måndag 5 januari 2015

I Henry VIII:s tid

Anna Hedlin, debutant, född 1978, bor i Stockholm och är utbildad arkeolog. Hon har gått skrivarskola på Biskops - Arnö och hennes första roman heter 
Den som vill ha hare till frukost måste jaga om natten. Den tilldrar sig i England under en del av Henry VIII:s regering. Det historiska skeendet är känt, men i den här romanen skildras hovlivet med alla fester, kvinnnorna kring kungen från det att han är liten tills dess att hans drottningar börjar avlösa varandra. Tre av dem figurerar i romanen, nämligen den fromma , spanska Katherine, Anne Boleyn som beskrivs som flytande magma och plain Jane, Jane Seymour. Kungen beskrivs  som världens vackraste kung när han är 18. Han och boysen omkring honom leker sig igenom dagarna med tornerspel, hundkapplöpningar, tennis, björnhetsning och jakt. Snart nog upptas också jakten på en son och arvinge. Döttrar är inte helt värdelösa eftersom de kan användas som handelsvaror i giften med släkter man vill ha som bundsförvanter eller ekonomiskt stödSynen på kvinnor och barn förskräcker. Jag är väldigt förtjust i Anna Hedlins mycket originella berättarstil och hennes val av stoff. Hon lyfter fram det och de som finns runt Henry VIII. Anna Hedlin har kunskaper om livet under Tudor - renässansen utöver det som vanligen vanligen beskrivs. I slutet av boken redovisar hon några viktiga källor. Det vackra omslaget är gjort av Moa Schulman. Albert Bonniers förlag. Det blir spännande att se vad Anna Hedlin hittar på härnäst.
 Kaosutmaning 2015: Läs en bok vari det inte finns någon telefon

14 kommentarer:

 1. Noterar! Perfekt som utvikning till Wolf Hall!

  SvaraRadera
  Svar
  1. eller hur? jag var väldigt fascinerad av den också

   Radera
 2. Jag tyckte också bra om den här boken. Gillade liksom du hennes berättarstil :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. kul! det är en liten aptitlig bok i största allmänhet!

   Radera
 3. En ganska uttjatad och urvattnad period känns det som. Både överflöd av böcker och TV-produktioner. Dags att hitta ett nytt historiskt skede att grotta ner sig i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. hej , mimmimarie! kul att höra av dig! för mig som inte är historiker eller brukar läsa historiska romaner är det en mycket spännande tid. jag läser gärna lite till

   Radera
 4. Intressant! Nyss var det ett program Anne Boleyn, Hilary Mantel medverkade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. var? när? hade jag gärna lyssnat på

   Radera
  2. (sista dan typ igår, en timmes program)

   Radera
  3. Anne Boleyn är på torsdag 8 december, jag har tappat bort veckodagarna...

   Radera
 5. Oj, spännande. Det här får jag ta mig en titt på tack. :) Boleyn-programmet gick oå Kunskapskanalen tror jag så testa SVT-Play.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det kommer mera!
   Boleyn - programmet går i repris både inatt och imorgon!

   Radera
 6. Fick och läste denna i jul också Älskade. Ska försöka få till en recension på bloggen också...

  SvaraRadera