onsdag 30 november 2022

Veckans kulturfråga v. 48 2022


enligt O: Veckans kulturfråga v. 48: Bäst svenskt hittills 2022:

Stöld av Ann Helen Laestadius har jag talat om i många sammanhang. Den är fullständigt lysande. Poetiskt och realistiskt om samernas levnadsförhållanden och

alldeles utan pekpinnar.  Slugger av Torbjörn Flygt är sista delen i serien om Johan Kraft. Redan första delen Underdog blev mycket uppmärksammad. Därefter kom Outsider och med Slugger är den sympatiska serien slut. Jag lyssnade på den i författarens egen uppläsning. Så bra. På bilden: Isabella Ståhl, Torbjörn Flygt och I S:s hund. Fantastiska Elisabeth Åsbrink har skrivit en biografi om Victoria Benedictsson; Mitt stora vackra hat. Den levandegör VB alldeles lysande.

tisdag 29 november 2022

Tisdagstrion v. 48 2022: Kyla (eller andra kalla ord) i titeln


Ugglan & Boken: Tisdagstrion v. 48: Kyla (eller andra kalla ord) i titeln

1. Is av Anna Kavan.  Is handlar om tiden efter en kärnvapenkatastrof som utlöst en istid. Isen väller fram och vållar extrem kyla, hungerkravaller, laglöshet, terrorism och flyktingkris. Huvudperson i denna arktiska mardröm är en ung namnlös spröd flicka med skimrande platinablont hår.

2. Isnätter av Leo Lötman. I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet härjar kvinnokarlen Karl Friman i den åländska ytterskärgården. Han är stilig, välklädd, allmänt charmerande och därtill en skicklig yrkesman. Hustrun Amanda är ingen skönhet men däremot en klok och duglig kvinna som varmt älskar sin man och tar honom för vad han är.  Inte ens när han gör väninnan Ida på grannön och hennes dotter sin kur sviktar Amanda. 

3. Snöbarnet  av Eowyn Ivey. Mabel är dotter till en litteraturprofessor och Jack har inte heller någon erfarenhet av det

hårda arbete som väntar en bonde i Alaska. Klimatet är hårt. De bor ensligt, men stiftar efter en tid bekantskap med Esther och George och deras söner, speciellt då Garrett, som blir till stor praktisk hjälp. Mabel och Jack sörjer ett barn som dött för dem och har väl gett upp hoppet om ett nytt.

söndag 27 november 2022

En smakebit på søndag v. 47

Läsutmaningen En smakebit på søndag går ut på att vi bjuder varandra på en smakebit utav det vi just läser. Utan spoilers, förstås. astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger håller i trådarna. Fler smakebitar HÄR

" Ju längre Gibril var utan sömn desto praktsjukare blev han och började hålla låda för gisslan, kaparna och den sjaskiga besättningen på flight 420, de förut högfärdiga flygvärdinnorna och den flotta flygdäckspersonalen som satt i ett hörn av planet och såg dystert malätna ut och till och med började tappa sin tidigare entusiasm för ändlösa partier rummy - han trakterade dem med sina allt originellare reinkarnationsteorier, jämförde deras vistelse på landningsbanan vid oasen Al - Zamzam vid ett nytt fosterstadium och förklarade att de allihop var döda för omvärlden och i färd med att omskapas, nyskapas. Den tanken verkade pigga upp honom en smula även om den gav många i gisslan lust att hänga honom, och han hoppade upp på en stol och förklarade att den dag de frigavs skulle bli dagen för deras pånyttfödelse, ett optimistiskt inslag som lugnade åhörarna. "Det blir dagen noll, och eftersom vi kommer att få samma födelsedag är vi alla precis lika gamla från den dagen, och under resten av vårt liv. Vad heter det när femtio barn föds av samma mor? Vete sjutton. Femtlingar. Ta mig fan!"

Från sidan 126 i Satansverserna av Salman Rushdie

lördag 26 november 2022

Veckans mening v. 47 2022

 MIN

Robert på bokbloggen Mina skrivna ord skriver så här:"Varje lördag presenterar jag en mening från boken jag läser. En mening som har fått mig att stanna upp. Den kan vara humoristisk, men den kan även vara allvarlig. En mening att lägga några sekunder på."  Han uppmanar oss att hänga på! 

