torsdag 31 augusti 2017

Hett i hyllan


Bokföring enligt Monika: Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?
Jag hittade en bok som stått i bra många år i min hylla och som jag tydligen vunnit i en tävling som anordnats av deckartidskriften Jury som lades ner 2008.
Jag blev lite måttligt glad då, men nu tycker jag inte att den är så fel.
Dockan till Samarkand av Stieg Trenter. På baksidan står det så här:
"Dockan har safirblått hår, vackert, men med stänk av blod! På Stockholm Ban står skräckslagna postmän och tittar i det trasiga paketet. Bangårdsposten, mellan Centralen och Klara sjö, är skådeplatsen för detta förbluffande mysterium. Som säkert skulle ha förblivit olöst om inte slumpen hade placerat en viktig bit av lösningen hos den pigga postflickan Ulla - och om hon inte hade träffat Harry Friberg." 
Boken kom ut första gången 1959 på Albert Bonniers förlag. Boken jag vann är en utgåva från samma förlag men från 1987. Så många böcker så lite tid...

10 kommentarer:

 1. det gör du säkert om du tittar noga

  SvaraRadera
 2. Visst är det lite kul ändå, att kunna granska sin bokhylla och hitta något man helt glömt att man äger - och som faktiskt verkar riktigt lovande? Jag hittade en Graham Greene som jag gillade skarpt, men tydligen har ratat i något decennium dessförinnan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, det har du rätt i. det är jättekul! Graham Greene var ju också ett fynd. jag har nog också någon Greene om jag letar noga

   Radera
 3. Den boken läste jag för nästan 20 år sedan. Minns ingenting mer än titeln och jag tror att jag lånade den ur mormors bokhylla om det inte var mammas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det är ju snart 60 år sedan den kom ut första gången. min bok kom 1987. 2013 kom den som e-bok. den lever kvar

   Radera
 4. Stieg Trenter tror jag att jag läste i min ungdom. Det är synd att jag inte gjorde listor då också :)

  SvaraRadera
 5. ja, varför har en inte gjort det genom åren? så dumt

  SvaraRadera