torsdag 26 november 2015

Kvinnoalfabetet bokstaven O


enligt O : Kvinnoalfabetet bokstaven O


Vilken litterär kvinna med för- eller efternamn på O är betydelsefull för dig?
Hagar Olsson, 1893 - 1978, finländsk författare, vass litteraturkritiker, nyskapande dramatiker samt översättare. Hon var god vän med Edith Södergran och stod Fogelstadsgruppen nära. Hennes namn dyker ofta upp i litterära sammanhang. Man får bilden av en modern, orädd kvinna som gillade att debattera. Hon påminner mig om vår svenska litteraturkritiker, Klara Johansson. Samma intellektuella skärpa och klara förstånd.

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på O vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Anne Sofie von Otter, opera- och konsertsångerska, som med sin underbara mezzosopran kan få skinnet att knottra sig på en även om en sitter på sämsta plats bakom orkestern i Berwaldhallen och lyssnar till Koppången under en julkonsert för några år sedan. 

Vilket kulturellt verk på O som gjorts av en kvinna och/eller handlar om en kvinna tycker du mycket om? Det kan vara en bok, en film, en sång, en dikt, en tavla, en pjäs, en musikal eller något annat. Kravet är att det är en kvinna som står i centrum.
Det var många krav på en gång! Jag skulle jag vilja svara Scarlet O´Hara. Hon är ett kulturellt verk som står i centrum (tidernas eufemism!). Jag gillar henne och hon är skapad av en kvinna. Men om jag lägger till boken som innehåller tretton berättelser (och filmen) om Olive Ketteridge av Elizabeth Strout så kanske jag får ett halvt rätt i alla fall. Frances McDormand gör all rättvisa åt den kantiga Olive Ketteridge i filmen. Hon är tvär och besvärlig, men jag gillar henne.

Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på O har du ännu inte utforskat?
Här ligger Nene Ormes nära till hands eftersom jag lyssnade på henne när hon talade sig varm för steampunk för ett par dagar sedan. Hon arbetar i Science Fiction Bokhandeln i Malmö och har skrivit ett par egna böcker som hon benämner som urban fantasy. De tilldrar sig i Malmö. Udda verklighet kom 2010 och Särskild 2012. Hon säger sig ha världens bästa jobb på världens bästa arbetsplats.

16 kommentarer:

 1. Vilka smarta val. Jag hade lite svårt med nummer 3 idag. Jag skrev också Nene Ormes.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag hade också svårt med trean. därför blev det som det blev

   Radera
 2. Koppången med Anne Sofie von Otter är verkligen ljuvlig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. hon har en fantastisk röst! tycker att det är lite tyst om henne nu

   Radera
 3. Oj, det här var namn som inte alls dök upp för mig! Spännande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag tycker det är kul att lyfta fram en och annan förmoder som gjort betydelsefulla insatser men som nu hotas av glömskan

   Radera
 4. Scarlet O´Hara... tänk, henne tålde jag överhuvudtaget inte :) Nene Ormes känner jag mig nyfiken på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. kanske var det Vivien Leigh jag var förtjust i. men jag gillade också Scarlet O´Haras otroliga livsvilja, energi och kärlek till Tara

   Radera
 5. Intressanta namn. Nene Ormes är ett nytt namn för mig, spännande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag kände till det tidigare, men har aldrig läst något

   Radera
 6. Svar
  1. hon var rolig att lyssna på i alla fall

   Radera