" Den instängda kokheta fångenskapen som var både intim och isolerad gav Saladin Chachacha lust att ge sig i debatt med kvinnan, oböjlighet kan också vara en monomani, ville han säga, den kan innebära tyranni, och den kan också vara bräcklig, medan flexibilitet kan vara human och så stark att den håller."

Dessa tänkvärda ord kommer fån Satansverserna av Salman Rushdie.

fredag 25 november 2022

Fem en fredag v. 47 2022:Svart fredag

elisamatilda: Fem en fredag v. 47: Svart fredag

1. Vad köpte du senast som du behövde?

Ett stort krukfat


2. Vad köpte du senast som du inte behövde?

En stor glasvas att lägga ljusslingor i


3. Finns det något Black Friday-erbjudande som lockar?

Ett duntäcke


4. Vad köper du på rea men aldrig annars?

Kommer verkligen inte på någonting.


5. Hur länge skulle du kunna vänta i kö för att köpa något?

Ganska länge. Underförutsättning att det  var något som var  viktigt för mig. Och att kön var ordnad.

torsdag 24 november 2022

Helgfrågan v. 47 2022

Mias bokhörna. Helgfrågan v. 47: "Då är det första advent till helgen, det är ganska populärt med kalendrar eller böcker man läser ett avsnitt varje dag. Ska du ha någon form av kalender? Kanske en kattkalender eftersom det är kattens dag idag?"

Jag ska ha ett kalenderljus. Det är allt. Och så en massa andra ljus, förstås. Och en brasa om det är kallt.
                    







onsdag 23 november 2022

Veckans kulturfråga v. 47 2022


enligt O: Veckans kulturfråga v. 47: Vilka kulturella verk som innehåller snö vill du lyfta fram?

Skåne i snö av Emil Johanson - Thor

Den första bok jag kommer att tänka på är så klart Snöstormen av Vladimir Sorokin som jag lyssnade på som radioföljetong. Uppläsning: Rolf Lassgård. En hejdlöst gränslös roadmovie full av otroliga händelser. En läkare kallas ut i obygden för att vaccinera folk. Brödkusken Harkel har en självgångare som drivs av femtio småhästar stora som rapphöns. Doktorn och Harkel ger sig iväg och råkar ganska snart i svårigheter av olika slag. En snöstorm gör det svårt att följa vägen; självgångaren skadar en mede på några besynnerliga pyramider som sticker upp ur snötäcket. De tvingas söka hjälp hos en pytteliten, ilsken mjölnare som dricker vodka ur en fingerborg. Barnen från Frostmofjället av Laura Fitinghoff är bara eländig. I alla fall minns jag bara eländet när de föräldralösa barnen pulsar fram genom snön med geten Gullspira. Finns alltså också som film. Mycket snö finns det i  Titta det snöar av Povel Ramel är desto roligare. Hans texter är outstanding.

tisdag 22 november 2022

Tisdagstrion v. 47 2022: Runt Medelhavet

 Ugglan & Boken: Tisdagstrion v. 47: Runt Medelhavet
 
1. Algeriet Kamel Daoud, Fallet Mersault

Fallet Mersault för den mördade, namnlöse arabens ifrån Främlingen talan. Ett mycket intressant uppslag som innehåller mycket av Algeriets turbulenta nutidshistoria med inbördeskrig och frihetskamp. I främlingen sker mordet på araben 1942 kl två på dagen i brännande sol. Ingen bryr sig om att ta reda på vem han var och i rättssalen fanns det ingen som representerade hans familj närvarande. I Fallet Mersault sker mordet på fransmannen Joseph klockan två en månskensnatt . Offret är känt och mördaren är känd men det blir inte så mycket till rättssak.

2. Israel Stephan Mendel - Enk, Tre apor En charmerande och rörande bok om en stor judisk familj tillhörande den judiska församlingen i Göteborg. Sekularisering pågår. Det är svårt att rekrytera nytt folk till begravningssällskapet. Och nu har det kommit in en goy i familjen också. Ingemar heter han. Katastrofen vore total om han inför julgran. Han har redan introducerat en ny sorts flingor vid frukostbordet.  
 
