elisamatilda: Fem en fredag v. 13: Medelsvensson
Bild lånad från Sfi, Sandviken |
1. Hur är du en riktig Svensson? Vi har en villa och en son och en dotter
Läst,sett & hört. Böcker, film, musik, radio, tv, tidningar, tidskrifter
elisamatilda: Fem en fredag v. 13: Medelsvensson
Bild lånad från Sfi, Sandviken |
Jag läser ofta fackböcker om allt möjligt. Just nu läser jag Att läsa Proust av Olof Lagercrantz och Jesus av DickHarrison. Olof Lagercrantz blir en inte besviken på. Han är så kunnig och har ett väldigt fint språk. Dick Harrison föreläste om sin bok i tisdags på sitt sedvanliga medryckande och övertygande sätt. Honom blir en inte heller besviken på. Som en kuriositet kan nämnas att Att läsa Proust kostar 5 - 600 på antikvariat!
2. Dagbok 1984 - 1989 av Sándor Marai är en av de vackraste böcker jag läst. Den handlar om de fem sista åren i Marais liv. Han börjar känna av sin kropps förfall; han ser dåligt och måste gå med käpp. Men intellektuellt är det inget fel på honom. Han kommenterar klarsynt läget i världen och håller ett speciellt öga på utvecklingen i Ungern precis som han alltid har gjort. Och han läser klassiker.
3. Brev från min barndom av Emma Reyes. Emma Reyes föddes Bogotá i Colombia 1919 och dog i Bordeaux 2003. Mellan åren och 1969 och 1997 skriver hon tjugotre brev till vännen Germán Arciniega, historiker och kritiker, och berättar om sin barndom. Denne visar breven för Garcia Marquez som ringer upp henne och berättar att han haft stor nöje av läsningen. Emma Reyes blir rasande över att Germán Arciniega svikit hennes förtroende. Det dröjer tjugotre år innan hon talar med honom igen.
Bonus: Du vet inte vad krig är. En ukrainsk flickas dagbok av Yeva Skalietska. En tolvårig flicka berättar om hur livet med ens tog en ny och fruktansvärd vändning i och med Rysslands ockupation av Ukraina.
"Allt hade varit som vanligt natten till den 24 februari. Jag sov gott. Men av någon anledning vaknade jag sedan väldigt tidigt på morgonen. Jag bestämde mig för att försöka sova i vardagsrummet i stället för i sovrummet. Jag lade mig på soffan, blundade och började slumra in. Klockan 05:10. Jag väcktes plötsligt av ett högt metalliskt ljud som ekade genom gatorna. Först trodde jag att det var en bil som tryckts ihop till skrot, vilket hade varit märkligt eftersom jag inte bor i närheten av ett skrotupplag. Sedan insåg jag att det är en expolosion. --- Billarm började tjuta. Farmor försökte hålla sig lugn. Hon kom bort till mig och sa: Håller Putin verkligen på att starta ett krig emot Ukraina?
Ur Du vet inte vad krig är. En ukrainsk flickas dagbok av Yeva Skalietska
Fler smakebitar HÄR
MIN
Robert på bokbloggen Mina skrivna ord: Veckans mening v. 12: "Varje lördag presenterar jag en mening från boken jag läser. En mening som har fått mig att stanna upp. Den kan vara humoristisk, men den kan även vara allvarlig. En mening att lägga några sekunder på. Häng på du också!" Min mening kommer ifrån Dessa vackra hästar av Cormac McCarthy"En dag när Buddy kom hem oppifrån Oklahoma sa han att det slutade blåsa däroppe en dag och då ramlade alla hönsen omkull."
Tranbrev
Se, nu kommer tranan,
tranan kommer från Kanan,
söker sig hit till sin nord igen,
sitt kärr, sina frostiga bär.
Hör du tranan skria,
öppna ditt fönster, Maria,
lyssna och tänk en bebådelsenatt
på den som dig rätt har kär.
Rent som med sol på driva
ville min längtan jag skriva,
sända den bort till din fjärran trakt
med det ädlast betrodda bud.
Hör du hornet i blåsten
tänk: Nu kommer posten.
Vänta, du grå postiljon, och bär
tillbaka min hälsning med Gud!
