torsdag 6 april 2017

Olikhetsutmaningen: skratt och gråt

Veckans motsatspar är skratt och gråt i Olikhetsutmaningen hos enligt O.

1. Jag tänkte att jag skulle läsa Medusas skratt av den franska feministen, filosofen och litteraturvetaren Hélène Cixous. Medusas skratt är ett av Cixous nyckelverk, en essä som först 2015 kom på svenska på Modernista. Jag antar att jag kommer att gråta över den eftersom jag inte förstår någonting, men jag vill i alla fall försöka.
2. Mormor gråter  är en fullständigt halsbrytande tragikomisk novell av Jonas Gardell. Naturligtvis kommer den allra bäst till sin rätt om författaren själv läser. Den handlar om ett misslyckat julfirande i en familj där pappan hela tiden bestämmer om julgranen är sned, om det ska vara glitter i granen, om bilden är suddig på TV:n, om färgerna är fel, om skinkan som han anser ska tillredas i mikrovågsugnen, osv. Slutligen välter julgranen över mormor som gråter, vilket pappa inte alls tycker är konstigt. 
3. Pojken som slutade gråta är en välskriven kriminalroman av Ninni Schulman där ett av motiven är tonårens osäkerhet och känsla av utanförskap. Handlingen framåt genom en sorts växelsång mellan polisen Petra Wilander och journalisten Magdalena Hansson. Till polisens stora förtret ligger Magdalena ofta steget före. 

PS Började just läsa Nötskal av Ian McEwan. Inom loppet av två sidor hade jag brustit ut i högt och okontrollerat skratt. Två gånger! Har aldrig hänt tidigare. DS

9 kommentarer:

 1. Jag har hört Gardell läsa Mormor gråter. Helt lysande!

  SvaraRadera
 2. Å, Mormor gråter måste jag bara läsa. Har bara hört små fragment när Gardell läser ur den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. den är fruktansvärt rolig. och kanske lite sorglig också...

   Radera
 3. Gardell är alltid rolig på ett eller annat sätt. Till och med hans bok om Jesus och Gud fick mig att dra lite på munnen.

  Ninni Schulman har jag aldrig läst något av. Den låter ju ganska intressant måste jag säga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag ska ta tag i Gardells bok om Gud och Jesus. Ninni Schulmans deckare brukar jag gilla. de är lite annorlunda

   Radera
 4. Hélène Cixous verkar så himla intressant, men jag måste ha en piggare hjärna för att läsa och listan med just den kategorin böcker är väldans lång.

  SvaraRadera
 5. jag har en sådan lista också och den är inte alldeles lättillgänglig, men en bit i taget då och då...

  SvaraRadera