onsdag 23 augusti 2017

Författare i Värmland och Dalarna

Utsikt från mitt fönster på vandrarhemmet i Ö Ämtervik
Efter som vi just passerat Värmland och delar av Dalarna kom väninnan/kollegan och jag att tala om författare i dessa båda landskap. Jag skulle haft med mig Gösta Berling, tänkte jag med jag avnjöt de underbara storskogarna i Värmland. Selma Lagerlöf alltså; Gustaf Fröding (Alsters herrgård besökte vi så klart), Rolf Alsing, Erik Gustaf Geijer, Lars Andersson, Nils Ferlin, Göran Tunström, Robert Kangas, Ninni Schulman, Bengt Berg (poet),  Hed  och Röster i Värmland. Fyll gärna på!
Alsters herrgård broschyr
Författare ifrån Dalarna:. Erik Axel Karlfeldt och Dan Andersson kom vi förstås på direkt. Werner Aspenström, Kerstin Hed (lyrik), Birgitta Lillpers (lyrik), Ottilia Adelborg, Lars Ardelius, Johan Olof Wallin, Johanna Nilsson, Lotta Lotass och Isobel Hadley - Kamptz. Kan inte se att det finns någon speciell författare från Leksand där vi landat nu. Fyll gärna på!

8 kommentarer:

 1. Låter som en trevlig resa ;)
  Lustigt med Alsters herrgård. Det är ju en minnesgård över Gustaf Fröding, men han själv tillbringade inte mycket tid där. Jag har för mig att familjen flyttade därifrån när Gustaf var ett år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det är onekligen lite konstigt. ja, vi har en trevlig resa men allt som allt lite för lite tid på oss

   Radera
 2. När det gäller författare från Värmland tycker jag att F A Dahlgren och Nils Ferlin kan nämnas. Och kanske Helen Tursten, även om hon inte är född i Värmland, så har hon bott i Sunne sedan 1990-talet.

  SvaraRadera
 3. Geijer har jag inte tänkt som värmlänning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. han är väl i allra högsta grad värmlänning. född i Ransäter

   Radera