THE BROKE & THE BOOKISH:
June 30: Top Ten Books I've Read So Far In 2015.
1. Harry Potter and the Philosopher´s Stone,
J. K Rowling
2. Giving up the Ghost: A Memoir, Hilary Mantel
3. Life after Life, Kate Atkinson
4. The Girl on the Train, Paula Hawkins
5. The Underground Girls of Kabul, Jenny Nordberg
6. Prayers for the Stolen, Jennifer Clement
7. The Husband´s Secret, Liane Moriarty
8. Orchard of lost Souls, Nadifa Mohamed
9. Dare me, Megan Abbott
10. Big Brother, Lionel Shriver
tisdag 30 juni 2015
måndag 29 juni 2015
Ono no Komachi
Den åldrade Ono no Komachi |
har blekts av långvarigt regn -
så spills min skönhet
år efter år; jag åldras
till kväljning mätt på världen
Ur Sången från Ogura. Bra lyrik 1988
Den vackra Ono no Komachi levde i 800 - talets Japan, den enda kvinnan bland sex poetiska snillen. Hennes verkliga liv är omöjligt att skilja från legenden. Man vet inget om hennes släktförhållanden, men man vet att hon hade en rad kärleksäventyr och att hon tillägnades en rad no-spel. Man tror också att hon under en tid var hovdam. Hon efterlämnade ett 100 - tal dikter. Säkert är att ca 80 av dem är äkta. Dagens UNDER STRECKET, skrivet av kulturjournalisten Karl Steinick handlar om Ono no Komachi. De som stod för litteraturen som skulle bli bestående var hovdamerna under Heiantiden (794 - 1185). De skrev poesi på japanska medan männen skrev officiella texter på kinesiska. Men ritualen vid uppvaktning krävde att männen besvarade kvinnornas dikter på japanska.
Diktformen var waka, vilket innebar 31 stavelser uppdelade på fem rader efter mönstret 5 - 7 - 5 - 7 - 7. Dikterna är svåröversatta eftersom japanskan är mera mångtydig. Ono no Komachis dikter präglas av en tragisk livssyn; de är mörka och melankoliska. Det regnar mycket och är ofta höst. Men det bundna bildspråket i Ono no Komachis diktning uppvägs av en stark spänning mellan det allmängiltiga och det personliga enligt litteraturhistorikern Donald Keene i boken Seeds of the Heart (1990); om litteraturen under Heian - perioden.
Etiketter:
Donald Keene,
Heian,
Japan,
Japansk lyrik,
Karl Steinick,
Ono no Komachi,
Seeds of the Heart
söndag 28 juni 2015
En smakebit på søndag
"Ett ljud. Hon vaknade av det. Klockan var fyra på morgonen. Fyra noll två med klockradions röda pinnar. Rummet var gråljust. På förnsterrutorna låg ett randmönster av regndroppar och utanför ångade fukten ur gräsmassan.
Hon blev inte rädd. Men vaksam. Nu hörde hon vad det var: en bilmotor på lågt varv. Ingen kunde ha ärende upp till henne så tidigt. Saddie som låg på fårskinnet nedanför hennes säng sov fortfarande. Hon var tretton år och ganska döv.
En bildörr smällde. En till. Minst två personer alltså Och så denna tystnad. Inga röster.
Hon sov med ett hagelgevär intill sig. Sängen stod en bit från väggen och i mellanrummet låg geväret. Ett mycket nätt vapen, spanskt. En Sabela. Patronerna hade hon bakom klockradion. Det tog henne tjugotvå sekunder att bryta geväret och soppa i patronerna..."
Från sidan 7 i Händelser vid vatten av Kerstin Ekman. AB 1993.
Mari på den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten står för söndagsutmaningen vars enda regel är: No spoilers! Fler smakebitar HÄR
Hon blev inte rädd. Men vaksam. Nu hörde hon vad det var: en bilmotor på lågt varv. Ingen kunde ha ärende upp till henne så tidigt. Saddie som låg på fårskinnet nedanför hennes säng sov fortfarande. Hon var tretton år och ganska döv.
En bildörr smällde. En till. Minst två personer alltså Och så denna tystnad. Inga röster.
Hon sov med ett hagelgevär intill sig. Sängen stod en bit från väggen och i mellanrummet låg geväret. Ett mycket nätt vapen, spanskt. En Sabela. Patronerna hade hon bakom klockradion. Det tog henne tjugotvå sekunder att bryta geväret och soppa i patronerna..."
Från sidan 7 i Händelser vid vatten av Kerstin Ekman. AB 1993.
Mari på den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten står för söndagsutmaningen vars enda regel är: No spoilers! Fler smakebitar HÄR
Etiketter:
En smakebit på søndag,
Händelser vid vatten,
Kerstin Ekman
lördag 27 juni 2015
Radioteatern ger
En vedervärdig veckända efter en roman av Helen Zahavi ges nu i RADIOTEATERN. Det tog ett par avsnitt innan jag upptäckte den. Sissela Kyle gör en lysande roll som den rasande Bella som hämnas alla kränkningar som män förorsakar henne. Bella betyder ju vacker. De latinska ordet bellum betyder krig. Jag läste boken på ett tidigt stadium och minns att håret reste sig på mitt huvud samtidigt som jag hade en viss förståelse för Bellas handlande. Britt Edwall har gjort dramatiseringen och inleder också. Hon berättar att hon fått boken av Sissela Kyle. Inspelningen är gjord hemma hos Britt Edwall. Dan Ekborg och Mona Malm medverkar också, men Sissela Kyle stjäl hela föreställningen. Dirty Weekend kom ut 1991; Jävla helg 1992. 1993 blev den film.