3.  Montenegro - Milka Bajic Poderegin, The Dawning I en dal mellan höga berg i Montenegro under inflytande av såväl ottomansk som österrikisk kultur ligger staden Plevlje. Där utspelar sig släkthistorien i The Dawning genom tre generationer från 1860-talet fram till Första Världskriget. Man följer människorna i vardag och fest, sorg och glädje, liv och död. Folkdräkter, folkseder och folkdanser beskrivs målande liksom frierier, äktenskapskon-
tr
akt, affärstransaktioner, arvsförfarande och allt som hör livet till.












































måndag 21 november 2022

Systrarna Brontës värld

 

 

 

 

 

 

 

 

För en tid sedan hörde jag en intressant föreläsning av Brontë - översättarna Anna-Karin Malmström Ehrling & Per Ove Ehrling. De berättade på ett pedagogiskt och intressant sätt om sitt översättararbete. Vilka hjälpmedel finns det? Hur är gången i själva processen? De berättade om sina resor; om familjen Brontë och de tidigaste fantasivärldarna och skriverierna under pseudonym. Brodern Branwell och hans olycksöde; den arme gamle fadern kyrkohedern Patrick Brontë fick uppleva att han  överlevde sin hustru och alla barnen. I boken Systrarna Brontës värld berättar Ann Dinsdale om familjen i Hawarth och hedarna i Yorkshire där syskonen strövade omkring under det att de utvecklade sina egna världar som de sedan skrev om i sina pyttesmå anteckningsböcker. Anne Dinsdale är chef för samlingarna på Brontës Personage Museum i Hawarth. Boken är illustrerad med mängder av fina fotografier av landskapsfotografen Simon Warner.  För ett par månader sedan kom Juvenilia ut på Modernista. För första gången presenteras sex av av Charlotte Brontës ungdomsverk - bland annat den nästan psykedeliska Sökandet efter lyckan, som hon skrev 1829 när hon var tretton år gammal, de febriga, frustrerade Dagboksfragmenten från Roe Head och den mer stilrena långnovellen Henry Hastings, skriven vid tjugotre års ålder 1839. Översättare är paret Ehrling. 1847 kom alla tre systrarna med var sin roman. Charlotte Brontë hade fått sin roman Professorn refuserad men återkom raskt med Jane Eyre. Den blev en omedelbar framgång och har filmats tjugo  gånger och gjorts till TV - serie 13 gånger. Svindlande höjder av Emily Brontë blev också väl mottagen och de flesta läsare har väl gjort sig en bild av den romantiske Heathcliff. Tio filmatiseringar har det blivit och elva TV - serier. Anne Brontës roman Agnes Grey kom också ut 1847. Två år senare dog dess upphovsman. Det säg att om Anne Brontë fått leva hade hon blivit lika fin som Jane Austen. Översättarna tipsade också om en sevärd film om familjen Brontë; To walk invisible.

söndag 20 november 2022

En smakebit på søndag v. 46

Läsutmaningen En smakebit på søndag går ut på att vi bjuder varandra på en smakebit utav det vi just läser. Utan spoilers, förstås. astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger håller i trådarna. Fler smakebitar HÄR

"När jag var liten ville jag bli en annan (vacker, god, klok) och skrev överallt. Snäla GUD hjälp mig snäla gör mamma glad. Kanske som Vasilisa. Flickan som skickades till häxans stuga för att bli uppäten, men som klarade sig eftersom hon var så god, ja, och givetvis "den vackraste flickan i riket". När hon grät såg tårarna ut som pärlor. Snyft! Eftersom sagoboken inte var illustrerad letade jag efter förebilder på teve, mest prinsesslik var lady Rowena med sina stora gloögon och tjocka guldlockar istället för mina egna testar. Till det ville jag ha Askungens silvervita klänning (som glittrade i månljuset) istället för mina rosa mjukisbyxor. Jag var en knubbig liten best. Men inom mig tumlade världar."

Från sidan 31 i Den underjordiska solen av Andrea Lundgren

lördag 19 november 2022

Veckans mening v. 46 2022

MIN

Robert på bokbloggen Mina skrivna ord: "Varje lördag presenterar jag en mening från boken jag läser. En mening som har fått mig att stanna upp. Den kan vara humoristisk, men den kan även vara allvarlig. En mening att lägga några sekunder på."

