lördag 8 augusti 2015

Vem är Dorthe Nors?

Inte visste jag vem Dorthe Nors är förrän jag läst augustinumret av Vi läser, som Hannele tipsade om. Dorthe Nors är enligt Vi läser "en av världens just nu hetaste novellister"! Hon är danska och har kommit dit hon är genom att bl. a. läsa en rad svenska författare. P. O. Enquists pris har hon också fått. Novellsamlingen Kantslag och romanen Minna kom på svenska i juli i en volym. Redaktionen utnämner tvärsäkert Marilynne Robinsons roman Lila till en framtida klassiker.  Yukiko Duke gör en intressant och rejäl intervju med den engelske författaren Ian McEwan.
Books&Dreams 2015:2 handlar om deckare. Mer spänning i livet! Mer läslyx i livet! 13 - 16 augusti är det Crimetime Gotland i Visby, Sveriges nyaste deckarfestival. Kan kombineras med en sensommarkryssning. Mons Kallentoft, som bor på Mallorca, intervjuas ingående liksom Belinda Bauer och "barnens ohotade deckarkung" Martin Widmark. Vi får veta att den nya vägen till läsarna går genom egenutgivning och att den norska deckardrottningen Anne Holt tycker att livet blivit bättre. En kul grej är att den svenska mangatecknaren Åsa Ekström fått ett album publicerat i Japan, mangans hemland. I en kort intervju förklarar Jussi Adler - Olsen att författare visst inte är introverta! Bokguiden bjuder på 56 korta boktips.

4 kommentarer:

 1. skönt att man fortfarande är intresserad av att lära sig nytt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, det är det verkligen! jag tycker att nyfikenheten snarare växer med åren

   Radera
 2. Jag hade inte heller hört talas om Dorthe Nors innan jag läste magasinet - vilket faktiskt var första gången jag gjorde det. Otroligt underligt att jag aldrig köpt den förut. Men det kommer jag att göra i fortsättningen - kanske köper jag till och med en prenumeration till mig själv i födelsedagspresent ;-)

  SvaraRadera
 3. bra idé, Anna! förstår inte att vi inte hört något tidigare om denna Dorthe Nors, som jag blev riktigt nyfiken på!

  SvaraRadera