kläderna.
Film eller tv-serie? Jag önskar att jag såg fler filmer, men fastnar lättast i serien. Kvaliteten och utbudet är bättre än någonsin, skulle jag säga och fler och fler ansedda skådespelare hittas i tv-serier numera. Så ja, jag väljer tv-serier.
Feelgood eller deckare? Deckare se jag i TV
Plus eller minus? en eller två minusgrader och ett tunt lager snö. inte mera regn
Skratta eller gråta? Jag skrattar hellre än gråter,
Tulpaner eller snödroppar? Tulpaner är fina, men visst är det något visst med de första vårblommorna som kikar fram?!
Svenska eller engelska? Självklart läser jag mest på svenska, men engelska böcker läser jag också ibland
Semlor eller våfflor? Jag äter en semla om året, eller möjligen två. Kanske blir det ungefär dubbelt så många våffler. De är godare.
Photo by Toa Heftiba on Unsplash
söndag 12 januari 2025
En smakebit på søndag v. 2 2025
Ur Rotlös av Tsitsi Dangarembga. Romanen om en svart flickas uppväxt i Afrika. Fler smakebitar HÄR
lördag 11 januari 2025
Veckans mening v. 2 2025
MIN
Robert på bokbloggen Mina skrivna ord har en lördagsutmaning som går ut på att en väljer en mening ur det en just läser. En mening som av någon anledning fått en att stanna upp. Min Veckans mening v. 2 står som motto i min femårsdagbok och är skrivet av Abraham Lincoln." Det bästa med framtiden är att den kommer en dag i sänder."
Sorgen har ett minne
Titel: Sorgen har ett minne.
Författare: Nina Bouraoui
Översättare: Maria Björkman
Förlag: Elisabeth Grate Bokförlag
Tryckår:2024
Antal sidor: 207
fredag 10 januari 2025
Fem en fredag v. 2 2024: Tillbakablick
elisamatilda: Fem en fredag v.2: Tillbakablick
- Hur många böcker läste du under 2024? 67
- Vilken film eller serie ligger i topp för 2024? Film: Flickan och vargarna; TV- serie: True Detective
- Hur många nya platser besökte du under 2024? 5
- Hur många projekt har du avslutat under året? Åtskilliga. Men minst lika många sjösattes.
- Vad är något du gjorde helt för din egen skull under året? Några fina resor till Stockholm
torsdag 9 januari 2025
Kattöga
Att Svenska akademien lyckas gå förbi Margaret Atwood, född 1939, år efter år utan att tilldela henne Nobelpriset i litteratur är mig en gåta. Hon har publicerat mer än fyrtio böcker; lyrik, noveller, romaner och essäistik och bl. a. fått Kanadas främsta litterära utmärkelse, Governor General's Award för Tjänarinnans berättelse. Hennes framtidsskildringar har fått vetenskapsmän att lyssna på henne. Det är bara Svenska Akademien som inte hör. Läsarna vet. Jag har läst Kattöga tidigare som yngre. Nu läser jag på ett annat sätt. Jag tyckte mycket om den då, men nu lägger jag märke till andra saker. Elaine Risley, 50, är konstnär och återvänder till sin barndomsstad Toronto för en retrospektiv utställning. Minnena från uppväxten kommer tillbaka och varvas med hennes vuxna liv. Hon minns skolgången med flickkamraterna som mobbade henne. Den värsta av dem, Cordelia, blev senare en sorts väninna. Hennes egen familj var ganska ovanlig. Fadern var zoolog och de tillbringade mycken tid i skog och mark där fadern gjorde studier. Elaine var läraktig och gjorde många rön. När hon började skolan fick försöka lära sig att vara flicka dessutom; inte helt lätt efter den fria uppväxten. Så småningom leder hennes vingliga färd mot konsten. Hon har svårt att finna sig tillrätta i konstnärslivet. Hon