Erik Axel Karlfeldt , Ur Flora och Bellona
elisamatilda: Fem en fredag v. 12: Random Google
1. Vilken är den bästa konsert du varit på? En magisk utomhuskonsert med Leonard CohenElvira Madigan är en bedövande vacker och sorglig film. Pia Degermarks naturliga skönhet är helt betagande. Tommy Berggren är väldigt ung. Hans rollfigur, Sixten Sparre, var tretton år äldre än Elvira Hedvig Madigan eller Hedevig Antoinette Isabella Eleonore Jensen, som hon egentligen hette. Han borde vetat bättre än att överge hustru och två barn för den unga vackra lindanserskan. Han hade militär utbildning och skulle ha svårt att få en civil tjänst. Parets pengar tar snart slut och de har inte ens råd till mat. Och till slut vet de inte vad de ska ta sig till. Endast en förtvivlad utväg återstår. Det är solig sommar under hela filmen. Landskapet är vackert, huvudpersonerna är vackra men det ligger något ödesdigert i luften. Naturligtvis gör det sitt till att en känner till slutet på det hela, men jag tror att det ominösa hade varit tydligt ändå. Musiken gör sitt till i filmen. Mozart, Pianokonsert nr 21.
enligt O: Veckans kulturfråga v. 12: Vilka (nya) böcker ser du fram emot att läsa i vår? Det är naturligtvis en hel massa nytt och ett och annat gammalt. Som vanligt. Danska Christina Hesselholdt kommer med en fortsättning på Sällskapet från 2017 där hon samlar fyra kortromaner. Jag var väldigt förtjust i den och ser fram emot att läsa Sopa ihop löv mot vinden. Frans Wachtmeister, Territoriella anspråk handlar om integrationens omöjlighet. Han använder egna erfarenheter ifrån Japan. Fina Margareta Lindholms nya roman heter Syskonen. Hennes berättelser tilldrar sig ofta på landsbygden och i mindre samhällen och handlar om enkla människor utan makt och inflytande. Hennes stil är sparsmakat avskalad. Thella Johnsons namn hör en ofta i radion. Hon kommer ut med en roman med titeln Fred. Den handlar om människor i efterkrigstidens Sverige och Finland. Norska Marie Aubert känner en igen ifrån bl. a. Vuxna människor. Nu kommer hon med en ny roman med titeln Jag är inte sådan här. Aubert är skicklig på att skildra människors smärtpunkter. Agneta Pleijel fortsätter sin självbiografiska serie med Sniglar och snö. Hon blir Sveriges första kvinnliga kulturchef på en dagstidning och ska utöver det sköta man, barn och hushåll. Klart att det gnisslar i förhållandet. Och så fortsätter jag oförväget med Spaningen. Nästa vecka börjar jag med del tre med undertiteln Kring Guermantes. 662 pocketsidor.
Ugglan&Boken: Tisdagstrion v. 12: De fattiga och de rika
1. De fattiga och de rika av Irwin Shaw. Den gick som TV-serie och det är jättelänge sedan jag såg den, men jag kommer ganska väl ihåg den. Allra bäst minns jag den hemske Falconetti, ondskan själv, samt den gode snygge Rudy Jordache spelad av Peter Strauss. Han bror, Tom Jordache, spelades av Nick Nolte. Rudy arbetar sig framgångsrikt uppåt på samhällssteben2. Tokyo Ueno Station av Yu Miri. Kazu är född 1933. Han bor nu i ett tält under ginkoträden i Uenoparken i Tokyo, tvärs över gatan ifrån Ueno Station dit han kom 1963 i december för att 1964 börja bygga inför OS. Föräldrarna och familjen fanns hemma i Fukushima. Kazu brukade åka hem två gånger om året; en gång vid Obon, själarnas högtid, och en gång i slutet av året. Nu inser han vad han missat av sina barns utveckling och övrig samvaro med familjen. Du har inte haft tur i livet, säger hans gamla mor.
3.Innan floden tar oss av Helena Thorfinn. Innan floden tar oss är Helena Thorfinns debutroman och handlar om en familj från Södermalm som kommer till Dhaka där hustrun Sofia ska arbeta med bistånd och Janne ska vara hemmapappa.
Den amerikanska sopranen Tamara Wilson spelar Elsa som skulle gifta sig med Lohengrin. Men hon fick inte fråga honom var han kom ifrån.
Om den elaka, trollkunniga Ortrud, magnifikt spelad av Christine Goerke, fick sin vilja fram skulle Elsas bröllop aldrig äga rum. Hon anklagar falskeligen Elsa för att ha mördat sin bror.
Speltid Livesänds den 18 mars kl. 17:00. Metropolitan, New York. Produktion: François Girard.
Mets livesändningar når över 2200 biografer i 70 länder på sex kontinenter. Sedan starten 2006 har man sålt mer än 26 miljoner biljetter. Tänk så många som sitter över hela världen på samma gång och ser samma föreställning! Undrar vem som kom på denna lysande idé?
astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger administrerar läsutmaningen En smakebit på søndag. Vi bjuder varandra på en smakebit utav det vi just läser. Utan spoilers, förstås.