" Men jag tyckte inte bara om de snygga djuren, mycket tid ägnade jag åt insekterna, spindlarna, kräldjuren, maskarna, sådant som lever i jorden."

Från sidan 37 i Den underjordiska solen av Andrea Lundgren

fredag 18 november 2022

Fem en fredag v. 46 2022: Inflation

 

Elisamatilda: Fem en fredag v. 46: Inflation

1. Vad har det blivit för mycket av hemma?

Papper, reklam, tidningar, olika "packningar" som sorterats för att förpassas någonstans 


2.Vad skulle du gott kunna göra av med? Min defekta träningscykel


3. Vad har tillkommit i ditt hem som inte passar in?

Ett par små väldigt praktiska fåtöljliknande stolar.


4. Vad har du lagt mest pengar på i år? Kläder


5. Vad har mest ökat i pris som du vanligtvis köper?

Håller med elisamatilda: Bregott. Å andra sidan kan en hitta tillfälligt nedsatta priser

torsdag 17 november 2022

Veckans helgfråga v. 46 2022

 

Mias bokhörna: Veckans helgfråga v. 46: Finns det någon författare som du vill ska ge ut en bok. I så fall vilken?

En ny bok av Herbjørg Wassmo skulle jag kunna tänka mig. Hon gjorde sig allra först känd för sina tre böcker om Tora: Huset med den blinda glasverandan; Hudlös himmel och Det stumma rummet. De fyra böckerna om Dina och hennes släkt är fascinerande läsning. Dinas bok; Lyckans son; Karnas arv; Den som ser.

En annan norsk författare som jag gärna skulle läsa mer av är Trude Marstein. Så mye hadde jeg läste jag på originalspråket och det gick hur lätt som helst.

onsdag 16 november 2022

Veckans kulturfråga v. 46 2022

enligt O: Veckans kulturfråga v. 46: enligt O vill uppmärksamma fiktiva Pappor i litteraturen. Autofiktiva pappor finns det väldigt gott om, men nu gäller det alltså fiktiva som Muminpappan och Farbror Melker.

Pappa Långben av Jean Webster. Den handlar om en flicka som får möjlighet till studier av en okänd  Pappa Goriot av Honoré de Balzac. Lästes långt innan bloggtiden. En hjärtskärande historia om hur en far skämmer bort sina två döttrar, som utvecklas till hårda egoistiska kvinnor som skäms för sin far. Pappan i Jesper Larssons roman Den dagen den sorgen förtjänar att lyftas fram. Han har en tonårsdotter som han känner att han förlorar greppet om. Hennes mor är död och faderns ansvar känns dubbelt.

                                                                                                                                                                                                              

tisdag 15 november 2022

Tisdagstrion v. 46 2022: Hobbyer & fritidssysselsättningar

Ugglan & Boken: Tisdagstrion v. 46: Hobbyer och fritidssysselsättningar

1.  Schackspelerskan av Bertina Henrich är en liten finurlig roman som kommit ut på Grate Bokförlag i översättning av Ragna Essén. Hotellstäderskan Eleni som arbetar på hotell Dionysos på ön Naxos råkar en dag välta en schackpjäs av brädet i rum nr 17 som bebos av ett ungt franskt par.
Detta blir upptakten till en rad förändringar i Elenis liv, äktenskapskris, utfrysning i den lilla staden där ingen förväntas sticka ut eller ha den minsta hemlighet. Bästa väninnan surar och barnen är bekymrade.

2. Om lusten att trädgårdera av Henrik Valentin. HV är författare, dramatiker och föredragshållare. Om lusten att trädgårdera innehåller krönikor om olika aspekter av detta med trädgård och trädgårdsarbete. Det är en entusiastisk och kunnig man som håller i pennan. Modet att kasta en ros; Att döda mördarsniglar; Linnetanter och slashasar; Kan man ha för många rosor?; Den sista trädgården är exempel på rubriker.
En charmig, lättläst bok.

3. Lapptäcket av Whitney Otto läste jag för väldigt länge sedan och var mycket fascinerad av. Dels var det kvinnorna ur olika generationer som samarbetade om tillverkningen av lapptäcket och dels var det tekniken som fängslade. Det vore nästan dags för omläsning.

