fredag 20 december 2024

Fem en fredag v. 51 2024: Förberedelser

 elisamatilda: Fem en fredag v. 51: Förberedelser

  1. Hur känner du inför julhelgen? Trevligt med helg när en kan träffas.
  2. Vad behöver du göra i sista minuten? Baka ett bröd
  3. Hur kommer du spendera julen? Lugnt, kanske? Vad vet jag?
  4. Vad är det viktigaste under julen? Att träffa barn och barnbarn
  5. När klär du granen? Imorgon, lördag, tror jag

torsdag 19 december 2024

Helgfrågan v. 51 2024

Mias bokhörna: Helgfrågan v. 51: Väntar ni er någon hård paket i julklapp? Det gör jag absolut, men jag vet inte alls vad det kan bli. Jag har en säker givare - den enda som vågar köpa böcker till mig - så det blir troligen något jag inte haft en tanke på själv. Det blir kul.

Löftet

Obegripligt att jag inte läst Löftet förrän nu. Den har stått ganska länge i hyllan, men jag tror att det är något med omslaget som gör att den fått vänta. I alla fall blir det svårt att hitta något att läsa efter Löftet av sydafrikanen Damon Galgut. Jag tyckte väldigt mycket om den. Det är en familjehistoria som på samma gång speglar en del av Sydafrikas historia. Familjen Swart (som är vit) består av Pa och Ma och barnen Astrid, Anton och Amor. Pappa förestår en reptilpark. Mamma är judinna och passar inte alls in i den övriga släkten och samhället. Barnen är sinsemellan väldigt olika. Astrid är äldst och är den som anpassar sig bäst. Hon gifter sig med en rik man och blir hemmafru. Anton har stora förväntningar fästa vid sig, men han infriar dem inte utan går sin egen väg. Amor försvinner ut i periferin och under långa tider har familjen ingen kontakt med henne. Samhället är osäkert och misstänksamt. De vita försöker skydda sin egendom på olika sätt. Men de nya tiderna tränger sig på bokstavligen och bildligen. Apartheidlagarna var på väg att försvinna. Nelson Mandela uppmanar till sanning och försoning. Mandela blir president 1994 - 1999. Efter honom kommer Thabo Mbeki som sitter till 2008 och blir den som suttit längst som president i Sydafrika. Sydafrika tillhör alla som bor i det, svarta som vita, är hans syn på saken.  Var och en av famljemedlemmarna får sitt avsnitt i Löftet. Generationsskillnaderna är mycket tydliga vilket blir alldeles klart genom den ställning de intar inför löftet. Romanen är välformulerad; tät och innehåller en hel del humor särskilt genom metaforerna. Men på samma gång vilar det något dolskt och lite skrämmande över berättelsen. Jag läste väldigt gärna den här boken men måste slå upp en del rörande Sydafrikas historia. Och det var inte fel.  Löftet fick Bookerpriset 2021.

Titel: Löftet

Författare: Damon Galgut

Översättare: Niclas Hval

Förlag: Albert Bonniers förlag

Tryckår: 2022

Antal sidor: 302

onsdag 18 december 2024

Veckans kulturfråga v. 51

enligt O: Veckans kulturfråga v. 51: Vilka böcker för barn och unga uppskattar du?

Det blir några stycken. Flera titlar av Tove Jansson, förstås. Vem ska trösta Knyttet är en terapeutisk klassiker som älskas av läsare i alla åldrar efter som den handlar om en universell känsla som alla upplevt någon gång, nämligen ensamhet. Den kom ut 1960. 1978 satte Peter Lundblad fantastisk musik till Knyttet. Sommarboken är en favorit som många läser en gång om året. Barbro Lindgrens Vems lilla mössa flyger med fortsättningar är verkligen allåldersböcker. Lilla syster kanin av Barbro Lindgren fungerar bra för barn som ska få syskon liksom Mamman och den vilda babyn. Bland lyriken på u - avd. finns Brun flicka drömmer av