"Min mor var trädgårdsodlare men det var som om Vortumnus och Pomona hade blivit en och densamma: hon kunde hitta något som växte vilt på hennes hemö (Dominica) eller på ön där hon bodde och födde mig (Antigua), och om det behagade henne när hon tittade på det, eller om det bar fruk och smaken av frukten behagade henne, plockade hon ett skott (bröt helt enkelt av en kvist med händerna) eller fröet (skilde dem från den köttiga massan och lade dem i sin vackra rosa mun) och hon tog med allt till sin egen trädgård och tog hand om det på ett vårdslöst vardagligt sätt, som om det var den vilda skogen, eller som om det var en trädgård i ett kungligt palats"
Jamaica Kincaid, Bland blommor en vandring i Himalaya. sid. 12. Fler smakebitar HÄR
MIN
Robert på bokbloggen Mina skrivna ord: Veckans mening v. 11: "Varje lördag presenterar jag en mening från boken jag läser. En mening som har fått mig att stanna upp. Den kan vara humoristisk, men den kan även vara allvarlig. En mening att lägga några sekunder på. Häng på du också!"
Min mening kommer ifrån Den sista grisen av Horace Engdahl.
"Pensioneringen liknar flyktingtillvaron: att säga farväl till hoppet om att någonsin återfå den respekt och betydelse man ägde i en tidigare verklighet."
Jag trodde aldrig att jag så snabbt kunde vänja mig vid ljudböcker som jag har gjort. Jag lyssnar gärna när jag kommer överens med inläsaren. Och jag lyssnar väldigt gärna på Radioföljetongen om jag gillar inläsaren. Elisabeth Åsbrinks inläs - ning av den egna boken om Victoria Beneditcsson, Mitt stora vackra hat, lyssnade jag med allra sörsta nöje på. Radioföljetongen, Mannen som älskade Sibirien, av Roy Jacobsen och Anneliese Pitz, läses av skådespelaren Sven Ahlström och de gör han riktigt bra. Halva Malmö besår av killar som dumpa mig av Amanda Romare läses av Fanna Ndow Norrby och hon tillför boken ytterligare en dimension. Rolf Lassgårds inläsning av Vladimir Sorokins gränslösa roman Snöstormen njöt jag väldigt mycket av.
Ugglan&Boken: Tisdagstrion v. 11: Kräldjur
Titel: Barfotakvinnan
Författare: Scholastique Mukasonga
Översättare: Maria Björkman
Förlag: Bokförlaget Tranan
Tryckår: 2022
"Det fanns mycket varg, räv och andra rovdjur i trakten, huvudsakligen beroende på det stora hjortbeståndet. Eftersom militärposteringen låg mitt i skogen hade vi ständiga besök av varg. Särskilt om nätterna kunde de hungriga bestarna komma och sätta i sig resterna av vårt slaktavfall. I gengäld fick vi njuta av deras härliga tjut, som i den snötyngda ödemarken skapade ett säreget behag. Vid månsken kunde vi med dörren på glän betrakta hela orkestern som stod eller satt på baken i den glittrande snön, några med högt upplyfta nosar, andra med sänkta huvuden, fullt koncentrerade på att göra sin sång så vacker som möjligt, i synnerhet i januari."
Mannen som älskade Sibirien av Roy Jacobsen och Anneliese Pitz sid. 48
Fler smakebitar HÄR
MIN
Robert på bokbloggen Mina skrivna ord: Veckans mening v. 10: "Varje lördag presenterar jag en mening från boken jag läser. En mening som har fått mig att stanna upp. Den kan vara humoristisk, men den kan även vara allvarlig. En mening att lägga några sekunder på." Min mening kommer från I skuggan av unga flickor i blom av Marcel Proust. På spaning efter den tid som flytt del 2."Man vägrar föraktfullt, för dens skull som man älskar men som en dag ska bli en så totalt likgiltig, att träffa den som idag är en likgiltig men som man imorgon skall älska, och som man kanske, om man gått med på att träffa henne, kunnat älska tidigare, vilket skulle kunna ha förkorta ens nuvarande lidanden - visserligen endast för att ersätta dem med andra.
när man strax ska ta avsked från det -
I skuggan under ett valnötsträd
vilar ett halvfullt lerkrus.
Över vattnets mörker simmar
en skalbagge från strand till strand -
liv och död, extas och förtvivlan
allt får rum i betraktarens rysning.
Som inom Alba Longas murar
timmen före stormningen
som inte ska lämna sten på sten,
inte liv intill liv.
Skaror strövar utan mål,
gripna av skimret i stenläggningen,
längs gator de ser för första gången.
Dags för uppbrott.
Jag stänger och låser lagårdsdörrn -
det blev aldrig av att laga den.
Och rosorna får vintern ta hand om.
Jag kastar en samlande blick genom rummen,
detta djup av vitt med blågrå nischer
och en mörknande spegel i fonden -
en insikt målad av Hammershøi.
