torsdag 15 juni 2017

Olikhetsutmaningen - aktuell och bortglömd

enligt O: Det är lätt att läsningen påverkas av vad som är aktuellt och det behöver ju inte vara fel, men tänk om det finns bortglömda pärlor som bord ut i ljuset. Idag vill jag att du tipsar om böcker, eller annan kultur, som kan kopplas till ordparet aktuell och bortglömd. Det blir sista olikhetsutmaningen för ett tag, då även den tar sommarlov.
En bok som glädjande nog seglat upp på litteraturkritikernas och bokhandlarnas listor är Just nu är jag här av debutanten Isabelle Ståhl. Det talas till och med om den som en generationsroman. En helt annan slags mycket aktuell bok är 
Låt bönor förändra ditt liv: en revolutionerande metod för hälsan, vikten och blodsockret av Lars - Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.

Den engelske författaren Thomas Hardy (1840 - 1928) tycker jag är oförtjänt bortglömd. Visserligen filmas hans böcker då och då och serien Tamara Drewe är  baserad på Fjärran från vimlets yra. Det finns en film som heter så också. Thomas Hardy fick i alla fall nästan nobelpriset i litteratur. Det påminner mig om att jag brukar läsa något av Thomas Hardy varje sommar. Det är mycket som ska hinna läsas denna sommar. En annan bortglömd och lite misskänd författare är Mathilda Malling, född Kruse, (1864 - 1942). Hon gjorde skandalös debut med romanen Berta Funcke under pseudonymen Stella Kleve. Efter giftermålet övergick hon till att skriva herrgårdsromaner vilket inte ansågs vara fint. Men hon har sina idéer kvar om än i förklädnad. Folkliv och natur skildras fint. Precis som hos Thomas Hardy.

10 kommentarer:

 1. Ståhls bok var ny för mig. Den lät väldigt intressant. Thomas Hardy har jag ett komplext förhållande till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thomas Hardy kan naturligtvis diskuteras

   Radera
 2. de bortglömda är ofta mest intressanta

  SvaraRadera
 3. Just det, Isabelle Ståhls bok har jag ju faktiskt. Borde läsa. Mathilda Malling låter som en författare värd att stifta bekantskap med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, hon var mycket speciell särskilt om en betänker den tid hon levde i och hennes miljö

   Radera
 4. Det var väldigt länge sedan jag läste Thomas Hardy. Borde nog läsa honom igen. Bra tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag tyckte att Bonniers skulle göra en nyöversättning, men det tyckte visst inte förlaget. jag bevärdigades inte ens med ett svar...

   Radera