onsdag 19 augusti 2015

Alfabetsutmaning: A

Så här skriver ENLIGT O: "Välkomna till en ny alfabetsutmaning. Ni som följt mig ett tag vet att jag har en förkärlek för utmaningar som innehåller alfabet eller geografiska platser och jag tyckte det var dags för en ny omgång. Denna gång blir det fokus på kvinnor, eftersom jag aldrig slutar förvånas över hur ojämlik den kulturella världen är (och resten av världen också förvisso). Tanken formades efter kampanjen #räknaryggar, då jag insåg att även jag har en ojämlik bokhylla. Dags för bokstaven A alltså och tre uppgifter att slutföra.

1. Vem är din favoritförfattare med för- eller efternamn på A?
En av mina favoritförfattare är ANNE Tyler. Hon är så skicklig på att beskriva olika slag av relationer
2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?  
Agda Holst var en skånsk konstnärinna lika vacker som förtegen om sitt liv.
3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på A, som är en stor favorit och som du tycker fler borde upptäcka. Slottsfrun Alexandra von Schwerin på Skarhults slott som också är redaktör för Den dolda kvinnomakten.
4. Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på A har du ännu inte utforskat? Sun Mignon Walheide Axelsson Piper. Tänker läsa Ett eget liv (2015) som innehåller hennes tre självbiografiska romaner.

6 kommentarer:

 1. Vilka spännande kvinnor! Så kul att läsa och inspireras av alla svar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det är ju det som är så kul med bloggar, alla dessa tips. men TBR - listan växer okontrollerat....

   Radera
 2. Anne Tyler är jag osäker på om jag hört talas om, men tidigare i veckan såg jag att de sålde en av hennes böcker på e-boksrea :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. testa henne, Monika! jag hade glömt hur mycket jag gillar henne

   Radera
 3. Agda Holst gillar jag - minns att jag såg en utställning med hennes tavlor i Kristianstad för några år sedan. Anne Tyler har jag bara läst ett par titlar av och minns egentligen inte så mycket av dem... Fast vänta nu. Vi läste ju Och var hör du hemma? i bokcirkeln och den gillade jag verkligen! Hm... borde nog läsa mer av Anne Tyler.

  SvaraRadera