tisdag 20 januari 2015

Nytt österrikiskt

Författaren Sanne Gruber  föddes 1963 i tyskspråkiga sydtyrolen i Italien. Numera bor hon i Wien. Hon har studerat tyska, historia och statsvetenskap. Sanne Gruber anses vara en av de viktigaste österrikiska författarna. 
Mira och Irma - den andra kvinnan har kommit ut på bokförlaget Thorén & Lindskog i översättning av Jöran Lindskog. Mira bor i Rom och arbetar på en manlig avdelning på ett vårdhem. Hon engagerar sig mycket i sina patienter till viss irritation för maken Vittorio. Mira anar att Vittorio är otrogen. Irma är ensamstående mor i Wien. Hon är kulturjournalist och arbetar med en serie om företrädare för utdöende hantverk. Irmas son, Florian, börjar fråga efter sin far och Irma beslutar sig för att försöka få kontakt med honom. Dessförinnan genomgår hon en njurtransplantation som ger upphov till många funderingar. Är hennes kropp hennes egen längre? Vem är det som har donerat njuren? Hur gick det till? Två parallella berättelser om två ganska olika kvinnor som dock visar sig ha mer gemensamt än bokstäverna i namnen. Man kan fundera över en hel del i boken; olika slags relationer, ålderdom, ensamhet, sjukdom, död och medicinsk etik. Männen i romanen är egoistiska svikare, medan kvinnorna alltid tar ansvar; hjälper och tröstar. Susanne Grubers stil är lätt och ledig vilket gör att läsningen flyter  fint. Vilken den andra kvinnan är? Ja, det står långt om länge klart för den nyfikne läsaren.

2 kommentarer:

  1. Intressant att läsa sin text. Det hrä är verkligen en bok som väcker frågor. Kanske har du läst Sabines eget boktips inne hos oss på Kulturkollo? http://www.kulturkollo.se/2014/09/12/sabine-gruber-boktipsar/

    SvaraRadera
  2. nej, Anna, jag hade inte läst Sabine Grubers boktips förrän nu. har inte heller läst Kungen bugar och dödar men väl Hjärtdjur. tack för tipset om tipset!

    SvaraRadera