onsdag 18 november 2015

Glimrande!

2012 fick Göran Rosenberg Augustpriset i skönlitterära klassen för Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz. Då var även Sång till den storm som ska komma av Peter Fröberg Idling nominerad. Jag tycker ofta synd om augustprisjuryn. Att behöva välja bort en så otroligt bra bok som Fröberg Idlings kan inte ha varit lätt. Man skulle kunna kalla det en politisk thriller. En fantasi är undertiteln. Sång till den storm som ska komma är också ett strålande exempel på hur skönlitteraturen kan gestalta och sprida kunskap om historiska skeenden. Politik  är snårigt, men serverat på ett sådan sätt som i Sång till den storm som ska komma kan även den den mest indifferente bli intresserad. Romanen är indelad i tre avdelningar; Sar, Sary och Somaly - efter de tre huvudpersonerna. Året är 1955 på sensommaren. Kambodja har just blivit självständigt och det ska hållas demokratiska val. Sar (sedermera Pol Pot) representerar oppositionen, Sary prins Sihanouk och den sittande kungamakten och Somaly är den vackra kvinnan som båda är intresserade av. Prins Sihanouk avskyr amerikaner och kommunister. Sar och Sary är utbildade i Paris medan Somaly, visserligen både prinsessa och skönhetsdrottning, inte hade råd att fortsätta sina studier. Alla bedriver dubbelspel i mer eller mindre omfattning. Fransmännens inflytande har varit och är på gott och ont. Vietnameser och kineser har också intressen i landet. Analfabetismen är stor och mycket skiljer stads- och landsbefolkning. Stormen som ska komma är de röda khmerernas folkmord tjugo år senare. En liten fingervisning är Sars utbrott mot Somaly i slutet av boken.
Jag tycker mycket om Fröberg Idlings språk och har strukit under mängder av underbara formuleringar. Miljön beskrivs på ett fantastiskt sätt; liljor, lotus, regn, fuktig hetta, småödlor i taket, kackerlackor, cykeldroskor, oxkärror, risfält, den brännande bländande solen som sitter på himlen, dofter, färger och ljud. Tiden och levnadssättet påminner om engelsmännens koloniala liv i Indien. Jag tänker att Sång till den storm som ska komma hade blivit en lysande film. Under läsningen associerar jag till Människans lott av André Malraux och Vilda svanar: tre döttrar av Kina av Jung Chang. Samma förbenade, enögda trosvisshet som bokstavligen och bildligen maler ner människor i massor. 
En fantastisk debut, helt enkelt!

Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz av Göran Rosenberg, Albert Bonniers Förlag. - See more at: http://www.augustpriset.se/nyheter/2012-ars-augustpristagare-utsedda#sthash.1lmap0LW.dpuf

11 kommentarer: