tisdag 6 juni 2017

Tematrio - något svenskt

Lyrans tematrio: "I dag är det återigen dags att fira nationaldagen, eller svenska flaggans dag, som jag (jag också) oftast säger. Det är inte så lätt att ändra sånt man lärt sig som barn. Berätta därför om tre svenska favoriter: böcker, författare, sångare, skådespelare, fotbollsspelare etc. Här finns stor frihet att hitta på lite vad som helst."
1. Dag Hammarskjöld har jag alltid beundrat mycket. Han var FN:s generalsekreterare 1954 - 1961, nationalekonom, jurist, medlem i Svenska akademien, författare mm. En fantastisk människa som fick en alldeles för kort livstid. Undrar om flygolyckan någonsin blir ordentligt utredd.
2. Ida Trotzig (1864 - 1943) har gjort mycket för att göra Japan känt i Sverige. Hon levde under 30 år i Japan, lärde sig japanska, ikebana och blev diplomerad téceremonimästare. Ida Trotzig förde hem japanska föremål till Etnografiska muséet. 
3. Elin Wägner  slog igenom som författare 1908 med romanen Norrtullsligan. Hon var feminist och rösträttskämpe; hon var med och grundade Rädda barnen och var chefredaktör för Tidevarvet. 1944 blev hon invald i Svenska akademien som andra kvinnan efter Selma Lagerlöf.

9 kommentarer:

 1. intressant trio, lite över gränserna med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. om du menar Trotzig så flyttade hon tillbaka till Sverige när maken dog.

   Radera
 2. Norrtullsligan skulle kanske vara intressant att läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. helt klart. och Pennskaftet. och
   Åsa - Hanna. och Väckarklocka

   Radera
 3. Fint trio! Wägner hör till favoriterna även hos mig, även om hon inte kom med i min uppräkning denna gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. EW tröttnar en inte på. en fantastisk kvinna som var långt före sin tid

   Radera