måndag 14 augusti 2023

Boktriss v. 33 2023



Mias bokhörna: Boktriss v. 33: Bokstaven är J 


Författarnamn: Henry James Portrait of a Lady blev Henry James´ (1843 - 1916) genombrott som skönlitterär författare.  Det blev också hans mest lästa och älskade roman. Henry James gifte sig aldrig men lär i ungdomen ha varit förtjust i en kusin vid namn Minny Temple. Hon har lånat drag åt Isabel Archer huvudkaraktären i romanen.

Titel: Jaktlycka av Anna - Karin Palm innehåller tio noveller som alla handlar om kvinnor i olika skeden av livet. Den yngsta är 17 år och lite vilsen och osäker på sin roll. Den äldsta kvinnan i bokens sista novell, är desto mera hemmastadd. Det händer inga stora saker i novellerna, men det som händer är stort nog i vars och ens liv.

 Något på bokstaven J på omslaget:  

Den goda jorden av Pearl Buck är en kinesisk folklivsskildring där huvudpersonen är den till en början mycket fattige bonden Wang Lung.
Fadern går till det rika palatset Hwang och ber om en duglig slavinna som hustru åt sonen. Romanen inleds med Wang Lungs bröllopsdag. O - lan heter kvinnan med de osnörda fötterna och stora händerna. Hon är inte vacker men tystlåten och arbetsam. Inhandlad i Beijing, btw.

11 kommentarer:

  1. Jag läste nyss ut en Pearl Buck men den var inte särskilt bra. Fast det var ju kinaromanerna hon fick Nobelpris för, "Den goda jorden" borde jag läsa om. Palms bok låter intressant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den goda jorden har jag läst flera gånger. jag läste hela trilogin, men del 1 var bäst

      Radera
  2. Jag har nog inte läst dina böcker men känner till Pearl Buck.

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja, hon fick ju Nobelpriset i litteratur 1938 , tror jag att det var.

      Radera
  3. tyckte mycket om Daisy Miller av Henry James

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag gillade Washington Square. ska gärna läsa Daisy Miller också

      Radera
  4. Men va kul! Jag har också Anna-Karin Palms bok, fast en annan titel, o dessutom var Pearl Buck en av de första seriösa författarna jag gillade som tonåring. Henry James känner jag inte till, döingen...ler

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag läste också Pearl Buck som tonåring. jag botaniserade i föräldrarnas hyllor. Henry James är väldigt bra

      Radera
  5. Det var väl ovanligt i Kina att kvinnor hade snörda fötter. Det var något för överklassen, vars kvinnor hade lyxen att bli burna av tjänstefolk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. bondkvinnorna kunde knappast arbeta som som de gjorde med snörda fötter

      Radera
  6. När skruven dras åt är den enda jag läst av Henry James, antar det är samma Henry James?

    SvaraRadera