tisdag 13 januari 2015

Häxorna i konung Karls tid

I fyra omfångsrika kapitel från olika tider låter Therése Söderlind  olika personer berätta om sina liv. Med början 1975 berättar den medelålders Jacke om livet som tonårspappa och evig förförare. Jacke är en riktigt sorglig figur. Hustrun Lillemor har lämnat skutan. Hon står inte längre ut med allt vänsterprassel. Dottern, Veronica, börjar intressera sig för släktforskning efter det att hennes farmor berättat om släktingen Malin som brändes på bål 1675. Kapitel två är Malins historia, 1674 - 1675. Här tycker jag att Söderlinds berättarstil är som allra bäst. Malin har blivit bortgift med den våldsamme Erke trots att hon i hela sitt liv velat ha granngårdens Matz. Tredje kapitlet berättas av Veronica som vuxen, 2011. Hon gör karriär, men har mindre tur rent personligt. Hon fortsätter med sin släktforskning men känner sig allt mindre hemma i barndomens ångermanländska Nyland. Hennes mycket yngre syster lever sitt annorlunda liv som ensamstående mamma med två pojkar, som Veronica gärna hjälper till med. Sista kapitlet berättas 1740 av Olof,  son till Matz, och ett av de barn som angav sina mödrar och grannkvinnor som häxor. Olof vigde mycket tidigt sitt liv åt den tre år äldre Segrid, dotter till Malin och Erke. Segrid är lika stark och handlingskraftig som Olof är vek och godtrogen. Nu sitter han som en blind gammal Tiresias och berättar om gamla tider för sina barnbarn. Han väntar på att kunna delge kaplanen Jöns Hornaeus sina upplevelser från häxjakten och trolldomsprocesserna i sin barndom. Dessa leddes av kaplanens farfar, Laurentius Hornaeus. Therése Söderlind berättar medryckande och med stor kunskap om tiden och historien. Språket är tryfferat med dialektala och ålderdomliga uttryck i avsnitten från 16- och 1700 - talen. Tids- och miljöskildringarna är utmärkta. Patriarkatet visste inga gränser. Kvinnor och barn stod för notan. Vägen mot Bålberget lockade till sträckläsning. Jag har lyckligtvis Norrlands svårmod kvar, men det hindrar ju inte att jag ser fram emot nästa bok av Therése Söderlind.

10 kommentarer:

 1. Therese Söderlind borde kanske varit med i min Boktolva, för jag har inte läst något av henne ännu. Vägen mot bålberget verkar riktigt bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag blev överraskad av att den var så bra att jag verkligen sträckläste! du kanske får revidera din Boktolva...

   Radera
 2. Låter som en bok för mig! Tack för tipset. Jag har en särskild svaghet för böcker med historiskt tema.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, det är intressant med historiska romaner har jag upptäckt på senare tid

   Radera
 3. Den här boken verkar så intressant. Måste läsa den så småningom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. den är verkligen intressant och en riktig bladvändare

   Radera
 4. Vilket bra boktips och tack för att du delar med dej!
  Fantasin skenar iväg nu, härligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. en riktigt bra bok som Therése Söderlind har lagt ner avsevärt arbete på. man blir nästan intresserad av släktforskning på kuppen

   Radera