Etiketter:
Dirty Weekend,
En verdervärdig veckända,
Helen Zahavi,
Radioteatern
fredag 26 juni 2015
Samantha Ellis´hjältinnor
Den irakisk - judiska dramatikern och författaren Samantha Ellis fick en rolig idé. Hon skulle återknyta bekantskapen med sin ungdoms hjältinnor för att se vilka som fortfarande kunde passera som hjältinnor. Lite farligt också, så klart. Men Samantha Ellis läser om Den lilla sjöjungfrun, Anne på Grönkulla, Borta med vinden, Lace, Dockornas dal, Glaskupan, Svindlande höjder, Stolthet och fördom med flera. Och det resulterar i boken Mina hjältinnor. Eller vad jag lärt mig av att läsa för mycket. Det börjar i fyraårsåldern med H.C. Andersens Den lilla sjöjungfrun. Sedan kommer Anne på Grönkulla. Flora Poste i Cold Comfort Farm av Stella Gibbons var hennes första humoristiska hjältinna; föräldralös och charmlös och utan pojkvän. Men Flora Poste tänker praktiskt och vill bli en sådan författarinna som Jane Austen med ett eget varmt och prydligt rum. Lucy Honeysuckle i Ett rum med utsikt blir Samantha Ellis´hjältinna i tjugoårsåldern när hon tänkte sig ett konstnärsliv Hon försöker efterlikna Helena Bonham Carter i filmen och anlägger en fågelbofrisyr och far till Florens. Det som händer är att hon kommer in på dramatikerbanan. Så fortsätter det i en mycket personlig odyssé genom många års engagerad läsning. Samantha Ellis jämför hjältinnorna och blandar även in sin dramatik. Det finns ett rejält register och en rolig litteraturförteckning som lätt leder till vidare läsning. Alla verkliga boknördar kommer att älska Mina hjältinnor. Men vad betyder "...att läsa för mycket"? Går det?
Extra bonus: Recept på milk punch och Nora Ephrons recept på masafan, irakisk - judiska marsipan.
Läs en INTERVJU med Samantha Ellis i DN
LINA KALMTEG är inte helt nöjd, men nästan.
Extra bonus: Recept på milk punch och Nora Ephrons recept på masafan, irakisk - judiska marsipan.
Läs en INTERVJU med Samantha Ellis i DN
LINA KALMTEG är inte helt nöjd, men nästan.
Kaosutmaning 2015 |
Etiketter:
Biografier,
Litteraturvetenskap,
Mina hjältinnor,
Samantha Ellis,
Självbiografier
torsdag 25 juni 2015
Sommarutställning på Sofiero
I den fina (men ibland lite skräpiga) trädgården på Sofiero blommade mycket fint. Tyvärr saknades det många skyltar på sådant som man verkligen velat veta namnet på. Vackert är det i alla fall och det regnade inte alls under de timmar vi tillbringade där, vilket var häpnadsväckande i sig. Rosor, blåregn och rhododendron, förstås, och mycket annat. Drottning Sophia och kung Oscar II var de som grundade sitt sommarslott, Sofiero, på den plats utanför Helsingborg som kallades Skabelycka. Prins Eugen och hans syskon tillbringade sina barndomssomrar här. Och man fick verkligen en uppfattning om det fria, sorglösa sommarliv som barnen kunde leva här. Den som sedan verkligen odlade upp trädgården var drottning Margareta, Gustav VI:s första hustru. De fick Sofiero i bröllopsgåva när de gifte sig 1905. Gustaf Adolf själv utvecklade ett speciellt intresse för rhododendron och lät plantera 5000 plantor av 400 slag i ravinerna norr och söder om slottet. Drottning Margareta dog 1920. Hon blev alltså endast 32 år. Gustav VI dör 1973 och har testamenterat Sofiero till Helsingborgs stad.
8/5 - 13/9 visas utställningen Sophia - drottning i tiden i de tidigare privata salongerna på Sofiero. Även här saknas ofta vägledande namnskyltar, tyckte vi. Men vi får ändå uppfattningen om en socialt intresserad, mild och god drottning som bl. a. upprättar Sofiahemmet och verkar för utbildning av sjuksköterskor. Barnen var otroligt förtjusta i sin kloka mor. Hon blev med tiden ganska sjuklig och fick sitta i rullstol. Oscar II dog 1907. Sophia fick sitt änkesäte på Ulriksdals slott. Hon dog 1913.
Lite roligt att prins Eugen råkar gå som en röd tråd genom de utställningar jag sett hittills i sommar.
Kronprinsessan Margaretas goda råd för perennrabatten:
Finn rätt plats. Ta hänsyn till terräng, väderstreck, och fond för rabatten.
Låt ett- och tvååriga växter komplettera perennerna.
Låt jorden synas så lite som möjligt.
Placera lägre växter framför högre.
Ju mer man arbetar med växternas inbördes förhållande vad gäller färg, form och höjd, desto större effekt uppnås.
Tukta ej växternas livsglädje mer än i nödfall.
Placera senblommande arter på de mest iögonfallande platserna.
De ser ju gröna och lovande ut hela sommaren, tills deras tur kommer.
Oscar II:s dikter. 3000 på Bokbörsen |
onsdag 24 juni 2015
Sommarutställning på Dunkers kulturhus
Molnet |
Det försämrade molnet |
Dunkers kulturhus i Helsingborg visar sommaren 2015 Färgfabrikens retrospektiva utställning – den första i sitt slag – med en av Sveriges mest populära och mångskiftande konstnärer: Ledtrådar - Carl Johan De Geer. 13 juni - 27 september. En mycket givande utställning. Jag var speciellt intresserad av de färgstarka tygerna och filmen Med kameran som tröst. En matnyttig informationsfolder berättar bl. a. att CJDG 2007 utformade en utställning på Waldemarsudde med prins Eugens målningar. Han byggde utställningen kring de verk som prins Eugen magasinerat under etiketten "Saknar värde". Därefter gjorde CJDG en dokumentär om utställningen med titeln På spaning efter den prins som flytt. "Jag är kanske inte den radikal jag trott mig vara", säger CJDG, som inte kunde känna annat än värme för prins Eugen. Molnet av Prins Eugen t. v. Det försämrade molnet av Carl Johan De Geer t. hö.
Etiketter:
Carl Johan De Geer,
Dunkers kulturhus,
Ledtrådar,
Prins Eugen
tisdag 23 juni 2015
The Orchard of lost Souls
Somalia i slutet av 1980 - talet. Landet befinner sig i ett oroligt tillstånd av godtycke och okontrollerat våld. Somalia står vid randen till ett inbördeskrig. Rebeller befinner sig i strid med den revolutionära kommunistiska regeringen. Ingen vet när soldaterna kommer att slå till, varför eller hur. I Förlorade själar av Nadifa Mohamed följer vi tre kvinnor i olika åldrar och samhällsställning. Det de har gemensamt är förnedringen. Unga Deqo är inte stort mer än ett barn; föräldralös, uppvuxen i ett flyktingläger och helt utlämnad till sin egen överlevnadsinstinkt. Filsan är en plikttrogen soldat, dotter till en högt uppsatt militär, som tar ut sin egen förtvivlan på en äldre medelklasskvinna, Kawsar, som tfängslats för att hon tagit Deqo i försvar. Kawsar blir krympling för resten av sitt liv. Korruptionskulturen är utbredd, kvinnlig omskärelse florerar och analfabetismen är ett stort problem. Somalias öde skildras genom de tre kvinnornas liv. Som läsare tar man dem till sig. och Kawsars stoiska sätt att uthärda ett liv som mest har varit en vandring genom den ena sorgen efter den andra. Det som varit räddningen är hennes prunkande trädgård och några trogna väninnor. Nadifa Mohamed är en brittisk - somalisk författare, född 1981. Nuruddin Farah, född 1945, är en annan författare från Somalia som i roman efter roman beskrivit samma tid och samma erfarenheter som Nadifa Mohamed. Hans mest berömda roman är Kartor.