Jacquiline Woodson, Alma - pristagare 2018. Naturligtvis måste Narnia-serien av C. S. Lewis finnas med. Ett av barnbarnen tipsade mig om Nattkorpen av Johan Rundberg. Jag läste och gillade. Den tatuerade fjärilen av Philip Pullman är en mörk berättelse om kampen mellan det onda och det goda. Pullman fick Alma - priset 2005.

tisdag 17 december 2024

Tisdagstrion v. 51: 2024: Tomtar och andra väsen i nordisk folktro


Robert på bokbloggen Mina skrivna ord: Tisdagstrion v. 51: Tomtar och andra väsen i nordisk folktro


1. Arvejord av Maria Turtschanioff. "
Berättelsen börjar på 1600 -talet när  soldaten Matts Mattsson Rask kommer till det torp i Österbotten som han lovats för lång och trogen tjänst. Han blir Matts Mattson Nevabacka och griper sig verket an att bygga sig ett boende. Människorna har vid den här tiden stor respekt för de varelser som lever i skogen utöver fåglar och djur. Matts har alltid stål med sig i fickan när han går ut i skogen och sjunger psalmer med hög röst.

2. Skogen. I folktro, sägner och sagor av Tora Wall. Här vimlar det av skogsrån, skogsfruar, vättar, vittror, tomtar och troll. En helt underbar bok där bl. a.  Arvejord nämns. Har just fått hem den från biblioteket och bara börjat läsa. 

3. Herrarna i skogen av Kerstin Ekman. En fantastisk bok av en skogskunnig författare med många litterära referenser och många fina bilder. I sitt förord skriver KE så här: "I skogen har kvinnor mött varulvar som slitit fostret ur deras buk, rövare har tagit vad de kallade nästull av resande, ibland inpå bara kroppen. Troll har huserat i hålor och berg. Förr i tiden kunde man höra dem skräna, det vittnar Olaus Magnus om."

söndag 15 december 2024

En smakebit på søndag v. 50 2024

astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger administrerar söndagens bokutmaning En smakebit på søndag. Vi bjuder varandra på en smakebit utav det vi just läser. Utan spoilers, förstås.

"Man fortsätter framåt för om man gör det så kommer det till sist ett slut. Sydafrika har förändrats, värnplikten skrotades för tre år sedan. Herregud, att han deserterade, det gör honom till hjälte, inte kriminell, helt otroligt hur snabbt det förändrades. Det är bara det att ingen bryr sig särskilt mycket, varken om det ena eller andra. Det är redan historia. Man är bara ännu en sliten figur som stack ut på luffen i några år, gömde sig i Transkeis vildmark och sedan i Johannesburg, inte lätt att veta vilken djungel som var värst. Men när det handlar om överlevnad gör man det som krävs. Även om det kostar en ens, ni vet, värdighet."

Ur Löftet av Damon Galgut. Fler smakebitar HÄR

lördag 14 december 2024

Veckans mening v. 50 2024

MIN

Robert  på bokbloggen Mina skrivna ord  har en lördagsutmaning som går ut på att en väljer en mening ur det en just läser. En mening som av någon anledning fått en att stanna upp. Min Veckans mening v. 50 kommer från Löftet av Damon Galgut. 

"Hon låter emaljen spricka en smula, tillräckligt för att simulera en äkta känsla; frisyren vibrerar av ansträngningen."

fredag 13 december 2024

Fem en fredag v. 50 2024: Tur i otur

elisamatilda: Fem en fredag v. 50: Tur i otur

  1. Har du någon gång haft en lyckodag där allt gick rätt? Jadå. Igår till exempel.
  2. Har du någonsin upplevt något riktigt oturligt på en fredag den trettonde? Kan inte erinra mig det.
  3. Vilka är dina tankar om skrock, som att gå under en stege eller att en svart katt korsar din väg? Jag går under stegar, men lägger inte nycklar på bord. Jag tar inte heller in ljung. Vad det gäller katten så beror det ju på från vilket håll den kommer.
  4. Har du någon gång undvikit något för att du trodde det skulle ge otur?Ja, jag undviker att lägga nycklar på bord och att ta in ljung.
  5. Tror du på karma? Ja

