torsdag 4 februari 2016

Kvinnoalfabetet bokstaven S

Fyra frågor som vanligt i enligt O:s
kvinnoalfabete. Vi har kommit till bokstaven S
1. Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på S. Sei Shonagon, den lilla charmerande hovdamen som betjänade kejsarinnan Teishi under Heian -perioden i Japan. Det är inte så många uppgifter som är säkra vad det gäller SS:s liv. Troligen fick hon skilja sig ifrån sin man när hon kom i kejsarinnans tjänst. En son hade hon också. Ett som är säkert är att hon skrev Kuddboken. Det var en bok hon hade vid sängkanten där hon antecknade allt möjligt. Hon älskade listor. Läs vad Monica Braw skriver om Kuddboken! SS levde 966 - 1017.  

2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på S vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Simone Signoret var en fransk skådespelare och författare. Under den tyska ockupationen av Frankrike försörjde SS sin mor och sina syskon eftersom fadern, som var jude, hade flytt till England. Hon fick en Oscar för sin roll i filmen Plats på toppen. Några år var hon gift med sångaren Yves Montand. En självbiografisk bok som jag läst för mycket länge sedan har titel Längtan är inte längre vad den har varit.
 3. Vilken kvinna på S, död eller levande, tycker du borde få
mer uppmärksamhet? Sun - Mi Hwang och hennes lilla höna Knopp i Hönan som drömde om att flyga. Författaren kommer ifrån Sydkorea. Den lilla romanen, som handlar om frihet, individualitet och drömmar,  är redan utnämnd till klassiker och har gett upphov till en mycket uppskattad animerad film och inspirerat till pjäser, musikaler och serier. I Sverige tycker jag inte att boken uppmärksammats så mycket.
4. Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på S har du ännu inte utforskat?
Liv Strömquist helt klart. Liv Strömquist föddes 1978 i Ravlunda. Hon är serietecknare, programledare och feminist. Kunskapens frukt har jag tänkt fördjupa mig i när tiden är mogen för det. Jag ska också gå på utställningen Blood Mountain som en introduktion

14 kommentarer:

  1. Känner inte till dem, men hönsboken har nämnts många gånger så jag får nog skaffa den.

    SvaraRadera
  2. Jag känner i alla fall igen namnet Liv Strömqvist :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. henne har det talats jättemycket om på senare tid

      Radera
  3. "Hönan som drömde om att flyga" planerar jag att läsa i år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. hönan är helt bedårande. roligt med en författare ifrån Sydkorea

      Radera
  4. Bara nya namn för mig. Liv Strömquist har jag dock läst. Tur är ju det.

    SvaraRadera
  5. Vilka spännande val. Liv Strömqvist är det enda jag känner igen.

    SvaraRadera
  6. de är väldigt olika varandra. Liv Strömquist känns som ett måste

    SvaraRadera
  7. Kul med en bokbloggare som äntligen har lyckats hitta Kuddboken! Den är otroligt charmig. Och lite lagom bisarr, sådär. Avståndet till 900-talets Japan känns både väldigt kort och helt oöverstigligt när man läser den. (Födelseåret är nog 966 och inte 996, förresten.)

    SvaraRadera
  8. men visst föddes hon 966. jag rättar! tack för påpekandet. har skrivit om Kuddboken långt tidigare och även en del annat japanskt http://mrscalloway.blogspot.se/2011/02/sapa-och-dagbok-fran-1000-talets-japan.html

    SvaraRadera