onsdag 18 november 2020

Veckans kulturfråga v. 47 2020: Vilken amerikansk författare är din favorit?

 
 
Vilken amerikansk författare är din favorit?

Allra först kommer jag att tänka på Joyce Carol Oates och Joan Didion, men det får bli ett par äldre författare som blir mina val. Omöjligt att välja bara en, som enligt O själv påpekar.

Edith Wharton
nagelfar överklassen i sina romaner, Glädjens hus och Oskuldens tid. Men jag väljer en liten kortroman med titeln Ethan Frome som är en fantastisk roman om en man som som har otur med det mesta i livet. Han lever i ett kärlekslöst äktenskap. När unga Mattie kommer i huset som hjälp åt den sjukliga hustrun sätter berättelsen igång på allvar.  

Washington Square av Henry James. Antihjältinna, Catherine Sloper, är en oansenlig flicka och av sin fader läkaren Austin Sloper ansedd som dum och obegåvad - men inte desto mindre - en arvtagerska. Till allas oförställda förvåning uppenbarar sig en charmerande friare, Morris Townsend. Han är vacker som en gud, men har den dåliga smaken att sakna medel, vilket är väldigt olämpligt vid den här tiden i den här samhällsklassen. Catherines far vidtar åtgärder.

Henry James har även skrivit Portrait of a Lady som också filmats.
Isabel Archer (Nicole Kidman) är en ung amerikanska som ärver en förmögenhet av en engelsk onkel. Hon lider ingen brist på friare men hon värderar friheten högre.  Desto onödigare är det då att hon plötsligt får för sig att ge sin hand åt den cyniske esteten Gilbert Osmond, spelad av John Malkovich. (John Malkovich är alltid bad news.)Isabel blir sin mans maskformade bihang och han tar naturligtvis hand om hennes förmögenhet.

6 kommentarer:

 1. lånade nyss Joan Didions bok om hennes make men kändes lite dystert just då

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, det är ju inga muntra historier hon skriver

   Radera
 2. Jag har (pinsamt nog) inte läst något av Didion även om jag är tämligen säker på att det är en författare för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. kanske egentligen inget för dessa dystra tider

   Radera
 3. JCO ligger bra till. Didion har jag ett horn i sidan till, sedan hon skrev "El Salvador" - vi jobbade samtidigt i Centralamerika, men jag träffade henne aldrig. Däremot innehöll boken några grova faktafel! Har läst någon enstaka av hennes senare titlar. Men författarna du till sist fastnade för har jag inte läst alls!

  SvaraRadera
  Svar
  1. gedigna klassiker är vad det är. Didion kan säkert ha fel. Welty fick Pulitzerpriset 1973 för Optimistens dotter och James "...is considered by many to be among the greatest novelists in the English language."

   Radera