torsdag 22 januari 2015

Vårens böcker del 1

Det blir mycket att göra i vår också. Jag har botaniserat i Vårens böcker 2015. Även efter sträng gallring återstår ett 30 - tal läsmåsten under våren 2015. Lägg därtill alla okända bloggtips!
En ny bok av Jeanette Winterson är en högtid. Skymningsporten kommer ut i mars på Wahlström & Widstrand i översättning av Johan Nilsson.Året är 1612. Kung Jakob I har beslutat sig för att rensa landet från häxor och katoliker. Många kvinnor avrättades och kungen skrev en avhandling om demonologi.
En annan efterlängtad bok är Hilary Mantels memoarer, Skuggan av ett liv. Hon växte upp i en kaotisk, katolsk familj och studerade så småningom om juridik. Hon skriver om sitt liv och sin sjukdom i en bok som är en blandning av personlig historia och kvinnohistoria. Weyler förlag; övers.: Marianne Mattsson.Hilary Mantel gästar Skavlan fredagen den 6 februari.
Agneta Horn är mest känd för dagboken som skildrar högadelns liv under stormaktstiden. Karin Milles har bearbetat texten och gjort den tillgänglig för en modern läsare. Agneta Horn. Ett liv i trettioåriga krigets skugga. Norstedts. Spådomen. En flickas memoarer är titeln på Agneta Pleijels kommande bok. Hon skildrar de tjugo första åren i sitt liv från 1940 och framåt. Mamma är musiker och pappa är matematiker och aldrig mötas de två. Norstedts.Annie Dillard beskrivs som en Thoreau i vår tid. Då blir man nyfiken. Tidigare finns Livet vid ån. Årets bok heter Att lära en sten tala och kommer ut på ellerströms förlag och kommer ut i april. Stig Strömholms essäbok Reskamrater. Läsning 1994 - 2014 kommer ut i maj  på Atlantis. 
Kate Atkinson tar ut svängarna ordentligt i sin nya bok Liv efter liv. Ursula Todd föds första gången 1910, men hon dör omedelbart. Men hon får leva det ena livet efter det andra och till slut håller hon hela civilisationens öde i sin hand.
Massolit förlag i översättning av Anna Strandberg.

8 kommentarer:

 1. Våren är räddad! Du vet väl att Japan står i fokus på årets upplaga av Göteborgs filmfestival...

  SvaraRadera
  Svar
  1. ovanligt många böcker jag verkligen vill läsa i vår. tack för filmtipset! jag har kollat in programmet och där var flera filmer jag gärna hade sett, men just den här veckan är fulltecknad

   Radera
 2. Tack för tipsen! Pleijel och Agneta Horn (och även Strömholms essayer) lockar!

  SvaraRadera
 3. Flera intressanta böcker. Tack för tipsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. det kommer flera. Lena. det är verkligen en ovanligt intressant bokvår enligt min mening!

   Radera
 4. Så mycket att se fram emot! Om Agneta Horn vill jag också läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, det verkar bli lika mycket att göra i vår som det brukar vara på höstarna

   Radera