Översättning: Christina Stalby; Natur & Kultur
Översättning: Christina Stalby; Natur & Kultur
måndag 22 juni 2015
Landsbygden
1. Jag börjar med en favorit HITOM HIMLEN av Stina Aronson. Norrländsk landsbygd. Emma Niskanpää har satt djupa spår i flera än mig.
2. ELIAS PORTOLU av Grazia Deledda som fick Nobelpriset 1926. Landsbygden på Sardinien.
3. DE OSYNLIGA av Roy Jacobsen. Anspråkslöst vardagsliv på en ö utanför nordnorge. Fullständigt underbar miljöbeskrivning.
söndag 21 juni 2015
En smakebit på søndag
"Fem på morgonen. För tidigt för att äta. Det finns knappt något ljus, bara så att man nätt och jämnt kan urskilja en svart tråd mot något vitt, men Kawsar tvättar ansiktet i handfatet i badrummet, drar en caday över tänderna och tar på sig dagens kläder utan att slösa på fotogen. Hon tar på sig underkjolen och den röda tunna klänningen genom att känna sig fram, klämmer fast tjocka armringar i bärnsten ovanför armbågarna och tar på sig ett tungt silverhalsband som hon slätar ut mot sin slappa hud, och sedan bäddar hon sin enkelsäng. Hon dricker upp vattnet i glaset på nattduksbordet och skakar ur skinnsandalerna, ifall spindlar eller skorpioner har tagit skydd under natten. Sedan låser hon slutligen dörren mellan sovrummet och köket. Hon vet att det kommer att bli en lång dag och att hon borde tvinga i sig lite frukost, men hennes mage är en knuten näve..."
Dagens smakebit kommer från sidan 9 i Förlorade själar av den somaliska författaren Nadifa Mohamed, född 1981. Hon debuterade med Black Mamba Boy 2009 och den nominerades till Orangepriset och en del andra priser.
Marie på den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten utmanar oss varje söndag att ge en smakbit av det vi läser. Enda regeln: No spoilers! Fler smakebitar finns HÄR
Dagens smakebit kommer från sidan 9 i Förlorade själar av den somaliska författaren Nadifa Mohamed, född 1981. Hon debuterade med Black Mamba Boy 2009 och den nominerades till Orangepriset och en del andra priser.
Marie på den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten utmanar oss varje söndag att ge en smakbit av det vi läser. Enda regeln: No spoilers! Fler smakebitar finns HÄR
Etiketter:
Afrika,
En smakebit på søndag,
Förlorade själar,
Nadifa Mohamed,
Somalia
lördag 20 juni 2015
Höstens böcker 2015, forts.
Katarina Frostensons nya diktsamling Sånger och formler, kommer ut i oktober på Wahlströms och Widstrands förlag. Katarina Frostenson sitter på stol nr 18 i Svenska Akademien.
Aziyadé är en självbiografisk roman av Pierre Loti (1850 - 1923) som handlar om hans livsfarliga kärlekshistoria med en turkisk haremskvinna. Den betecknas som en modern klassiker och har nu blivit nyöversatt. Isabelle Ståhl har skrivit förord och Per Wästberg efterord. 2244 förlag. (Ett tidigare INLÄGG om Pierre Loti.)
På samma förlag kommer Förlorad morgon av den rumänska författaren Gabriela Adamestenu, född 1942. Handlingen utspinner sig under en enda förmiddag och omspänner sju decennier. "En Leopold Bloom i kjol", sägs det.
Vinterfåglar med akvareller av Lars Jonsson, konstnär, författare och ornitolog, är ett måste. Bonnier fakta. Alla som älskade Shantaram av Gregory David Roberts kommer att kasta sig över uppföljningen Bergets skugga. Brombergs förlag. På samma förlag kommer Gästkatten av Takashi Hiraide, oktober, och Domaren av Ian McEwan september. I augusti kommer Bära barnet hem av Cilla Naumann på Brombergs förlag. Den vrider och vänder på frågan om vad det är att vara mor. Lite nyfiken kan man ju vara på den marockanska författaren Muriel Barbery. Ska Alvernas liv leva upp till Igelkottens elegans? Sekwa förlag, oktober. Colm Toibins roman, Nora Webster, som kommer ut i september på Norsteds förlag ser jag verkligen fram emot. Aris Fioretos roman, Mary, kommer ut i augusti på Norstedts har ett granatäpple på omslaget och behandlar frågan: Vem bestämmer över ett liv. Rosa Liksoms höstroman har titeln Sånt är livet, Wahlströms & Widströms förlag. En kvinna planerar sitt bröllop i tre år utan att
närmare fundera över att det kanske skulle behövas en brudgum också...
Vinterfolket av Jennifer McMahon kommer ut på Bazar i oktober. "En trolsk kuslig och enastående vacker historia om kärlekens kraft" står det om den. En ny kriminalroman av Denise Mina är alltid spännande i sig. Blod, salt, vatten kommer ut på Forum i september. Det är den fjärde i serien om kriminalinspektören Alex Morrow. Jørn Riel Horsts nya kriminalroman har titeln Vinterstängt; Lind & Co, september
Aziyadé är en självbiografisk roman av Pierre Loti (1850 - 1923) som handlar om hans livsfarliga kärlekshistoria med en turkisk haremskvinna. Den betecknas som en modern klassiker och har nu blivit nyöversatt. Isabelle Ståhl har skrivit förord och Per Wästberg efterord. 2244 förlag. (Ett tidigare INLÄGG om Pierre Loti.)
På samma förlag kommer Förlorad morgon av den rumänska författaren Gabriela Adamestenu, född 1942. Handlingen utspinner sig under en enda förmiddag och omspänner sju decennier. "En Leopold Bloom i kjol", sägs det.
