fredag 9 juni 2017

Bokbloggsjerka 9 - 12 juni

Annikas bokbloggsjerka 9 - 12 juni ställer frågan:  Vilket är ditt tidigaste och/eller starkaste minne av böckernas underbara värld?
Det måste vara den Läsebok för Sveriges barndomsskolor. II. Svensk vers, som jag hittade i min morfars bokhylla. Den innehöll psalmer, sånger och visor valda och sammanställda av Alfr. Dalin. I Svensk vers fanns illustrationer som eggade min fantasi, många sorgliga dikter, hjältedikter, barnsliga dikter, dikter om älvor, tomtar, jättar och troll; dikter om växter och djur, legender och historiska bilder; kort sagt en helt ny spännande värld. Den där boken bytte ägare ganska omgående. Utan några som helst förhandlingar.
En liten körsven handlar om en liten sjuårig gosse som fick lov att hålla i tömmarna när far och han var ute och åkte hästskjuts. Jag gillade farten i bilden. Jag gillar fortfarande skogsvägen och granarna. Hästen är väl tecknad av Jenny Nyström.
Graven i skogen berättar en sorglig historia om den unga drottningen som sover under törnrosorna i skogen och hela historien om hur det gick till när hon hamnade där. Edvard Fredin skrev dikten.

18 kommentarer:

  1. ny för mej (Fluffy är en maskrosbollpojke)

    SvaraRadera
  2. Svar
    1. ja, jag är fortfarande fäst vid den boken. Morfars bok är sönderläst, men jag har hittat på loppis

      Radera
  3. Svar
    1. nej, det hade nog inte jag heller gjort om inte Morfar hade haft den

      Radera
  4. Det var en annorlunda bok. Roligt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag är fortfarande väldigt förtjust i den

      Radera
  5. Mysigt minne och vilka vackra, dramatiska bilder. Roligt att du hittat ett exemplar av boken när din morfars bok blev sönderläst

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja, jag blev verkligen glad. dramatiken gjorde starkt intryck

      Radera
  6. Åh, såna där böcker (med vackra illustrationer) fascinerade även mig som barn. Antikviteter (även böcker) var sånt som fanns i mitt barndomshem. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. det sätter sina spår. jag tar fortfarande fram den här boken då och då

      Radera
  7. Oj, det här var udda :) Man kanske borde ge sig bakåt i historien ibland, finns nog mycket att upptäcka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. sök i mor- eller farföräldrarnas hyllor!

      Radera
  8. Svar
    1. ja, de fångade mig redan i förskoleåldern.

      Radera
  9. Roligt att hitta sådana skatter. Själv har jag läst Topelius Sagor för barn (8 volymer) upprepade gånger, eftersom det inte fanns så mycket annat att läsa på svenska hos mormor. Jag är mycket glad för det, jag tror att det har hjälpt mig att inte ha något problem med att läsa äldre litteratur, vilket varit till stor hjälp under mina litteraturstudier och en evig källa till lustiga fynd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. kan tänka mig att Topelius kan ha varit spännande. Topelius finns representerad i Svensk vers också

      Radera