söndag 4 januari 2015

Slaktmånad

2012 kom Lars Petterssons första bok, Kautokeino, en blodig kniv, en thriller som tilldrog sig i nordnorska finnmarken. Juristen Anna Magnusson med samiskt påbrå kalls hem för att försvara en kusin som misstänks för våldtäkt. 10 år senare är hon tillbaka i Lars Petterssons nya thriller, Slaktmånad, som kom 2014 på Ordfront förlag. Hennes levnadsförhållanden har förändrats åtskilligt. Hon arbetar halvtid som åklagare i Sverige och resten av tiden är hon renägare i Kautokeino. Hon har intagit sin plats i släktkedjan. Gamla föreställningar möter moderniteten, sedvänjor möter lag och rätt. Rennäringen bär sig dåligt, renägarna anmodas att minska sina hjordar och lämna plats för gruvexploatörer. Vad gör en renägare som levt hela sitt liv med och av renar utan sina renar? De samiska familjerna konserverar en del gamla motsättningar. När Torben Nyhlén, statssekreterare i svenska näringsdepartementet, hittas skjuten i sin bil i kanten av en myr; skjuten från nära nog 800 meter faller misstankarna på en annan släkting till Anna Magnusson, Aslak Isak, eftersom han tjänstgjort i Afghanistan och är utbildad skytt. Jag tycker inte att mordgåtan är det väsentliga i Slaktmånad. Det är livet i finnmarken, människorna, de aktuella frågorna och problemen, relationerna mellan människor, relationerna till myndigheterna, den storslagna naturen, kylan, snön och stormarna. Lars Pettersson känner området och livet väl utan att för den skull utge sig för att vara expert. Han håller ett respektfullt avstånd. Båda romanerna hade förtjänat bättre titlar.

Kaosutmaning 2015: Läs en bok med ett djur på omslaget.
Den som har goda ögon ser renen

4 kommentarer:

 1. Åh, Skall snart ta mig an Slaktmånad. Gillade debutromanen så mycket. Otroligt välskriven med så fina natur- och människoskildringar. Ser så mycket fram emot denna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det känns som om man lär sig saker på kuppen!
   naturskildringarna är fina med snö, is, vind och norrsken

   Radera
 2. inget blod när jag var i Finnmarkerna, hade ju sällskap av kun Olav, Kekkonen och Carl XVI Gustaf (och snö under midsommarveckan! )

  SvaraRadera
  Svar
  1. låter trevligt! vad sade de? hade ni kul?

   Radera