onsdag 10 juni 2015

Den hemliga trädgården i ny tappning

Den hemliga trädgården av Ronny Ambjörnsson är en guldgruva av praktiska och teoretiska kunskaper om trädgårdar.  Undertiteln:  Om trädgårdar i litteratur och verklighet. Efter varje kapitel finns en trevlig litteraturlista innehållande facklitteratur, skönlitteratur och artiklar. Elegant leder Ambjörnsson sin läsare från morfars trädgård, ut i världen och bakåt i tiden till antika trädgårdar, klosterträdgårdar, kärlekens trädgårdar och trädgården som fantasi. I regel finns det en trädgård i fantasin och en annan i verkligheten.  Naturligtvis finns barnboksklassikern Den hemliga trädgården med liksom Blomsterfesten i täppan. Kate Mortons bok, Den glömda trädgården nämns och även den medeltida Romanen om rosen.
Ett kapitel heter Träd och människor; ett annat Tankens trädgårdar. Det här är en alldeles underbar bok. Jag tror att jag gör som  Hannele. Jag köper den!

7 kommentarer:

 1. ja, en fin bok som trivs bra i min bokhylla :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. det är en bok att återvända till. jag blev väldigt förtjust i Ambjörnssons sätt att skriva

   Radera
 2. Låter som en trevlig bok! Jag är rätt lat när det kommer till ogräsrensning och dylikt, men litterära trädgårdar är lagom lättskötta för min smak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. eller hur? jag är nog också mera teoretiker på området. ser gärna att det växer och rycker då och då lite kirskål i förbifarten men mycket mer än så är det inte...

   Radera
 3. Jag lånade den härom dagen. Korttidslån, så jag får raska på ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag blev helt betagen i den! tror att det blir ett köp

   Radera