torsdag 12 december 2024

Helgfrågan v. 50 2024

Mias bokhörna: Helgfrågan v. 50: Har du någonsin gett upp en bok för att den var för deprimerande? Det händer inte ofta, men en av Birgitta Trotzigs romaner från Yngsjö har jag aldrig kommit igenom. Det kan ha varit En berättelse från kusten. Den lade sig som ett tungt lock över mina späda axlar och jag kände att jag höll på att sjunka. Det. var så grått, så trist och hopplöst  och beskrevs så fantastiskt bra av författaren. Av en händelse träffade jag Gunnar Serners (Frank Hellers) syster och hon kunde inte heller läsa Trotzig. Jag läste i alla fall Dykungens dotter med stor behållning. Men Astrid Wärle läste inte Birgitta Trotzig över huvud taget.

onsdag 11 december 2024

Öppet hav

Einar Kárasons kortroman Öppet hav är den tredje i en serie berättelser om verkliga händelser. De två tidigare är Stormfåglar och Tunga moln. Öppet hav handlar om en fiskebåt som av oförklarliga skäl kapsejsar sex kilometer utanför Hemön utanför Islands kust. Fyra män hamnar i det fyragradiga havet. De håller fast vid båten så länge det går, men till slut beslutar de sig för att försöka simma mot land. De ser ett avlägset sken från en fyr och så långt det går håller de kontakten med varandra. Berättaren i Öppet hav kallas vår vän, men heter i verkligheten Guðlaugur Friðþórsson. Han bestämmer sig för att hålla känslorna borta och att hålla sig vid liv. "Han tänkte leva så länge han var vid liv". Han tänker på sin barndom, dikter, berättelser, sånger, kamrater och framför allt på vad han vill göra i livet. Han vill resa och se sig omkring. Och han vill be en god vän om ursäkt för att han varit otrevlig mot honom. En stund talar han med en stormfågel; en annan gång känner han närvaron av ett par tumlare. När han hör ljud och ljus från en båt väcks hans hopp för en stund. Efter något som bör vara en evighet hör vår vän tydliga ljud av bränningar och efter en stund ligger han uppsköljd på en strand som visar sig vara rena dödsfällan. Vad ska han göra? En läser andlöst. Korta, koncisa meningar; inte ett ord för mycket. En tänker på de isländska sagorna. Inga stora ord eller åthävor trots att det här är frågan om liv eller död. Här är det rena benmärgen som gäller.

Titel: Öppet hav

Författare: Einar Kárason

Översättare: John Swedenmark

Förlag: Thorén & Lindskog

Tryckår: 2023

Antal sidor: 99

 

tisdag 10 december 2024

Tisdagstrion v. 50: Kvinnliga nobelpristagare

Robert på bokbloggen Mina skrivna ord  driver tisdagstrion numera. Uppdraget för Tisdagstrion v. 50: Kvinnliga nobelpristagare. Jag väljer naturligtvis kvinnor som fått Nobelpriset i litteratur och som jag har läst. Titlarna är klickbara.

1. Vi börjar väl med årets pristagare Han Kang. Jag har läst Vegetarianen. Den börjar så här: Innan min fru blev vegetarian hade jag  alltid tänkt på henne som fullständigt alldaglig i alla avseenden." Sedan följer berättelsen om Yeong - hye och hennes beslut att bli vegetarian efter en mardröm. Omvärlden reagerar med avsmak och förfäran. Maken får skämmas och fadern tillgriper våld. Yeong - hye äter i själva verket inget alls.

2. Elfriede Jelinek fick Nobelpriset 2004. Jag läste Älskarinnorna av henne och den tyckte jag mycket om. Älskarinnorna fick mig till en början att fnissa, vilja stryka under och läsa högt. Men allt eftersom läsningen fortskrider blir tonläget mycket annorlunda. Elfriede Jelinek, som fick Nobelpriset i litteratur 2004, är fylld av vitglödgat raseri. Hon är feminist och som sådan tar hon sina kvinnliga huvudpersoner, Paula och Brigitte, på allvar.

