onsdag 17 juni 2015

Åttabladsrosen

Lite snuvad på konfekten känner jag mig efter avslutad läsning av Rosa candida av den nya isländska författaren Audur Ava Olafsdóttir. Den började så lovande med den unge Arnljótur, 22, som ger sig iväg till en avlägsen bergsby i något sydeuropeiskt land för att återskapa en förfallen rosenträdgård/klosterträdgård. Han medför tre plantor av rosen Rosa candida. Växtintresset har han ärvt efter sin döda mor. Naturligtvis googlar jag på rosens namn, men det jag hittar är ett textilt mönster som heter åttabladsrosen. Efter diverse äventyr är Arnljótur framme och tas väl emot av munkarna och finner sig tillrätta. En filmälskande munk, fader Tomas, blir hans speciella vän och mentor. Till saken hör att Lobbi, som han kallas på Island, råkat bli far till en liten flicka, Flóra Sól, och snart kommer det att visa sig att hon är i akut behov av sin far, vilket kommer som en överraskning för honom. Egentligen blir det inte så mycket till trädgårdsodling som karaktärsdaning i Rosa candida. Och det kan ju vara gott nog. Bitvis blir det lite feel - good och något recept på chokladsoppan, som är ett genomgående tema i boken, blir det aldrig. Lättläst och underhållande och sympatiskt är det emellertid. Inför slutet fruktade jag det värsta, men så blev det i alla fall inte. Rosa candida har blivit mycket hyllad på Island och i övriga Europa, särskilt då Frankrike där den valdes till årets bästa roman av bokhandlarna.
Övers.: Ylva Hellerud
Weyler förlag

6 kommentarer:

  1. Aaa, jag kände likadant som du när jag hade läst färdigt den här, men du sammanfattade det hela mycket bättre än vad jag gjorde!

    SvaraRadera
    Svar
    1. absolut ingen fel på din sammanfattning! vi har uppenbarligen samma upplevelse av Rosa candida. lite märkligt att den blivit så oerhört populär kan jag tycka

      Radera
    2. det måste vara något vi har missat eller så har de andra blivit lurade, för den borde inte ha blivit så hyllad som den verkar ha blivit tycker jag!

      Radera
    3. den är ju väldigt snäll och rar, men det räcker inte, tycker inte jag. årets bästa roman???

      Radera
  2. Rosa gallica är en gammal apotekarros, kanske läser jag boken om jag ramlar på den...

    SvaraRadera
    Svar
    1. gör det , Hannele. det går fort och lätt!

      Radera