Bonus: Livets aviga och räta: sticka och skvallra i New York av Kate Jacobs. The Friday Night knitting Club är originaltiteln på den här romanen som jag läste i originalutgåva en gång när det begav sig. Ett gäng kvinnor träffas i garnaffären  Walker & Daughter på Manhattan en gång i veckan för att sticka och prata. Författaren är en hängiven stickerska. Julia Roberts lär ha blivit förtjust och köpt filmrättigheterna. Det finns en uppföljare med titeln Knit two. Den står oläst i min hylla.


måndag 14 november 2022

1959. Ingrid och Georg. En kärlekshistoria

Helena von Zweigbergks senaste roman 1959. Ingrid och Georg. En kärlekshistoria tycker jag tillhör hennes bättre. Hon kan vara lite ojämn. 1959 är hennes eget födelseår förövrigt och det lilla barn som  kommer till världen i slutet av boken visar sig vara en flicka trots att alla hela tiden av ingen anledning alls förväntat sig en pojke. Ingrids graviditet kom oväntat och det känns som om den varade längre än nio månader. Undertiteln: En kärlekshistoria sätter jag ett litet frågetecken för. Någon förälskelse var det i varje fall inte. Är en förälskad betyder säckiga byxor och fel outfit på krogen inte så mycket. Ingrid är änka med minderårigt barn. Hennes man, ungerskfödde Istvan, har kört ihjäl sig och lämnat efter sig sonen Tom med något mörkare hy, vilket Ingrids blivande svärföräldrar inte är sena att observera. Goda vänner har sammanfört Ingrid och Georg. De har ganska trevligt ihop och när graviditeten är ett faktum tycker båda att det är naturligt att de gifter sig. För Georg är det självklart att Ingrid tar långledigt ifrån sitt arbete på en välrenommerad flickskola. Ingrid spjärnar emot. Äldre ogifta kollegan Rut som röker cigariller stöttar Ingrid, som börjar syna maktförhållandena i de parrelationer hon har omkring sig. 1959 är mycket en stockholmsroman. Det vandras en hel del i staden och Ingrid känner mer och mer hur hon avlägsnar sig ifrån sin barndoms Jönköping. Jag tycker att författaren skildrar känslornas hos de olika personerna väldigt väl. Men jag undrar lite över Ingrids kyla mot lille Tom. Å andra sidan förefaller hon vara ganska sval rent generellt. Georg är en varmare människotyp. Så funderar jag över huruvida Ingrids och Georgs förhållande hade utvecklats till giftermål även utan den överraskande graviditeten? Kanske kunde far- och morföräldrarnas respektive livshistorier utvecklats ytterligare? Språket flyter behagligt. Jag läste gärna 1959.  Just nu jobbar HvZ med uppföljaren till 1959, som utspelar sig under 80-talet. Det ska bli en svit med titeln Drömmen om friheten. 

Titel: 1959. Ingrid och Georg. En kärlekshistoria

Författare: Helena von Zweigbergk

Förlag: Norstedts förlag

Tryckår: 2022

Antal sidor: 435 sidor                                                                                                                                                                                                 

söndag 13 november 2022

En smakebit på søndag v. 45

Läsutmaningen En smakebit på søndag går ut på att vi bjuder varandra på en smakebit utav det vi just läser. Utan spoilers, förstås. astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger håller i trådarna. 

"Denna Johanna! Från sin första stund i livet hade hon svårt för att vänta. Hon var som skapt ur Lumparn. Vågorna i Lumparn är rastlösa, rullar vidare och vidare, dansar i flera turer samtidig. Johanna var av just den naturen. Redan innan Johanna föddes, kunde hennes mor Greta känna av hennes häftiga humör och när hon sedan kom till världen en solig och grann semesterdag år 1852 väsnades hon så väldigt att hennes farfar den skumögde sockenskräddaren Johan som satt utanför huset och sömmade på en arbetsskjorta, förskräckt ryckte till, och stack synålen djupt i tummen. 

Från sidan 10 i  Mirakelvattnet av Carina Karlson

lördag 12 november 2022

Veckans mening v. 45

MIN

Robert på bokbloggen Mina skrivna ord: "Varje lördag presenterar jag en mening från boken jag läser. En mening som har fått mig att stanna upp. Den kan vara humoristisk, men den kan även vara allvarlig. En mening att lägga några sekunder på."