3.Svetlana Aleksijevitj, Kriget har inget kvinnligt ansikte skrevs 1985. Sedan fick nobelpristagaren 2015 Svetlana Aleksijevitj åtskilligt besvär med censuren för att få boken utgiven. Hon strök själv också. Tack vare att hon fick vara fristadsförfattare i flera städer, bland annat Göteborg, fick hon boken skriven. I sitt eget Belarus (Vitryssland) var hon inte välsedd.

måndag 9 december 2024

D e kroniskt

I D e kroniskt av Caroline Ringskog Ferrada - Noli känner jag precis igen författarrösten och stilen från de två titlar jag läst tidigare av henne, Rich boy (2018) och Den förlorade sonen (2024) och nu också D e kroniskt (2022). Berättaren, Anne, har liksom författaren  en pappa från Brasilien och en svensk mamma. Pappa försvann tidigt ur Annes liv. Modern åkte ut och in på Beckomberga. Anne flyttade på moderns begäran hemifrån vid femton års ålder och levde ett rörligt och äventyrligt liv med andra likasinnade. Det var inte lätt att vara ung. Pojkvännerna avlöser varandra. En var hon riktigt förälskad i men honom gjorde hon slut med för att sedan ångra bittert. I korta meningar och korta kapitel berättar hon om sitt kvinnoliv med sorgen efter en död bror och efter en abort. Två flickor hade hon redan och en snäll och stabil man som stöttade henne i vått och torrt. Anne tyckte inte att hon var mycket till mamma. Framför allt var hon för tjock. Den ihållande och oförklarliga smärta hon bar på ledde henne än hit än dit till olika kliniker och smärtmottagningar. På sin vandring genom livet och samhället stöter hon på många skevheter som hon filosoferar över. Det finns mycket att stryka under i den här boken. Så många underbara formuleringar, kloka reflektioner och väldigt roligt trams. En varg söker sin pod heter den pod författaren har tillsammans med Liv Strömquist. Och en kan lyssna på hennes Sommar från den 14 augusti i år. Caroline Ringskog Ferrada - Noli är en färgstark och exotisk växt med lite taggar på i floran av blåklockor, prästkragar och förgätmig ej.

söndag 8 december 2024

En smakebit på søndag v. 49 2024

astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger administrerar söndagens bokutmaning En smakebit på søndag. Vi bjuder varandra på en smakebit utav det vi just läser. Utan spoilers, förstås. Min smakebit kommer denna gången från D e konstigt av Caroline Ringskog Ferrada - Noli

"Det pratas om vikten av att läsa. Hur kan de önska någon det ödet Det är ett sjukdomstillstånd. Det är en perversion. Det är att vara död.Det är därför man skriver också. Man vill upphäva döden och ha ett finger med i spelet om livet. Väggarna slöts kanske inte om mig, men det mörkrosa flickrummet är ingenstans jag vill tillbaka till. Jag vill inte dit igen. Så jag tar inte ens en Citodon. Men jag samlade på dem. Fentanylen. Morfinderivaten. Tramadolen. De extra starka alvedonen. Oxin. Philip  vet inte om plastpåsen. Om han hade gjort det hade han stöttat det, han hade alltid velat att jag skulle ta medicinen, för han hade alltid velat
underlätta allt i mitt liv, även själva livet. "
 Fler smakebitar HÄR

lördag 7 december 2024

Veckans mening v. 49 2024

MIN

Robert  på bokbloggen Mina skrivna ord  har en lördagsutmaning som går ut på att en väljer en mening ur det en just läser. En mening som av någon anledning fått en att stanna upp. Min
Veckans mening v. 49 kommer från romanen D e kroniskt av Caroline Ringskog Ferrada - Noli.