Vinterfåglar med akvareller av Lars Jonsson, konstnär, författare och ornitolog, är ett måste. Bonnier fakta. Alla som älskade Shantaram av Gregory David Roberts kommer att kasta sig över uppföljningen Bergets skugga. Brombergs förlag. På samma förlag kommer Gästkatten av Takashi Hiraide, oktober, och Domaren av Ian McEwan september. I augusti kommer Bära barnet hem av Cilla Naumann på Brombergs förlag. Den vrider och vänder på frågan om vad det är att vara mor. Lite nyfiken kan man ju vara på den marockanska författaren Muriel Barbery. Ska Alvernas liv leva upp till Igelkottens elegans? Sekwa förlag, oktober. Colm Toibins roman, Nora Webster, som kommer ut i september på Norsteds förlag ser jag verkligen fram emot. Aris Fioretos roman, Mary, kommer ut i augusti på Norstedts har ett granatäpple på omslaget och behandlar frågan: Vem bestämmer över ett liv. Rosa Liksoms höstroman har titeln Sånt är livet, Wahlströms & Widströms förlag. En kvinna planerar sitt bröllop i tre år utan att
närmare fundera över att det kanske skulle behövas en brudgum också...
Vinterfolket av Jennifer McMahon kommer ut på Bazar i oktober. "En trolsk kuslig och enastående vacker historia om kärlekens kraft" står det om den. En ny kriminalroman av Denise Mina är alltid spännande i sig. Blod, salt, vatten kommer ut på Forum i september. Det är den fjärde i serien om kriminalinspektören Alex Morrow. Jørn Riel Horsts nya kriminalroman har titeln Vinterstängt; Lind & Co, september
Glad midsommar!
Det regnade länge
och fortsatte sedan allt längre.
I dagar och nätter. Och nätter och dar.
Det regntunga gräset
slängde med blötan i vinden. Slask gick i rågen.
Regnet blev sommarens last. All mark sur och försupen.
Ättika sprutade till slut fram ur stuprörens käftar.
Ur Tuvor av Harry Martinson, 1973
och fortsatte sedan allt längre.
I dagar och nätter. Och nätter och dar.
Det regntunga gräset
slängde med blötan i vinden. Slask gick i rågen.
Regnet blev sommarens last. All mark sur och försupen.
Ättika sprutade till slut fram ur stuprörens käftar.
Ur Tuvor av Harry Martinson, 1973
torsdag 18 juni 2015
Höstens böcker 2015
I Svensk Bokhandel 2015:12 Höstens böcker
hittar jag redan vid en första hastig genomgång en hel del böcker jag vill läsa. Mestadels rör det sig om romaner, några biografier och en säger 1 trädgårdsbok, Konsten att sköta ett äppelträd av Görel Kristina Näslund; kommer på Pagina förlag i augusti. SvB:s chefredaktöre Tove Leffler noterar att böckerna om dieter som LCHF och GI fått ge vika för en grönare och miljövänligare trend. Hon tycker att det är glädjande att fokus ligger på ett inre välbefinnande och inte på hur vi ser ut i bikini. Varför måste det alltid vara så antingen - eller? undrar jag. Tyvärr finns här ingen statistik. 505 sidor; registret längst bak liksom den systematiska indelningen; barnböckerna följer direkt på vuxenböckerna utan att man behöver vända på katalogen. Bra, tycker jag.
I serien Albert Bonniers klassiker kommer fyra titlar: Sara Lidman, Tjärdalen; Måna är död av Ivar Lo - Johansson; Nässlorna blomma av Harry Martinson och Dykungens dotter av Birgitta Trotzig. Alla i pocketformat och med läckra omslag.Något för läsecirkeln, tänker jag.
Bakhåll ger ut Hermann Hesses roman Gertrud och Styxx Fantasy ger ut John Wyndhams klassiker och kultbok Triffiderna igen. Filmen, Triffiderna anfaller, minns jag med skräckblandad förtjusning.
Ernest Thiel: Pengar och passion är titeln på Lars Ragnar Forssbergs biografi om den kände konstmecenaten Ernest Thiel som kommer ut i oktober på Leopard.
Patti Smiths nya bok heter M Train. Den kommer ut i september på Brombergs förlag. Något för alla oss som älskade Just kids att sätta tänderna i.
En ny bok av Merete Mazzarella är alltid fest. Solskenskattens år kommer ut på Forum i september. Titeln syftar på en liten japansk figur som står på Merete Mazzarellas fönsterkarm och förändras med solen. Marie - Louise av Kerstin Norborg handlar om Carl - Fredrik Hills syster Marie - Louise. Liksom brodern var hon intresserad av att måla. Efter Hills sammanbrott i Paris får hon åka dit och mötet med Paris och Hills vän Wilhelm gör starkt intryck på henne. Kommer i augusti på Norstedts förlag.
Yoga & ACT (Acceptande and Commitment Therapy) av Josephine Selander är jag nyfiken på. Yoga är en suverän träningsform för kropp och själ. Kommer i augusti på Massolit förlag.
Fortsättning följer. Troligtvis på lördag.
Ernest Thiel: Pengar och passion är titeln på Lars Ragnar Forssbergs biografi om den kände konstmecenaten Ernest Thiel som kommer ut i oktober på Leopard.
Patti Smiths nya bok heter M Train. Den kommer ut i september på Brombergs förlag. Något för alla oss som älskade Just kids att sätta tänderna i.
En ny bok av Merete Mazzarella är alltid fest. Solskenskattens år kommer ut på Forum i september. Titeln syftar på en liten japansk figur som står på Merete Mazzarellas fönsterkarm och förändras med solen. Marie - Louise av Kerstin Norborg handlar om Carl - Fredrik Hills syster Marie - Louise. Liksom brodern var hon intresserad av att måla. Efter Hills sammanbrott i Paris får hon åka dit och mötet med Paris och Hills vän Wilhelm gör starkt intryck på henne. Kommer i augusti på Norstedts förlag.
Yoga & ACT (Acceptande and Commitment Therapy) av Josephine Selander är jag nyfiken på. Yoga är en suverän träningsform för kropp och själ. Kommer i augusti på Massolit förlag.
Fortsättning följer. Troligtvis på lördag.