har också svårt att känna sig hemma i de feministiska kvinnogrupperna där kvinnorna ofta var lesbiska. Elaine är ohjälpligt heterosexuell och hon vill raka sina ben. Tillvaron var minst sagt osäker men hon tog sig fram. Giftermålet med Jon, en annan konstnär, var kanske inte det smartaste hon gjort, men det gav dem dottern Sarah som båda älskade. Nästa man, Ben, möter hon i snabbköpet. Det är en vuxen man, tio år äldre än Elaine. Han tjänar sina pengar i fastighetsbranschen och har sin resebyrå som hobby. Han får henne att känna glädje. Och han bär hennes kassar. Den retrospektiva utställningen blir en resa tillbaka i tiden; uppväxten, skoltiden, familjen, staden. Kattöga är en särskilt fin glaskula som Elaine vårdade ömt. Romanen Kattöga innehåller väldigt många tidsmarkörer vad det gäller kläder, idéer, sätt att leva och värderingar. Kattöga kom ut 1988. Författaren är nästan femtio år. Hennes sätt att skildra dynamiken mellan Elaine och hennes tre plågoandar; Elaines mammas aningar och Elaines känslor är fantastiskt. Över huvud taget har hon ett sätt att skildra mellanmänskliga relationer, olika karaktärer, utseenden och sätt att uppträda som gör berättelsen väldigt levande. Språket är tätt och rikt. Även om Kattöga på sätt och vis är en bladvändare tar den tid att läsa. Jag tror att översättaren, Maria Ekman har haft en stimulerande och givande uppgift. Svenska Akademien får en ny chans till hösten.
Titel: Kattöga
Författare: Margaret Atwood
Översättare: Maria Ekman
Förlag: Prisma
Tryckår: 1989
Antal sidor: 479
onsdag 8 januari 2025
Veckans kulturfråga v. 2 2025
Av bokstaplarna att döma har jag väldiga läsplaner! Och biblioteket aviserar hela tiden nya titlar. Jag inser att här behöver sorteras. Och planeras. Men som enligt O säger så är planerna inte huggna i sten utan hela tiden föränderliga. Sirpa Kähkönens Kuopio - serie tänker jag försöka fullfölja. Johanna Holmström, Vargens unge väntar på biblioteket. Läsecirkeln ska välja ny bok. Kanske är det min tur att välja och då blir det Middlemarch av George Eliot. Spricktand är en splitterny bok av Tanya Tagaq. Den handlar om en inuitflicka i norra Kanada och sägs blanda poesi och prosa på ett fantastiskt sätt. Stoft av Yvonne Adhiambo Owour är en familjeskildring från Kenya. Sår av Oksana Vasiakina är en drabbande debutroman enligt The New Yorker. En essäistisk sorgebok över en mor säger GP.
tisdag 7 januari 2025
Tisdagstrion v. 2 2025
1. Kung Salomos skatt av Rider Haggard. Den kom ut 1886; tre år efter Skattkammarön av Robert Louis Stevenson. Kung Salomos skatt är en äventyrs- och eller pojkroman; en blandning av Odysséen, Skattkammarön och Indiana Jones kryddat med Gamla Testamentet och Ingoldsby Legends.2. Den som vill ha hare till frukost måste jaga om natten av Anna Hedlin. Den tilldrar sig i England under en del av Henry VIII:s regering. Det historiska skeendet är känt, men i den här romanen skildras hovlivet med alla fester, kvinnnorna kring kungen från det att han är liten tills dess att hans drottningar börjar avlösa varandra. 3. Suckarnas torn av C. Aug. Cederborg. Den tilldrar sig i mitten av 1300 - talet i kung Magnus Erikssons tid. Magnus var gift med Blanka av Namur. Det vimlar av riddare, svenner och väpnare i skogarna.
söndag 5 januari 2025
En smakebit på søndag v. 1 2025
Ur Kattöga av Margaret Atwood. Fler smakebitar HÄR