måndag 15 juni 2020

Utmaning: Authors & Characters: Kerstin


Lyrans utmaning Authors & Characters v. 25: Kerstin


Kerstin Norborg
som bland annat skrivit en fin roman med titeln Marie - Louise om konstnären Karl Fredrik Hills mindre kända syster Marie - Louise, även kallad Maja. Professorsfamiljen bor på Skomakaregatan i Lund. Maja och Carl stod varandra mycket nära och företog ofta långa promenader i omgivningarna utrustade med staffli och penslar. Botaniska trädgården i Lund var också en älskad plats, en tillflykt från det instängda hemmet. Båda älskar träd. Maja hade också velat måla, men det är Carl Fredrik som får utbilda sig i Stockholm och Paris. Maja får däremot hämta hem den  sjuke brodern efter sammanbrottet och sjukhusvistelsen i Frankrike.

Kerstin är modern i Helena von Zweigbergks roman Än klappar hjärtan
Här har vi tre systrar Astrid - äldst, duktig, vällyckad med snäll man och tre barn; Sandra - inte så lyckad varken i yrkeslivet eller i sin relation med Per som räknar sig som Konstnär med stort K och dricker för mycket, ett barn; Lena - yngst och äventyrligast, arbetar som designer och reser mycket, inga barn. Kerstin är mor till dem alla. Hans, som var far till dem alla, var en good enough far men en dålig äkta man.

9 kommentarer:

  1. inte läst dessa, intressanta tips.

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja, faktiskt. tänk vad flickorna alltid har fått stå tillbaka för bröderna

      Radera
  2. Klassiskt orättvist för stackars Maja. Har läst två av Helena von Zweigbergks romaner, men inte denna. Tack för tips!

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja, det är verkligen otroligt så många begåvade flickor som inte fått utbilda sig. Zweigbergk är duktig på att skildra relationer, tycker jag

      Radera
  3. Inte helt ovanligt att en kreativ kvinna får stå tillbaka för en bror eller make. Carin Larsson var en inte oäven konstnär, men maken Carl ville inte ha någon konkurrens.

    SvaraRadera
    Svar
    1. nej, så kunde det ju också vara. det fanns väl flera konstnärer som inte ville ha konkurrens av sina fruar

      Radera
  4. Två intressanta tips, tack så mycket!

    SvaraRadera
  5. Kände varken till författar- eller karaktärs-Kerstin.

    SvaraRadera