måndag 3 april 2017

Tematrio - Omläsning

LYRAN: Berätta vilka tre böcker ni gärna läser - igen och igen! Det är ganska lätt för mig att svara på eftersom jag just kom hem med en omläsningsklassiker i kassen. De två andra finns med i en läsutmaning och det är också klassiker.
1. Klassikern i kassen är Anna Karenina som just kommit ut i vacker pocket. Tolstoys inledning har blivit ett bevingat ord: Alla lyckliga familjer är varandra lika, men den olyckliga familjen är alltid olycklig på sitt speciella sätt. Många anser att detta är den bästa roman som någonsin skrivits. Jag har läst den förut, men ser fram emot att göra det igen
2. Gösta Berglings saga har jag inte läst på länge, men nu ska det bli av. Selma Lagerlöf finns med i planeringen för Ugglan & Bokens läsutmaning 3 x 3 under rubriken Tre kvinnliga nobelpristagare. "Äntligen stod prästen i predikstolen. Församlingens huvuden lyftes. Så, där var han ändå! Det skulle inte bli mässfall denna söndagen såsom den förra och många söndagar förut."
3. Kristin Lavransdotter av nobelpristagaren Sigrid Undset är min tredje omläsning. De två första delarna, Kransen och Husfrun, är redan avklarade. Återstår Korset. Nyöversättningen är gjord av Gun - Britt Sundström. Jag är lika fascinerad nu som någonsin i tonåren fast på ett annat sätt. Författarens djupa kunskap om 1300 - talet skapar en fantastisk närvarokänsla. Kristins och Erlends kärlekssaga är inte av det enkla slaget.

16 kommentarer:

 1. Kraftiga grejer att läsa om ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, visst, men jag inbillar mig att sommaren kommer att bjuda på oändliga mängder lästid... ska tala med de små barnbarnen

   Radera
 2. översättaren till Sigrid Undset sa att intressant att läsa om i olika åldrar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. så är det ju. en har ju fått nya glasögon med åren

   Radera
 3. Anna Karenina är underbar och den har jag faktiskt tänkt läsa om vid tillfälle. Gösta Berlings saga köpte jag på bokrean och den vill jag läsa snart. Kristin Lavransdotter har jag varit sugen på länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anna Karenina har fått ett så vackert omslag. Kristin Lavransdotter är en trilogi värd att låsa in sig med

   Radera
 4. Gösta Berlings saga tål definitivt att läsas om massor av gånger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det ska bli intressant att läsa igen för det känns som länge sedan sist

   Radera
 5. Jag känner till böckerna men inget jag läst.

  SvaraRadera
 6. Men oj! Anna Karenina som "den bästa roman som någonsin skrivits", en sån måste man ju bara läsa. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. eller hur? jag läste det någonstans. och jag gillar Tolstoj, trots att han var en besvärlig man

   Radera
 7. Gösta Berlings saga har jag läst om några gånger när jag var yngre.

  SvaraRadera