"Åren sydde denna klänning av fett 

som jag hängt över benstommen

fastän jag vet att det hade varit snyggare

med en murgröna."

Ur Inte alls dåligt av Kristina Lugn

fredag 11 november 2022

Fem en fredag v. 45 2022: Mörker

elisamatilda v. 45: Mörker


1. Vad tycker du om att vrida klockan åt det ena eller andra hållet? 

I år passade det mig ganska bra, tycker jag


2. Vad innebär mörkret för dig?

Tystnad och lugn


3.Har den här hösten varit mörk eller ljus för dig?

Hösten har varit välsignat mild. Och det känns som om det varit en hel del ljus men att det mörknat tidigt.

4. När famlade du senast i mörker?

Jag famlar ideligen i mörker. Bokstavligen och bildligen


5. Av vilken anledning var du senast uppe mitt i natten?

Jag är uppe varenda natt av olika skäl. Men ofta vacklar jag ut och tar in dagstidningen

torsdag 10 november 2022

Veckans helgfråga v. 45 2022


Mias helgfråga v. 45: Vilken bok skulle du ge din pappa på Fars dag på söndag? 

Om min pappa varit i livet skulle han ha fått 

Rysslands förlorade seger av Arkadij  Babtjenko. Han går till rätta med ryssarna: "Ni lever i ett fascistiskt land, i Fjärde riket, som redan helt öppet bedriver en fascistisk politik med koncentrationsläger och tortyr i det egna landet och startar ett aggressivt, fascistiskt angreppskrig mot ett främmande territorium." I en rasande och förtvivlad skildring av det putinistiska Rysslands väg mot avgrunden ger den rysk-ukrainske författaren, bloggaren och krigsveteranen - han deltog i kriget i Tjetjenien - Arkadij Babtjenko, född 1977,  sin syn på händelseutvecklingen före och efter den ryska invasionen av Ukraina den 24 februari 2022. Inte helt förvånande lever Babtjenko i exil sedan 2017.

onsdag 9 november 2022

Veckans kulturfråga v. 45

enligt O undrar i sin Kulturfråga v. 45 vilken kultur vi tycker är rolig. 

Då tänker jag omedelbart på gamla På kurs med Kurt, Keeping up appearances och Absolutely fabulous. Kristoffer Appelquist i Svenska nyheter kan också vara väldigt rolig, men nu tog han ju slut. 

Och när jag läser 

"Åren sydde denna klänning av fett

som jag hängt över benstommen

fastän jag vet att det hade varit snyggare

med en murgröna."

i Inte alls dåligt. Efterlämnade dikter av Kristina Lugn frustar jag helt ofrivilligt till 

tisdag 8 november 2022

Tisdagstrion v. 45 2022: Blod svett och tårar


Ugglan & Boken: Tisdagstrion v. 45: Blod, svett & tårar (en av varje).  Jag har grävt djupt i minnets labyrinter och fiskat upp en titel (nr 1) som jag tror mig ha hört mamma tala om. Nr 2  har jag lagt mig till på annat sätt. Nr 3 ; Fassbinder har alltid intresserat mig. Och Schygulla är sedan gammalt en storfavorit. Gemensamt för alla tre titlarna är att de fascinerar mig på något sätt och etsat sig fast i minnet.


1. Blodet ropar under almarna av Eugene O´Neill. Teaterpjäs och film med Sophia Loren och  Anthony Perkins. Bondsonen Eben (Anthony Perkins) längtar efter den dag då han får ärva gården efter sin far (spelas av Burl Ives). Men fadern gifter om sig och det blir hustrun (Sophia Loren) som får ärva. Har egentligen svårt att tänka mig Anthony Perkins spela bondson.

