fredag 1 december 2023

Fem en fredag v. 48 2023: Juletid

elisamatilda: Fem en fredag v. 48

1. Hur förbereder du inför julen? Bakar saffranskusar och skurna franska pepparkakor, köper julklappar och slår in dem, plockar fram ljusstakar, köper okokt skinka, tillreder den okokta skinkan, gör Jansson, bakar bröd, hänger upp julgardiner, lägger på juldukar, går på julmarknader, går på julkonserter, går i kyrkan 1 advent
 
2. Vad har du att göra innan årets slut? Köpa champagne, läsa julklappsböcker

3. Vad gjorde du inte i år som du heller inte kommer göra nästa? Jag vet ännu inte vad jag kommer att hoppa över i år. Jag gör inte jättemycket så det finns egentligen ingen prutmån.

4. Skickar du julkort? Allt färre, men några blir det
 
5. Vilken julkalender genom åren är din favorit? 1981 Stjärnhuset, 1985 Trolltider, 1997 Pelle Svanslös

12 kommentarer:

  1. Oj, vad mycket du har att göra! Jag känner mig riktigt lat nu! Blir så glad när jag få julkort eller brev i min låda! Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. inte alls speciellt mycket utslaget på tid. jag har dragit ner mycket på julmaten. pescatarianerna får ta hand om mycket

      Radera
  2. Jansson tycker vi om, men det blir på Juldagen, hinner inte äta allt på julafton

    SvaraRadera
    Svar
    1. vi har inte så jättemycket mat på julafton. på juldagen äter vi lax

      Radera
  3. Wow, du går verkligen all in till jul, härligt! Jag har bakat lussekatter i alla fall! Men julmaten ska Sturehof få hjälpa mig med. ;-)
    Pelle Svanslös skrev jag också angående julkalendrar!
    Ha en fin 1:a advent!

    SvaraRadera
    Svar
    1. det blev de vanliga saffranskusarna. och skurna, franska pepparkakor. och lite bröd när andan faller på. härligt med julmat från Sturehof. men jag har dragit ner mycket på allting. de mera vegetariskt lagda får hjälpa till med sina delar

      Radera
  4. Här blir jag totalt andfått. Redan när jag läser ditt första svar. Med så många "måsten" borde du vara helt slut på julafton. Det skulle jag vara. Gillar inte pepparkakor, men blir nyfiken på hur franska pepparkakor smakar. Visste inte att de hade en "specialvariant".
    Jag kör en Susjos-variant, fast inte från Sturehof utan från Melanders;-)

    Precis som du kommer jag skicka några få "riktiga" julkort. Kommer du ihåg på 1980-talet? På den tiden skickade jag cirka 40 stycken. Nuförtiden är det kanske fem kort...

    SvaraRadera
    Svar
    1. nej, jag blir inte andfådd. jag gör verkligen inte mycket och som sagt - det är utspritt på tid. det var värre förr. de franska skurna är med hackad mandel i. de är lätta att göra, håller sig länge och jag gör dem små.

      Radera
  5. Mycket pyssel för din del - jag brukar på sin höjd baka en mjuk kaka med äpplen och kanel. Den brukar inte bli gammal.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast en del annat ätbart fixar jag ju förstås ...

      Radera
  6. det är verkligen inte särskilt mycket jag gör. säkert gör alla andra det också. jag har bara räknat upp allt. förr i tiden gjorde jag mycket mera. men nu har pescatarianerna tagit över en hel del.

    SvaraRadera
  7. Du har en diger lista att klara av innan julaftonen. Trodde knappt det gick att hitta okokt skinka längre? Mormor bakade den i rågsmjölsskal, den godaste skinkan, testade en gång och den var supergod men sen har latmasken tagit över. Jag pyntar ingenting hemma, julaftonen är jag hos dottern och sen är julen slut förutom ljusen som får lysa upp länge. Fin advent önskas

    SvaraRadera