" Pensionärerna står som urvuxna speglar på gatorna i vårt kvarter."

fredag 6 december 2024

Fem en fredag v. 49 2024: Pryd ditt hus

elisamatilda: Fem en fredag v. 49: Pryd ditt hus

  1. Hur pyntar du ditt hem för julen? Ljusstakar, juldukar, julgardiner
  2. Har du någon favoritjuldekoration som du alltid tar fram? Glasfåglar till julgranen. Gamla adventsstakar
  3. Föredrar du färgglada eller mer stilrena juldekorationer? Färgglada
  4. Vad tycker du om julgranspynt – ska det vara massor eller lagom? Massor. Allt eller inget
  5. Vilket julpyssel gjorde du som liten? Jag flätade korghjärtan av glanspapper i olika färger samt klippte vackra manschetter av rött och vitt silkespapper till ljusen. Var inte mycket för pyssel då heller. Brandfarligt var det ju så klart, men om en ändå hade levande ljus i granen så...

torsdag 5 december 2024

Helgfrågan v. 49 2024

Mias bokhörna: Helgfrågan v. 49: Har du köpt några hårda julklappar ännu?

Kan väl hända. Men det är inget jag kan avslöja här. Jag kan i alla fall sträcka mig så långt att jag kan tala om att jag funderar på att köpa Talmannens guide till svensk poesi av Andreas Norlén till mig själv.

onsdag 4 december 2024

Veckans kulturfråga v. 49 2024

enligt O: Veckans kulturfråga v. 49: Vad är det bästa du vet med december?

Det bästa jag vet med december är alla ljus ute och inne. Ljusslingor i träden; julgranar på torgen, marschaller, tomtebloss, oljelampan, mm.  Att stoppa saker efter hand i julklappssäckarna och så småningom träffa barn och barnbarn. 

Julkonserter brukar en kunna hitta lite överallt; evt blir det bio i mellandagarna, men julfilmerna på olika TV - kanaler hoppar jag gärna över. Julläsningen blir nog Kattöga av Margaret Atwood (läsecirkelbok), Talmannens guide till svensk poesi av Andreas Norlén samt Glädjens palats av Kate Atkinson. Naturligtvis hoppas jag på en julklappsbok också. Däremot betvivlar jag att det blir någon jul- feel- good. Tiden är knapp.

tisdag 3 december 2024

Tisdagstrion v. 49 2024: Finland


Robert på bokbloggen Mina skrivna ord: Tisdagstrion v. 49: Finland - finska författare eller Finland i handlingen (Finlands självständighetsdag på fredag 6/12). Titlarna är klickbara


1. Brudar i svart av Sirpa Kähkönen. 
Med stort intresse har jag nu följt Anna Hallikainen i rasande takt genom Brudar i svart, första delen i Kuopio- serien. Utöver Annas historia får jag veta mycket om livet i allmänhet i Finland i början av 1900 - talet. Inte visste jag något om pråmkarlar, viborgskringlor, ochranan, saltad gädda, lakesoppa, limutslag, aladåbbröd, rieskabröd, kodpaket, Gustav Noske och poika!


2. Jag ger mina tårar av Merja Mäki. 
När Larja kommer hem till till Olnets i Karelen efter att ha varit på lärarläger i Finland är hennes föräldrar bortförda österut. Tiderna är osäkra i gränstrakterna. Larjas pojkvän, Misa, strider sedan länge  på den ryska sidan. Tuomas är hennes fiende, men det hjälper inte. De dras oemotståndligt till varandra.

3. Nödåret av Aki Ollikainen. Att någon kan skriva en sådan fantastisk roman om något så förfärligt som Nödåret 1867 i Finland. Flera års missväxt gjorde att människor drevs på tiggarstråt eftersom de inte kunde få sin försörjning på sina små gårdar. Det är vinter, snöstorm och mycket kallt när Marja lämnar sin döende man Juhani i den lilla stugan och tar med sig barnen för att vandra till St Petersburg över Helsingfors.

måndag 2 december 2024

Den förlorade sonen

Caroline Ringskog Ferrada - Noli har skrivit tre romaner tidigare. För sin debutroman, Natur, fick hon Borås tidnings debutantpris 2009. Nu har hon skrivit sin första diktsamling, Den förlorade sonen, om sorgen efter en bror som dog när han var arton år och en baby som dog i livmodern och hon måste föda fram ett dött barn. Hon gör ett litterärt verk av den nakna sorgen; det är ingen högstämd sorg. Ibland uttrycker hon sig närmast rått. Författaren kallar det en smutsig sorg men en upplever klart den mörka underströmmen av djup sorg. Sorgen är avskalad och ocensurerad och hon vill få läsaren att känna och förstå. Utöver sorgen över de döda pojkarna tillkommer en kraschad relation. De två barn hon har, två flickor, tyr sig alltmer till sin far. Då och då glimtar det till av en sträv humor. I epilogen heter det: "Jag är tillbaka." Och en har redan anat en viss islossning. Epilogen avslutas:

