måndag 28 december 2020

Asterix och hans tappra galler

Asterix  är en fransk tecknad serie skapad 1959 av René Goscinny och Albert Uderzo ... Det finns 38 album. Det första albumet heter Asterix och hans tappra galler. Den har jag läst nu. Serier är inte min starkaste gren, men den här hade sina poänger. Handlingen utspelar sig omkring 50 f. Kr under det galliska kriget. Asterix och hans vänner bor i en liten namnlös by i Gallien. Byborna sysslar mest med vildsvinsjakt och trevlig samvaro. Byn ligger inklämd mellan fyra romerska läger, men de har hittills klarat sig från att bli intagen av romarna. Druiden Miraculix har tillverkat en trolldryck som gör gallerna omänskligt starka. Detta gör att romarnas försök att besätta byn har kunnat slås tillbaka vilket Julius Cecar rasar över. En spion sänds till byn för att försöka lista ut hemligheten bakom drycken. Det blir många förvecklingar och en har möjlighet att le i mjugg åt de listiga gallerna och de klumpiga romarna. Jag får se efter om det finns flera Asterixalbum i sonens övergivna bokhylla.

13 kommentarer:

  1. Jag är urdålig på serier. Undrar om jag läst nån sedan Bamse var inne här hemma? Fast jag brukar kika i tidningen ibland, enstaka strippar kan jag fnissa åt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. det här albumet var faktiskt lite kul. men jag gillar inte att läsa pratbubblor. så det blir inte så många serier

      Radera
  2. Det var längesen jag läste Asterix, men jag tyckte mycket om dem när det begav sig. Stackars klumpeklossen Obelix, som så gärna vill smaka på trolldrycken, men som inte får något eftersom han ramlade ner i grytan som liten och därför alltid är jättestark.

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag ska se om det finns flera album på sonens rum. det lär förekomma kvinnor i serien också?

      Radera
  3. Min bror hade Asterix som jag säkert tjuvläste, men det är inte så ofta jag läser serier nuförtiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag läste Fantomen när jag var liten och sedan har det inte blivit mer derieläsning för mig. men Asterix var jag lite nyfiken på. rättså kul, faktiskt

      Radera
  4. We have all the Astérixbooks and love them. We even have an Astérix Monoploy game.

    Enjoy the rest of the comics.

    SvaraRadera
    Svar
    1. unfortunately I think my son had more Tintinbooks than Asterix

      Radera
    2. That's not bad, either. If you ever go to Brussels, follow the Comics trail, there are lots of pictures from Belgian comic figures, including Tintin.

      Radera
  5. Svar
    1. jag kan faktiskt inte minnas att någon av mina bröder läste varken Tintin eller Asterix. eller ens Kalla Anka för den delen

      Radera
  6. Det var massor med år sedan man lästa Asterix.

    SvaraRadera