Etiketter:
Albert Bonniers Klassiker,
Höstens böcker 2015,
Svensk bokhandel
onsdag 17 juni 2015
Åttabladsrosen
Lite snuvad på konfekten känner jag mig efter avslutad läsning av Rosa candida av den nya isländska författaren Audur Ava Olafsdóttir. Den började så lovande med den unge Arnljótur, 22, som ger sig iväg till en avlägsen bergsby i något sydeuropeiskt land för att återskapa en förfallen rosenträdgård/klosterträdgård. Han medför tre plantor av rosen Rosa candida. Växtintresset har han ärvt efter sin döda mor. Naturligtvis googlar jag på rosens namn, men det jag hittar är ett textilt mönster som heter åttabladsrosen. Efter diverse äventyr är Arnljótur framme och tas väl emot av munkarna och finner sig tillrätta. En filmälskande munk, fader Tomas, blir hans speciella vän och mentor. Till saken hör att Lobbi, som han kallas på Island, råkat bli far till en liten flicka, Flóra Sól, och snart kommer det att visa sig att hon är i akut behov av sin far, vilket kommer som en överraskning för honom. Egentligen blir det inte så mycket till trädgårdsodling som karaktärsdaning i Rosa candida. Och det kan ju vara gott nog. Bitvis blir det lite feel - good och något recept på chokladsoppan, som är ett genomgående tema i boken, blir det aldrig. Lättläst och underhållande och sympatiskt är det emellertid. Inför slutet fruktade jag det värsta, men så blev det i alla fall inte. Rosa candida har blivit mycket hyllad på Island och i övriga Europa, särskilt då Frankrike där den valdes till årets bästa roman av bokhandlarna.
Övers.: Ylva Hellerud
Weyler förlag
Övers.: Ylva Hellerud
Weyler förlag
Etiketter:
Audur Ava Olafsdóttir,
Island,
Isländsk litteratur,
Rosa candida,
Weyler
tisdag 16 juni 2015
TTT
THE BROKE AND THE BOOKISH:
June 16: Top Ten Books On My TBR For Summer 2015
Catton, Eleanor, The Luminaries. Man Booker Prize Wnner 2013
Dostojevskij, Fjodor, The Idiot
Gaiman, Neil, The Ocean at the end of the Lane. A middleaged man returns to his childhood and the place where he met a speciela girl
Fowler, Karen Joy, We are all completely beside ourselves. A good family falls to pieces
Ellis, Samantha, How to be a Heroine. The heroines in the Books of our youth
Hayder, Mo, The Birdman The first book in the series about Jack Caffrey
Mohamed, Nadifa, Orchard of lost Souls. About the surviving of three Womenin
Somalia during the Civil War in the nineties.
Folkesson, Tove, Kalmars jägarinnor Young women in an average Swedih town
Ephron, Nora, I remember Nothing and other Reflections. About ageing and loss
of memory
Minato, Kanae, Confessions, A teacher revenging the death of her daughter
June 16: Top Ten Books On My TBR For Summer 2015
Catton, Eleanor, The Luminaries. Man Booker Prize Wnner 2013
Dostojevskij, Fjodor, The Idiot
Gaiman, Neil, The Ocean at the end of the Lane. A middleaged man returns to his childhood and the place where he met a speciela girl
Fowler, Karen Joy, We are all completely beside ourselves. A good family falls to pieces
Ellis, Samantha, How to be a Heroine. The heroines in the Books of our youth
Hayder, Mo, The Birdman The first book in the series about Jack Caffrey
Mohamed, Nadifa, Orchard of lost Souls. About the surviving of three Womenin
Somalia during the Civil War in the nineties.
Folkesson, Tove, Kalmars jägarinnor Young women in an average Swedih town
Ephron, Nora, I remember Nothing and other Reflections. About ageing and loss
of memory
Minato, Kanae, Confessions, A teacher revenging the death of her daughter
måndag 15 juni 2015
Tematrio - Stockholm
Lyrans TEMATRIO handlar om Stockholm. Berätta om tre romaner som utspelar sig i vår huvudstad uppmanar hon.
1. EN VINTER I STOCKHOLM av Agneta Pleijel skildrar en kvinna som lämnas av sin man. Hon funderar över sitt äktenskap, över män i allmänhet och över den nye man hon träffar. Han är gift och har inte en tanke på att lämna sin hustru. Vad vill en man ha av en kvinna, egentligen?. Föräldrarnas äktenskap visar ett liknande mönster. De har också gått isär. Faderns passion i livet är fysiken; moderns musiken.
2. ANDRA VÄRLDSKRIGET PÅ SÖDER av Gösta Friberg är en älskvärd diktsamling av en författare som föddes 1936 på Söder och som fortfarande bor där med hustrun skådespelerskan Helena Brodin. Boken innehåller dikter om hur det var att växa upp under kriget och om förhållandena i närmiljön.
3. KADDISH PÅ MOTORCYKEL. Leif Zern skildrar sin uppväxt i en judisk familj på Söder i Stockholm. Han berättar också familjens historia. Fadern är mycket intresserad av det svenska och ingenting kan hindra honom att äta kräftor en gång om året. Mamma har sin egen favoriträtt, palt med stekt fläsk och löksås.
1. EN VINTER I STOCKHOLM av Agneta Pleijel skildrar en kvinna som lämnas av sin man. Hon funderar över sitt äktenskap, över män i allmänhet och över den nye man hon träffar. Han är gift och har inte en tanke på att lämna sin hustru. Vad vill en man ha av en kvinna, egentligen?. Föräldrarnas äktenskap visar ett liknande mönster. De har också gått isär. Faderns passion i livet är fysiken; moderns musiken.
2. ANDRA VÄRLDSKRIGET PÅ SÖDER av Gösta Friberg är en älskvärd diktsamling av en författare som föddes 1936 på Söder och som fortfarande bor där med hustrun skådespelerskan Helena Brodin. Boken innehåller dikter om hur det var att växa upp under kriget och om förhållandena i närmiljön.
3. KADDISH PÅ MOTORCYKEL. Leif Zern skildrar sin uppväxt i en judisk familj på Söder i Stockholm. Han berättar också familjens historia. Fadern är mycket intresserad av det svenska och ingenting kan hindra honom att äta kräftor en gång om året. Mamma har sin egen favoriträtt, palt med stekt fläsk och löksås.