"Min exmake har försvunnit med norskan. Det är påsklov och femåringen är sjuk. Vi är bara hemma. Vi går aldrig ut. Vi gör aldrig något. I hemlighet är det de lyckligaste dagarna i mitt liv. "

Titel: Den förlorade sonen

Författare: Caroline Ringskog Ferrada - Noli

Förlag: Albert Bonniers förlag

Tryckår: 2024

Antal sidor: 122


söndag 1 december 2024

En smakebit på søndag v. 48 2024

 

astridterese på den norska bokbloggen Betraktninger administrerar söndagens bokutmaning En smakebit på søndag. Vi bjuder varandra på en smakebit utav det vi just läser. Utan spoilers, förstås. 


Du såg så orolig ut som bebis.

Var det du som ärvde pappas PTSD?

Mamma fick diagnosen borderline och kanske är det en dålig

kombination med kolik.

Det finns liv och död och mellan dem text.

Det är därför jag är här.

Min bror och min bebis det är mellan raderna vi ses.

 

Ur Den förlorade sonen av Caroline Ringskog Ferrada Noli s. 54

Fler smakebitar HÄR


lördag 30 november 2024

Veckans mening v. 48 2024

MIN

Robert  på bokbloggen Mina skrivna ord  har en lördagsutmaning som går ut på att en väljer en mening ur det en just läser. En mening som av någon anledning fått en att stanna upp. Min Veckans mening v. 48 kommer från Den förlorade sonen av Caroline Ringskog- Ferrada-Noli

"Det är inte diktens fel att det inte är epik."

fredag 29 november 2024

Fem en fredag v. 48 2024: Studietid

 elisamatilda: Fem en fredag v. 48: Studietid

  1. Vilket ämne gillade du mest i skolan och varför? Språk
  2. Har du någonsin haft en lärare som verkligen inspirerade dig? J, faktiskt flera stycken. Någon svensklärare och en filosofilärare
  3. Vilket är det viktigaste du har lärt dig utanför skolan? Hur det fungerar i arbetslivet
  4. Om du kunde lära dig något helt nytt idag, vad skulle det vara? Lära flera språk, spela kyrkorgel så det dånar
  5. Vad tycker du är det bästa sättet att lära sig något nytt? Läsa, skriva, göra, göra fel, göra om, göra rätt

torsdag 28 november 2024

Helgfrågan v. 48 2024


Mias bokhörna: Helgfrågan v. 48: 1:a advent till helgen. Högtid att läsa julböcker, Har du något bra tips? 

Kvinnornas jul. 24 berättelser i advent. Skrivna av kvinnor och med ett förord av Anina Rabe

Selma Lagerlöfs jul: 24 julberättelser. Som utgångspunkt ar Selma Lagerlöf de egna barndomsjularna, sagor och sägner. Anna - Karin Palm har skrivit förordet.

Juldagar av Jeanette Winterson: 12 berättelser och 12 festmåltider för 12 dagar

onsdag 27 november 2024

Veckans kulturfråga v. 48 2024

enligt O: Veckans kulturfråga v. 48: Vilka prisade böcker och författare är dina favoriter? Titlarna är klickbara

Det prestigefyllda japanska Akutagawapriset delas ut två gånger vartannat år till " för ett nypublicerat verk av en författare i början av karriären. Genom åren har juryn premierat korta tidningsföljtetonger och noveller framför romaner.Hur mår fröken Furukura? av Sayaka Murata

Borås tidnings debutantpris. Absolut noll av Anna Fock tilldrar sig i HBTQ - kretsar i St. Petersburg. Anna Fock fick Borås tidnings debutantpris och Katapultpriset för den här romanen. 

