lördag 20 juni 2015

Höstens böcker 2015, forts.

Katarina Frostensons nya diktsamling Sånger och formler, kommer ut i oktober på Wahlströms och Widstrands förlag. Katarina Frostenson sitter på stol nr 18 i Svenska Akademien.
Aziyadé är en självbiografisk roman av Pierre Loti (1850 - 1923) som handlar om hans livsfarliga kärlekshistoria med en turkisk haremskvinna. Den betecknas som en modern klassiker och har nu blivit nyöversatt. Isabelle Ståhl har skrivit förord och Per Wästberg efterord. 2244 förlag. (Ett tidigare INLÄGG om Pierre Loti.)
På samma förlag kommer Förlorad morgon av den rumänska författaren Gabriela Adamestenu, född 1942. Handlingen utspinner sig under en enda förmiddag och omspänner sju decennier. "En Leopold Bloom i kjol", sägs det.
Vinterfåglar med akvareller av Lars Jonsson, konstnär, författare och ornitolog, är ett måste. Bonnier fakta. Alla som älskade Shantaram av Gregory David Roberts kommer att kasta sig över uppföljningen Bergets skugga. Brombergs förlag. På samma förlag kommer Gästkatten av Takashi Hiraide, oktober, och Domaren av Ian McEwan september. I augusti kommer Bära barnet hem av Cilla Naumann på Brombergs förlag. Den vrider och vänder på frågan om vad det är att vara mor. Lite nyfiken kan man ju vara på den marockanska författaren Muriel Barbery. Ska Alvernas liv leva upp till Igelkottens elegans? Sekwa förlag, oktober. Colm Toibins roman, Nora Webster, som kommer ut i september på Norsteds förlag ser jag verkligen fram emot. Aris Fioretos roman, Mary, kommer ut i augusti på Norstedts har ett granatäpple på omslaget och behandlar frågan: Vem bestämmer över ett liv. Rosa Liksoms höstroman har titeln Sånt är livet, Wahlströms & Widströms  förlag. En kvinna planerar sitt bröllop i tre år utan att
närmare fundera över att det kanske skulle behövas en brudgum också...
Vinterfolket av Jennifer McMahon kommer ut på Bazar i oktober. "En trolsk kuslig och enastående vacker historia om kärlekens kraft" står det om den. En ny kriminalroman av Denise Mina är alltid spännande i sig. Blod, salt, vatten kommer ut på Forum i september. Det är den fjärde i serien om kriminalinspektören Alex Morrow. Jørn Riel Horsts nya kriminalroman har titeln Vinterstängt; Lind & Co, september 

11 kommentarer:

 1. Svar
  1. det var inte svårt alls! jag hittar säkert flera

   Radera
 2. den här japanska filmen är fin:
  http://www.svtplay.se/video/1983161/dagarna-efter

  SvaraRadera
 3. (åj, blandade med en annan film)

  SvaraRadera
 4. Som om det inte var fullt nog i bokhyllan redan. :) Särskilt roligt tycker jag det är med nya titlar från 2244 och Sekwa. Hurra för ett bredare utbud av översatt litteratur! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, det är jättebra med bredden. ofta är det de mindre förlagen som står för den

   Radera
 5. Tack för förhandstitten. Utgivningarna från 2244 ska jag kika närmare på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det fanns en hel del som en vill titta närmare på. 2044 är intressant

   Radera