Svårsmält
Nej, nu har jag bestämt mig. Jag kan inte skriva om Trädens tystnad av Mo Hayder även utgiven under titeln Behandlingen (orig:s titel: The Treatment). Hon brukar skriva om hemska saker på gränsen till det outhärdliga och hon gör det bra - men den här gången tycker jag inte att det räcker med miljöskildringen (Brixton) och utredningsarbetet som leds av Jack Caffery, som jag gillar. I det här fallet rör det sig om en fullständigt vidrig pedofilhärva. Men intrigen är alltför skruvad och vidrigheterna upprepas lite för ofta. Kanske är det svårt för Mo Hayder att hantera den här sortens material? Inte konstigt i så fall. Inte förstår jag hur det slutade heller.
Etiketter:
Behandlingen,
Jack Caffery,
Kriminallitteratur,
Mo Hayder,
Trädens tystnad
söndag 14 juni 2015
På begäran: Chokladsoppa
Ang. Chokladsoppan i Rosa candida: 1,5 msk kakao,0,75 l mjölk, 2 msk socker. 1 tsk potatismjöl
Hetta upp det mesta av mjölken. Rör ut kakao, potatismjöl och socker i resten av mjölken. Rör eller vispa ner kakaoröran och låt soppan få ett kort uppkok. Får ej koka. Servera soppan avsvalnad med små goda skorpor och/eller en klick vispad grädde om det ska vara fest. Allt om mat
Troligtvis var det den här soppan som mamma hade lagat, men som pappa inte hittade receptet till. Han kompenserade genom att hälla grön karamellfärg i currysåsen till koljan. Så det blev ju festligt i alla fall...
Lyxigare variant:
2 dl mjölk, 3 dl grädde, 200 g mörk choklad, 100 g mjölkchoklad, 1 msk smör, 0,5 dl hackad mandel, 6 bragokex, 1 tsk socker muscovado el farin
125 g färska hallon, 125 g färska blåbär, 3 dl vaniljglass
Koka försiktigt upp mjölk och grädde. Dra av från
plattan. Bryt chokladen i bitar och lägg i den heta gräddmjölken. Vispa
till all choklad har smält. Låt svalna något.
Smält smör till det tystnar. Lägg i mandel och smula
i kexen i grova bitar. Strö över socker och låt det hela bli lite brynt
under omrörning. Det tar ca 2 minuter. Häll över på en tallrik och låt
svalna. Häll ljumma soppan i skålar. Lägg en sked glass i mitten och strössla kak-och mandelsmulor över och toppa med hallon och blåbär. Servera och njut! Jennie Walldén. Recept.nu | |||||||||||||
Etiketter:
Audur Ava Olafsdóttir,
Chokladsoppa,
Rosa candida
En smakebit på søndag
Mari på den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten administrerar En smakebit på søndag. Vi delar av oss av det vi just läser - utan spoilers, förstås. Fler smakebitarhittar du HÄR
"Eftersom jag står i begrepp att lämna landet och det kan vara svårt att veta exakt när jag kommer tillbaka, tänker min sjuttiosjuårige far göra sista middagen minnesvärd och laga någonting ur mammas handskrivna receptsamling, någonting som mamma skulle ha kunnat laga vid liknande tillfälle. - Jag tänkte, säger han, att vi skulle ha stekt panerad kolja och så chokladsoppa med vispad grädde till efterrätt. Under tiden som pappa försöker få någon ordning på det där med chokladsoppan hämtar jag Jósef på gruppboendet i den sjutton år gamla Saaben, han har redan stått klar länge på trottoaren och det syns att han är glad att se mig. Han har tagit på sig finkläder eftersom jag ska resa bort, sista skjortan som mamma köpte åt honom, lila med fjärilsmönster.
Medan pappa steker löken och fiskbitarna ligger klara på fatet med ströbröd, går jag ut i växthuset för att hämta rosensticklingarna som jag ska ta med mig. Pappa kommer efter med saxen för att klippa gräslök som han ska strö ovanpå fisken. " Från sidan 7 i Rosa candida av Audur Ava Olafsdottir. I översättning av Ylva Hellerud. Weyler förlag.
"Eftersom jag står i begrepp att lämna landet och det kan vara svårt att veta exakt när jag kommer tillbaka, tänker min sjuttiosjuårige far göra sista middagen minnesvärd och laga någonting ur mammas handskrivna receptsamling, någonting som mamma skulle ha kunnat laga vid liknande tillfälle. - Jag tänkte, säger han, att vi skulle ha stekt panerad kolja och så chokladsoppa med vispad grädde till efterrätt. Under tiden som pappa försöker få någon ordning på det där med chokladsoppan hämtar jag Jósef på gruppboendet i den sjutton år gamla Saaben, han har redan stått klar länge på trottoaren och det syns att han är glad att se mig. Han har tagit på sig finkläder eftersom jag ska resa bort, sista skjortan som mamma köpte åt honom, lila med fjärilsmönster.
Medan pappa steker löken och fiskbitarna ligger klara på fatet med ströbröd, går jag ut i växthuset för att hämta rosensticklingarna som jag ska ta med mig. Pappa kommer efter med saxen för att klippa gräslök som han ska strö ovanpå fisken. " Från sidan 7 i Rosa candida av Audur Ava Olafsdottir. I översättning av Ylva Hellerud. Weyler förlag.
lördag 13 juni 2015
Ny radioföljetong!
Den nya RADIOFÖLJETONGEN är Twist,
Klas Östergrens senaste roman. Författaren läser själv. Den börjar onsdagen den 17 juni. Twist omspänner 50 år med ett myller av människor och handlar om kärlek, svek, korruption och politik med en kvinna som huvudkaraktär. "Författarens relation till Ami som han alltid kallat henne, började redan i de tidiga tonåren men blev en kärleksrelation ”på riktigt” först när de båda var vuxna. I Twist rör vi oss från barn-och tonårstid i svensk skärgårdsmiljö till nutid i Karlskrona dit vår författare kommit för att skriva om en legendarisk teaterman på 1700-talet. Det som skulle blivit en stillsam arbetsresa förvandlas till ett drama. Det förflutna korsar författarens spår och ingenting är längre vad det tidigare syntes vara.
Klas Östergrens senaste roman. Författaren läser själv. Den börjar onsdagen den 17 juni. Twist omspänner 50 år med ett myller av människor och handlar om kärlek, svek, korruption och politik med en kvinna som huvudkaraktär. "Författarens relation till Ami som han alltid kallat henne, började redan i de tidiga tonåren men blev en kärleksrelation ”på riktigt” först när de båda var vuxna. I Twist rör vi oss från barn-och tonårstid i svensk skärgårdsmiljö till nutid i Karlskrona dit vår författare kommit för att skriva om en legendarisk teaterman på 1700-talet. Det som skulle blivit en stillsam arbetsresa förvandlas till ett drama. Det förflutna korsar författarens spår och ingenting är längre vad det tidigare syntes vara.
