tisdag 17 november 2020

Tisdagstrion v. 47: Mord & mysterier


Ugglans & Bokens Tisdagstrio v. 47: Mord & mysterier

1. Greven av Monte Cristo av Alexandre Dumas d. ä. har ett fantastiskt driv och överraskar ständigt.  Greven av Monte Cristo lämpar sig väl för högläsning och är kraftigt beroendeframkallande. Boken har filmats åtskilliga gånger, bearbetats för radio, inspirerat Jules Verne till romanen Mathias Sandorf och Björn Afzelius till en låt om huvudpersonen, Edmond Dantès nittonåriga dröm. Greven av Monte Cristo tillhör mina absolut finaste läsminnen alla kategorier alla tider.

2. The kind worth killing av Peter Swanson  är det svårt att säga så mycket om utan att avslöja för mycket. I första delen, möts Ted Severson och Lily Kintner av en slump i baren på Heathrow i väntan på ett försenat plan. De utbyter förtroenden som människor ibland gör när de möter någon de tror att de aldrig ska möta igen. De får var sitt kapitel växelvis och läsaren hinner dra öronen åt sig ordentligt innan det är dags för avdelning två, som innehåller en växelsång mellan Lily och Miranda Severson, Teds fru.I slutet förstår en att vi har att göra med två hjärnor kamp och inte förrän sista meningen är läst kan en förstå hur det (troligtvis) går. 

3. Tokyo år noll av David Peace Tokyo år noll tar avstamp i kejsarens tal och kapitulationen i kriget den 15 augusti 1945. Vi följer den sömnpillerknaprande inspektör Minamis jakt på en man som mördar och våldtar unga flickor. Någon sorts ordning tycker Minami att det får vara även i ett samhälle som detta. Han vill ge flickorna upprättelse och ett avslut för deras föräldrar. Berättelsen bygger på ett verkligt rättsfall.

16 kommentarer:

 1. Greven av Monte Cristo vill jag läsa, hört så mycket bra om den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag har läst den flera gånger. är mycket fascinerad

   Radera
 2. Dumas vill jag läsa, tydligen min fars favorit

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag har bl. a. läst den högt för barnen. de var ganska små men blev helt fångade av berättelsen

   Radera
 3. Jag ska titta närmare på alla tre. Har faktiskt inte läst Greven av Monte Cristo.

  SvaraRadera
 4. Greven av Monte Cristo läste jag i min ungdom. Då var den bra i alla fall 🙂

  SvaraRadera
  Svar
  1. tror att den är det nu också. lämplig att läsa i dessa yttersta tider

   Radera
 5. Greven av Monte Cristo läste jag för herrans många år sedan. De andra har jag inte läst

  SvaraRadera
  Svar
  1. skulle gärna läsa om Greven av MC. gillar den mycket. och jag högläste den för barnen en sommar och de bara älskade den

   Radera
 6. Spännande trio. Greven av MC slukade jag, lät bli att sova, bara läste ....

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, det är typiskt en sådan bok som en inte kan släppa

   Radera
 7. Greven av Monte Cristo skulle jag gärana vilja läsa - har bara sett en filmatisering och det är bra länge sen. De andra böckerna låter också intressanta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. de här böckerna är väldigt spännande alla tre fast på olika sätt. Greven av Monte Cristo är en favorit som kan läsas flera gånger

   Radera
 8. Greven av Monte Cristo har jag nog bara sett på film. Men visst borde man läsa boken också, helt klart.

  SvaraRadera