torsdag 19 november 2015

Kvinnoalfabetet bokstaven N

 
Så här säger enligt O:

"Idag är det internationella mansdagen och dessutom internationella toalettdagan. Jag fortsätter dock att uppmärksamma kulturella kvinnor. Ny vecka, ny bokstav. Bokstaven är N och frågorna är följande":


Vilken kulturell kvinna på N har följt dig länge?
Hedvig Charlotta Nordenflycht , herdinnan i Norden, Sveriges första feminist. Hon var en av 1700 - talets främsta författare och när maken dog kunde hon försörja sig på sitt skrivande. HCN:s mest kända dikt är kanske Över en hyacint. Hennes stora kärlek var Johan Fischerström som stod Gustav III nära. Efter HCN:s död gav Fischerström ut hennes Utvalda arbeten.

Vilken kvinna med för- eller efternamn på N, som är en stor favorit, men får på tok för lite uppmärksamhet?
Nuala O'Faolain, irländsk journalist och författare, som bl. a. skrev två självbiografiska böcker Är du nå´n? och Nästan framme samt romanen Drömmen om dig innan hon dog i cancer 2008. Hon väckte stort uppseende genom att låta sig intervjuas i radio om sin diagnos och sitt beslut att avböja behandling

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på N vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Då väljer jag två, nämligen Ada Nilsson och Nanna Svartz som tillsammans räddade livet på Alexandra Kollontaj när hon fick en hjärnblödning. Ada Nilsson var läkare och förgrundsgestalt i kvinnorörelsen. Hon höll också en litterär salong som bl. a. besöktes av Karin Boye. Nanna Schwartz var också läkare. Föräldrarna fick flytta från Västerås till Stockholm för att dottern skulle få ta studenten.

Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på N har du ännu inte utforskat?
Den judiska författaren Nelly Sachs fick  Nobelpriset i litteratur 1966 med motiveringen "för hennes framstående lyriska och dramatiska diktning, som med gripande styrka tolkar Israels öde." Selma Lagerlöf hjälpte henne till Sverige och såg till att hon fick en skrivmaskin. I Tyskland hade hon fått sina tidiga verk brända. Nelly Sachs är en av de tre begåvade, kreativa och inspärrade kvinnorna i Karin Johannissons nya bok Den sårade divan. Jag har läst en och annan dikt, men Nelly Sachs förtjänar mer uppmärksamhet än så

17 kommentarer:

 1. Nuala funderade jag på... har hennes böcker. Olof Lagercrantz har också skrivit om Sachs. Sveriges första feminist, inte illa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nanna Schwartz, kul att du kom ihåg henne!

   Radera
  2. Aris Fioretos har också skrivit om NS och Arne Sandelin

   Radera
  3. Nanna Swartz och Ada Nilsson samarbetade ju om Kollontay, som sedan kunde uppta sitt arbete från rullstol

   Radera
 2. Jag hade faktiskt också med Nordenflycht!

  SvaraRadera
 3. Jag känner faktiskt inte igen ett enda namn här, inte ens Nobelpristagaren. Jag tycker ändå jag brukar ha lite koll på dem, både gamla och nya.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nelly Sachs fick dela med Samuel Agnon. hur kul var det?

   Radera
 4. intressanta namn. Nelly Sachs hade jag också kunnat ha med på punkt fyra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det var flera som satt henne på fråga fyra

   Radera
 5. Den här veckan kände jag i alla fall igen namnet på en- Nelly Sachs!

  SvaraRadera
 6. Spännande. Endast Nelly Sachs som jag kände igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nuala O´Faolain var jag väldigt förtjust i. hon borde uppmärksammats mera här.

   Radera
 7. Spännande namn som jag har alldeles för lite koll på. Läste Nelly Sachs för tusen år sedan, men i övrigt är det dåligt. Ada Nilsson lånade jag en bok om, men kom mig inte för att läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. alla dessa fantastiska kvinnor genom tiderna. en har ju inte en chans att fördjupa sig i dem alla

   Radera