Katapultpriset är ett litterärt pris som instiftades av Sveriges författarförbund 1991. Priset delas ut till en skönlitterär författare, prosaist eller lyriker som debuterat under föregående år. Skall av Agnes Gerner

Nobelpriset i litteratur Ljuvaste dröm av Doris Lessing

Nordiska rådets litteraturpris Blomsterdalen av Niviaq Korneliussen

Augustpriset  De fattiga i Łódź av Steve Sem - Sandberg

Finlandiapriset Utrensning av Sofi Oksanen

Sveriges radios romanpris Hägring 38 av Kjell Westö

tisdag 26 november 2024

Tisdagstrion v. 48 2024: Ljus på omslaget (Första advent på söndag)

Robert på bokbloggen Mina skrivna ord driver nu Tisdagstrion. Uppgiften v. 48 gäller tre böcker med ljus på omslagen. Med anledning av första advent.


1. Kalle som Lucia av Anette Skåhlberg. Har alltid gillat den glada bilden


2. Sommarljus och sen kommer natten av Jon Kalman Stefánsson

Älskad av hela läsecirkeln så vi måste läsa mera av Stefánsson

3. Stad av ljus av Kerstin Ekman. En av Kerstin Ekmans allra bästa böcker 

måndag 25 november 2024

Mödramärg

Mödramärg av Tina Harnesk. Majalis är på väg hem till Vuojat i Norrbotten väster om Jokkmokk efter 22 år på Irland. Hennes förhållande med universitetsläraren Tom hade tagit en ända med förskräckelse. Arbetet på universitetsbiblioteket i Dublin hade inte lett till något avancemang. Tvärtom hade hon blivit förbigången. Nu hade hon också förlorat sin mamma Maud och hade ett dödsbo att reda upp. På samma gång var fyrtioåriga Majalis gravid för första gången i sitt liv. Majalis har mycket att fundera på och mer blir det. Grannarna Stigga och Torsten är två sinsemellan väldigt olika män som genast anmäler sig till tjänstgöring. Majalis tänker att de båda älskat Maud. Hon söker efter svaret på vem hennes egen far, Allan Pihl, egentligen varit och vilken plats han intagit i moderns liv. Hon idoliserar honom på moderns bekostnad men får anledning att revidera sina åsikter bland annat genom att till slut läsa sin mors efterlämnade dagböcker. Majalis stiftar snart bekantskap med gruvbolaget Brising AB som fått tillstånd att projektera uranbrytning i fjället. Motståndet mot exploateringen av berget får människor att komma samman i protest. Parallellt med berättelsen om Majalis löper Niennas historia. Nienna var en klok kvinna som levde i på senare hälften av 1600 - talet. Den gången gällde striden en silverfyndighet. Fjällen är heliga och vördas av den fasta befolkningen. Här finns mycken uråldrig kunskap och många speciella trosföreställningar. Den vackra och storslagna naturen skildras med övertygande sakkunskap. Författaren bor utanför Arvidsjaur och är av lulesamisk släkt. Mödramärg handlar också mycket om moderskap; främst Majalis eget och Mauds.  Berättarglädjen är inte att ta fel på. Humorn finns också med. Men kanske inte på samma sätt eller i lika hög grad som i Folk som sår i snö som blev Årets bok 2023. Mödramärg vilar på en historisk bakgrund som finns belagd. Många av människorna i boken har verkliga förebilder. De svenska kolonisatörerna gör sig skyldiga till många olika övergrepp som användandet av tortyrredskapet trähästen och kölhalning under isen; från den ena vaken till den andra. Samerna betraktades som outvecklade vildar. Tina Harnesk har lagt ner stor möda på reserch och hon har även sin egen släkthistoria, sägner och muntliga historier med i bakgrundsmaterialet. Jag har både läst och lyssnat. Om en lyssnar får en också med lite jojk då och då. Tina Harnesk tackar även sin inläsare Patricia Fjällgren för att hon lånat ut sin sagoröst till Mödramärg. Jag har haft mycken glädje av att läsa den här boken och väntar nu på nästa!