2. Wikipedia: "Veronikas svetteduk är en av kristendomens mest kända reliker. Det är den duk som Veronika enligt legenden torkade Jesu ansikte med när han bar korset på Via Dolorosa på väg till Golgata. Veronika och hennes svetteduk är inte direkt omnämnda i evangelierna och legenden blev allmänt känd under medeltiden. Det finns flera dukar som uppges vara Veronikas originalduk. Den mest kända förvaras i Peterskyrkan i Rom." Fredrik Wislöff skrev en roman med den titeln
3. Petra von Kants bittra tårar. Film och teaterpjäs av Rainer Werner Fassbinder. Filmen "Petra von Kants bittra tårar" kom 1972 och blev Fassbinders internationella genombrott. Det är jag som är Petra von Kant, säger Fassbinder om modeskaparen Petra von Kant, på Dramatens lilla scen spelad av Ingela Olsson 2017. Den hade jag gärna sett. Gillar både Fassbilnder och Olsson. Filmen/teatern befolkas enbart av kvinnor: en väninna, en älskarinna, en mamma, en dotter och en hunsad assistent. Älskarinnan spelas av en annan favorit: Hanna Schygulla. Den franske regissören François Ozon  har gjort ny film med män i de två huvudrollerna. farmor spelas av en 78-årig Hanna Schygulla, som alltså återvänder till materialet efter 50 långa år.

måndag 7 november 2022

Skred

 

Sara Strömbergs andra kriminalroman med antihjälten och journalisten Vera Bergström på Jämtlandsposten som protagonist har fått titeln Skred. Jonte Andersson, en ung fårbonde försvinner under mystiska omständigheter på samma gång som det går ett jordskred i trakten av Åre. Sara Strömberg har till vissa delar skapat en egen värld. Men många orter, gator, byggnader och stora delar av infrastrukturen finns i verkligheten. Jonte Andersson har även försökt kombinera fårbonderiet med en musikkarriär som DJ i Åres nöjescentrum och som musiker. Sommaren har varit regnig och det grävs i berget för byggnation av flotta fritidshus. Vera avskyr alla hus där det bara lyser några veckor om året. Vera talar med Jontes syster och hennes man och farbror Henning som bor hos dem tidvis. I familjen anar en vissa motsättningar och kanske också en arvstvist. Under Veras utfrågningar i trakten får en ta del av de släkthistorier som oundvikligen cirkulerar. På det viset fär läsaren lära känna både trakten och dess befolkning. Vera är inte blind för den storslagna naturen omkring sig. Ungkarlskvinnan Vera är sig väldigt lik sedan debutboken Sly, som för övrigt fick pris som bästa svenska deckare 2021. Det vill säga ensam och kärlekstörstande. Men klimakterieproblemen tycks vara bättre. Hon inser att hon inte kan vara den allra lättaste att dela livet med. Vera Bergström är väldigt mänsklig och sympatisk och jag läser gärna flera böcker om henne.

Titel: Skred

Författare: Sara Strömberg

Förlag: Modernista

Tryckår: 2022

Antal sidor: 

söndag 6 november 2022

En smakebit på søndag v. 44 2022

Läsutmaningen En smakebit på søndag går ut på att vi bjuder varandra på en smakebit utav det vi just läser. Utan spoilers, förstås. astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger håller i trådarna.

 "Jag har alltid stått vid sidan av. Inte för att jag medvetet ställt mig vid sidan  av för att betrakta världen. utan för att jag aldrig funnit en grupp att tillhöra. Jag tillhör inte ens betraktarna. Jag har alltid hamnat i en skarv. Mitt emellan det mesta. Proggrörelsen, musikrörelsen, punken, rocken, syntarna. Svensktoppen, finkulturen. Politiken. HBTQ. När jag var ung och mottaglig och längtade efter att få tillhöra så var det som om jag alltid kom fram för sent. Eller för tidigt. Eller v ar det så att jag egentligen inte ville?

Från sidan 213 i Instrumenten. Memoarer under konstruktion. del 1 av Eva Dahlgren

lördag 5 november 2022

Veckans mening v. 44 2022

MIN

Robert på bokbloggen Mina skrivna ord: "Varje lördag presenterar jag en mening från boken jag läser. En mening som har fått mig att stanna upp. Den kan vara humoristisk, men den kan även vara allvarlig. En mening att lägga några sekunder på."

"Som sextonåring började hon på hotell- och restaurangskolan i sin region, men ett år senare blev hon tvungen att avbryta utbildningen; hon var gravid och redo att sätta min storebror till världen, han som snart skulle bli alkoholiserad och våldsam, fången i en ständig loop mellan domstolen och polisstationen för att han antingen slog sin fru eller tuttade eld på busshållplatsen eller bänkarna på byns idrottsplats, jag ska återkomma till det." 

Från sidan 18 i En kvinnas frigörelse av Édouard Louis