fredag 21 april 2017

Bokbloggsjerka 21 - 24 april

Hur avgörande är karaktärsskildringen i böcker du läser? undrar Annika i sin Bokbloggsjerka. Eller rättare sagt, det är så jag tolkar frågan.
Det beror kanske lite på vilket slag av bok det gäller. I allmänhet tycker jag att karaktärsskildringen alltid är viktig, men det finns de gånger den inte är avgörande. Ett exempel är mitt påskekrim The kind worth killing. Den var otroligt spännande med en välspunnen intrig och fungerade trots att jag hade önskat en fördjupning av personskildringen speciellt vad det gällde ett par av personerna. 
Förhållandet är det motsatta i Vålnader i Breslau av polacken Marek Krajewskij. Här kommer själva kriminalhistorien att skymmas av en utmärkt person - och miljöskildring. Därmed inte sagt att kriminalhistorien var dålig.
Ibland kan det vara så att tids- och miljöskildringen är väl så viktig som personskildringen. Ett exempel: NW av Zadie Smith.

Direkt avgörande blir väl personskildringen i en psykologisk roman, föreställer jag mig. Svaret på frågan blir alltså: Viktig, men inte alltid avgörande.

21 kommentarer:

 1. Svar
  1. det går inte att svara enkelt på frågan

   Radera
 2. Lite så känner jag också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det går inte att svara ja eller nej på den frågan

   Radera
 3. Det måste nog finnas både karaktärer och intrig för att jag ska vara nöjd också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. naturligtvis måste det finnas karaktärer, men frågan är om personskildringen alltid måste vara avgörande

   Radera
 4. Ja, det här är nog vad jag menade i mitt kanske förvirrade svar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. inte speciellt förvirrat svar, tycker jag. kunde bara instämma. och det där med egna bilder av karaktärerna stämmer ju precis

   Radera
 5. Jag kan också ryckas med av en spännande handling utan bra karaktärsteckning, men det blir inte någon fullpoängare från mig då.

  SvaraRadera
 6. Ett intressant svar som fick mig att tänka till! :) hade inte riktigt tänkt på det sättet innan så spännande att vidga sina tankar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. intressant att inse hur andra tänker. precis som i en läsecirkel när en får input från så många

   Radera
 7. Ett bra och genomtänkt svar. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack, jag försökte tänka på olika sätt

   Radera