Klas Östergren sitter numera i Svenska Akademien. Hans genombrottsroman Gentlemen gick förra året upp på bio och kommer i höst att sändas som tv-serie där också den uppföljande romanen Gangsters
är inlemmad i berättelsen. Klas Östergren har skrivit närmare ett
20-tal romaner, flera uppmärksammade tv-serier samt är verksam som
översättare. I Radioföljetongen hörde vi honom senast då han läste sin
roman Den sista cigarretten." står det på Radioföljetongens hemsida
Etiketter:
Klas Östergren,
P1,
Radioföljetongen,
Twist
fredag 12 juni 2015
Den röde prinsen
Söndagen den 24 maj slutade utställningen om prins Eugen på Waldemarsudde. Prins Eugen. Fasetter ur ett liv hade den som rubrik och det var också titeln på det praktverk om prins Eugen som kommit ut på Atlantis förlag. Bildmaterialet är storslaget och många experter har bidragit textmässigt. Slottets intendent Karin Sidén är bland dem liksom chefen för trädgården Marina Rydberg. Prins Eugen har hittills varit en okänd storhet för mig, men i utställningen mötte man verkligen såväl människan som konstnären, konstsamlaren, folkbildaren, trädgårdsfantasten och demokraten prins Eugen. Han hade en otrolig massa konstnärsvänner förstås, men eftersom han även var mycket intresserad av musik och litteratur umgicks han också med musikaliskt intresserade och författare. Helena Nyblom hörde till dem och Verner von Heidenstam. Ferdinand Boberg, som hade byggt Waldemarsudde och även rundtemplet och staketet med hertigkronor som omringar Waldemarsudde, ingick även i umgängeskretsen. Prins Eugen var även prins av Norge och vid unionsupplösningen tyckte norrmännen att de kunde tänka sig honom som kung. Prinsen välkomnade Norges frigörelse men inte kungakronan. Men varför gifte han sig då inte? Det har många undrat. Själv längtade han efter någon att hålla av och en familj. I 60 - årsåldern mötte han den de levnadsglada Ebba Bonde, som han blev mycket förtjust i. Hon skilde sig från sin man och prinsen och hon reste en del tillsammans. Men Ebba Bonde hade stundtals alkoholproblem och det hela rann ut i sanden. Prins Eugen räknas som en av våra största landskapsmålare. Mycket av hans konst finns på Waldemarsudde där också hans konstsamlingar finns. I utställningen ingick även en film om prins Eugen som gav en god bild av den tid han levde i. Många svartklädda herrar med mustasch och cigarr, få damer och ännu färre barn. Men prinsen gick hem i alla läger. Han spelar bowling med Per Albin Hansson och har Sven Hedin och Fredrik Böök i sina samlingar. Den högsta äran för prins Eugen var att vara en god medborgare. Och det kan man med fog säga att han var. En sådan skatt som han lämnade efter sig till alla efterlevande. Det är inte utan att man sänder honom en tacksamhetens tanke när man står vid den enkla gravstenen i sluttningen mot Saltsjön.
Etiketter:
Prins Eugen. Fasetter ur ett liv,
Waldemarsudde
torsdag 11 juni 2015
Ett verkligt kulturarv
Mariana Rydberg är trädgårdsmästare vid prins Eugens Waldemarsudde, det vackra slottet vid Saltsjön med utsikt över Stockholms hamninlopp. Besökare har genom åren bett om en bok om trädgården med alla olika växter, buskar och träd. De otroligt vackra bilderna i boken är tagna Per Ranung under flera år och följer årstidernas växlingar. Trädgården vid prins Eugens Waldemarsudde berättar om trädgårdens tillkomst steg för steg; om byggnationen av slottet och om prins Eugens testamente till eftervärlden. Han ville att allmänheten skulle ha tillgång till Waldemarsudde med konsten trädgården och parkerna. De vackra blomsterarrangemangen i sällskapsvåningen skall få besökarna att känna det som om någon var hemma. Marken förvärvades vid sekelskiftet 1900. Prins Eugen själv var sjuk under de första åren efter köpet, men dirigerade trädgårdsarbetet brevledes. Det första som byggdes på tomten var typiskt nog ett växthus. Träden på området var prins Eugen mycket angelägen om vilket eftervärlden också kan ha anledning att vara tacksam för. Prinsen var mycket berest och hade tagit intryck av utländska trädgårdar och han hade därför många egna idéer om trädgårdsrummet. Dessutom var han mycket kunnig vad det gällde växter. Näst konsten älskade han blomstren mest skrev han till en vän. Trädgården vid prins Eugens Waldemarsudde kan man njuta av antingen man varit på plats eller inte.
onsdag 10 juni 2015
Den hemliga trädgården i ny tappning
Den hemliga trädgården av Ronny Ambjörnsson är en guldgruva av praktiska och teoretiska kunskaper om trädgårdar. Undertiteln: Om trädgårdar i litteratur och verklighet. Efter varje kapitel finns en trevlig litteraturlista innehållande facklitteratur, skönlitteratur och artiklar. Elegant leder Ambjörnsson sin läsare från morfars trädgård, ut i världen och bakåt i tiden till antika trädgårdar, klosterträdgårdar, kärlekens trädgårdar och trädgården som fantasi. I regel finns det en trädgård i fantasin och en annan i verkligheten. Naturligtvis finns barnboksklassikern Den hemliga trädgården med liksom Blomsterfesten i täppan. Kate Mortons bok, Den glömda trädgården nämns och även den medeltida Romanen om rosen.
Ett kapitel heter Träd och människor; ett annat Tankens trädgårdar. Det här är en alldeles underbar bok. Jag tror att jag gör som Hannele. Jag köper den!
Ett kapitel heter Träd och människor; ett annat Tankens trädgårdar. Det här är en alldeles underbar bok. Jag tror att jag gör som Hannele. Jag köper den!
Etiketter:
Den hemliga trädgården,
Ronny Ambjörnsson,
Trädgård,
Trädgårdsböcker
tisdag 9 juni 2015
TTT
The Broke and the Bookish:
June 9: Top Ten Most Anticipated Releases For the Rest of 2015
1. Thinking like a Plant - Craig Holdrege translation to Swedish
I have always wondered...