När jag står på lillgården,
knäpper upp gylfen
och under förrättningen glor upp i skyn
drar flyttfågelsträcken förbi,
plog efter plog av gäss
som lämnar sig efter sig efter sig.
elisamatilda: Fem en fredag v. 10: Fem
1. Minns du hur du firade din 5-årsdag? Har inte en aningMia undrar om vi har det tyst omkring oss när vi läser? Eller om vi har musik på? Om vi läser på bussen?
Det beror på vad jag läser. Om jag läser Proust får det vara lite tyst omkring mig, men jag kan lätt koppla bort tal i radio. Annan litteratur kan få samsas med TV-program och musik om det behövs. På tåg och bussar läser jag gärna om ingen sitter och pratar högljutt i telefon för då är det kört! Men allt beror på typ av litteratur och dagsform.
| | | | | | | | | | | | | | | |||||||||||||||||
1. Tallin/Estland: Kustobservationer av Anna Fock handlar om Liis som är strax över trettio. Hon bor i Tallin och arbetar som hyttstäderska på Sverigebåten och konstruerar också korsord för ett par tidningar. Hon var en lysande stjärna under skolgången och gick från klarhet till klarhet. Men någonstans hakade det upp sig och hon gjorde ett studieuppehåll under vilket hon inte var välkommen att bo hemma hos mamma. Liis upptog aldrig sina universitetsstudier. Hon vandrar omkring i Tallin och iakttar hur staden förändrats.
2. Polen: Liten bok om döden av Andrzej Stasiuk Stasiuk reflekterar över döden och människors inställning till den; skillnaden mellan döden i staden och på landet. Farmor och en granne fick dö hemma i känd miljö. Vanligare är att människor dör på institution omgivna av okända. Under en resa med barndomsvännen Aleksander visar det sig att denne är döende. Berättelsen om honom handlar om de samhällen de reser igenom, barndomen, uppväxten, de fabriksarbetande fäderna, teknik och musik. Ingen gång nämns döden eller att dö.
3. Lettland: Modersmjölken av Nora Ikstena fick sitt internationella genombrott med romanen Modersmjölken. Den handlar om Sovjetlettland och berättare är mor och dotter. I bakgrunden finns mormor och styvmorfar. Modern är framgångsrik gynekolog och fertilitetsläkare, men har svårt att underordna sig det förtyckande systemet. Det drabbar ju också dottern som blir förhörd av partigängare, lärare och rektorer.
Den namnlösa protagonisten i Hemma av Judith Hermann bryter plötsligt upp från sin man, Otis, och sin utflugna dotter, Ann, och bosätter sig vid en polder i norra Tyskland. Hon bor i ett förfallet hus i en liten by som hon finner hemsk. Hon vill ha utrymme. Hon vill vara för sig själv och inte inlåta sig med någon. Hon arbetar hos sin bror Sascha, som är nästan 60 och har en sjökrog och en flickvän, Nike, som är 20. Nike ser ut som en muräna när hon sover och hennes hår glöder i mörkret, säger Sascha. Plötsligt tänds ljusen i huset intill kvinnans. Konstnären, Mimi, som bor där har kommit hem. Kvinnorna blir goda vänner och den namnlösa får även träffa Mimis bror, Arild, som är lantbrukare och doftar ensilage och after shave. Utan vidare krusiduller går kvinnan omedelbart i säng med Arild. Kvinnan skriver ofta kärleksfulla brev till sin man, hoardern Otis. Alla människorna i byn är äldre eller medelålders och aningen skamfilade av livet. De är måna om sin integritet; raka och enkla. I utkanten av byn finns en rad husvagnar som vaktas av hotfulla hundar. Unga Nike umgås i de där vagnarna. Sascha förstår inte vad hon gör där. Spelar kort, säger hon. I slutet av romanen händer något förfärligt som en aldrig får någon egentlig förklaring till. I boken förekommer ofta lådor av olika slag. Kvinnan har en låda på vinden för att infånga den mård som tros härja där. Nike hölls instängd i en låda av sina föräldrar, mm. De här lådorna symboliserar något. Många meningar läser jag flera gånger och försöker utvinna det mesta möjliga av dem. Hemma har något alldeles särskilt som är svårt att sätta fingret på. En kan läsa Hemma rakt upp och ner och vara nöjd med det. Men sedan börjar den leva sitt eget liv och symboliken stiger mot ytan. Och en börjar fundera. Hemma är det bästa jag läst på mycket länge.
Titel: Hemma
Orig:s titel: Daheim
Författare: Judith Hermann
Översättare: Jesper Festin
Förlag: Weyler
Tryckår: 2022
Antal sidor: 168
Från sidorna 7 och 8 i Jean - Christophe 1. Daggryningen av Romain Rolland
astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger administrerar läsutmaningen En smakebit på søndag. Vi bjuder varandra på en smakebit utav det vi just läser. Utan spoilers, förstås. Fler smakebitar HÄR