2. Purity - Jonathan Franzen
"his edgiest and most searching book yet." From Work in progress
3. Slade House - David Mitchell. The Author says he was "ambushed’ by story which began as a collection of tweets last year, and quickly acquired a life of its own". The Guardian
4. The marriage of Opposites. Alice Hoffman tells the story about Rachel, the mother of the impressionist painter Camille Pissaro
5. The Book of Memory - Petina Gappah. Memory has been convicted of murder. As part of her appeal her lawyer insists that she write down what happened as she remembers it.
6. The Heart goes last - Margaret Atwood. A sinister, wickedly funny novel about a near-future in which the lawful are locked up and the lawless roam free,
7. A God in Ruins - Kate Atkinson. Atkinson turns her focus on Ursula's beloved younger brother Teddy - would-be poet, RAF bomber pilot, husband and father
8. Confession of the Lioness - Mia Couto. A dark, poetic mystery about the women of the remote village of Kulumani and the lionesses that hunt them
9. Death by Water - Kenzaburo Oe investigates the mysterious death of his
father
10. The Sun Gods - Jay Rubin. Japanese-born Mitsuko falls for Tom becomes surrogate mother to his fair-haired American toddler, Bill. But the bombing of Pearl Harbor strains the newly formed family.
June 9: Top Ten Most Anticipated Releases For the Rest of 2015
1. Thinking like a Plant - Craig Holdrege translation to Swedish
I have always wondered...
2. Purity - Jonathan Franzen
"his edgiest and most searching book yet." From Work in progress
3. Slade House - David Mitchell. The Author says he was "ambushed’ by story which began as a collection of tweets last year, and quickly acquired a life of its own". The Guardian
4. The marriage of Opposites. Alice Hoffman tells the story about Rachel, the mother of the impressionist painter Camille Pissaro
5. The Book of Memory - Petina Gappah. Memory has been convicted of murder. As part of her appeal her lawyer insists that she write down what happened as she remembers it.
6. The Heart goes last - Margaret Atwood. A sinister, wickedly funny novel about a near-future in which the lawful are locked up and the lawless roam free,
7. A God in Ruins - Kate Atkinson. Atkinson turns her focus on Ursula's beloved younger brother Teddy - would-be poet, RAF bomber pilot, husband and father
8. Confession of the Lioness - Mia Couto. A dark, poetic mystery about the women of the remote village of Kulumani and the lionesses that hunt them
9. Death by Water - Kenzaburo Oe investigates the mysterious death of his
father
10. The Sun Gods - Jay Rubin. Japanese-born Mitsuko falls for Tom becomes surrogate mother to his fair-haired American toddler, Bill. But the bombing of Pearl Harbor strains the newly formed family.
Sverige idag?
I tematrion ska vi i lyfta fram något svenskt, nämligen samtida litteratur som säger något om vår tid. Berätta om tre böcker som gestaltar Sverige som det är idag, säger hon. Jag gör en fri tolkning av uppgiften.
1. Den vita staden av Karolina Ramqvist. Den skildrar en verklighet som
dessvärre inte alls är omöjlig. Den unga ensamma mamman som har det eländigt men instinktivt försöker hålla sitt barn skadeslöst fast hon egentligen inte har en aning om hur man hanterar en baby. Riktigt eländigt att någon kan vara så ensam och prisgiven. Dumt av henne att inte ta kontakt med föräldrarna. Man får skylla på hennes ungdomliga oförstånd. Antagligen skulle föräldrarna ta hand om sin unge utan att fråga varför och hur?
2. All inclusive av Hans Gunnarsson. Egentligen vill jag kanske inte tro att det är så alldeles typiskt för Sverige idag, men en del stämmer säkert. Och bitvis är det taget på kornet. Bitvis är det roligt och/eller tragiskt, välj själv. Den ganska misslyckade författaren C. G. får i uppdrag att skriva en myllrande, kalejdoskopisk kollektivroman. "Ett charterturismens prosaiska kväde."Den som gillar skrönor kan nog nicka gillande.
3. På delad tredjeplats kommer feministerna Ebba Witt - Brattström och Carina
Moaning Myrtle, boggartar och hippogriffer
Harry Potter and the Chamber of Secrets. Rekommenderad ålder: 11 år. Ganska otäck på sina ställen. Men vilket stjärnuppbåd! Alan Rickman som professor Severus Snape lärare i trolldryckskonst, Kenneth Branagh och allas vår Maggie Smith som professor Minerva McGonagall, lärare i förvandlingskonst på Hogwarts skola för trollerikonst och elevhemsföreståndare för Gryffindor. Michael Gambon är lysande som professor Albus Dumbledore
Director: Chris Columbus
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. Rekommenderad ålder: 7 år. Något mindre otäck och ett lugnare tempo. Vissa scener var riktigt poetiska. Underbart spel av Emma Thompson som professor Sybil Patricia Trelawny som lär ut tasseomanti; Dawn French som The Fat Lady in the Picture och Julie Christie som Madame Pumerto. Vi möter dementorer, boggortar, hippogriffer occh tidsvändare.
Director:Alfonso Cuarón. Men - man missar mycket i filmerna som finns i böckerna. Och Stephen Fry läser suveränt! Del fyra Harry Potter and the Goblet of Fire är en tjock bok som omfattar 636 sidor. CD - boken består av 17 CD. Harry Potter and the Philosopher´s Stone ingick i sommarläsningen och Klassikerutmaningen, men jag hade ju inte tänkt mig att det skulle bli sådana följdverkningar precis! Nu får jag stå mitt kast!
Director: Chris Columbus
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban. Rekommenderad ålder: 7 år. Något mindre otäck och ett lugnare tempo. Vissa scener var riktigt poetiska. Underbart spel av Emma Thompson som professor Sybil Patricia Trelawny som lär ut tasseomanti; Dawn French som The Fat Lady in the Picture och Julie Christie som Madame Pumerto. Vi möter dementorer, boggortar, hippogriffer occh tidsvändare.
Director:Alfonso Cuarón. Men - man missar mycket i filmerna som finns i böckerna. Och Stephen Fry läser suveränt! Del fyra Harry Potter and the Goblet of Fire är en tjock bok som omfattar 636 sidor. CD - boken består av 17 CD. Harry Potter and the Philosopher´s Stone ingick i sommarläsningen och Klassikerutmaningen, men jag hade ju inte tänkt mig att det skulle bli sådana följdverkningar precis! Nu får jag stå mitt kast!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)