torsdag 18 september 2014

Det goda enkla

Ny bok av mor och dotter, Anna och Fanny Bergenström. Det goda enkla är titeln. Den är utgiven på Trio förlag. Titta in där och få ett smakprov av den läckra boken, som är en given julklapp.  I likhet med många andra har Bergenströms gått in för att minska på köttet och i stället använda mera korn av olika slag; emmer (urvetet) som har en nötig smak, matdinkel, borstvete, nakenhavre och linser. Svedjeråg har en fyllig rågsmak som uppskattas mycket norrut. Mor och dotter arbetar bra ihop. Det enda de inte är överens om är huruvida det ska vara russin i maten eller inte. Fanny Bergenströms far var fotograf så därifrån har hon sitt intresse för fotografi. Detta berättade de i dagens Meny (repris lördag 14.03). Jag fäste mig särskilt vid två recept, som jag förmedlar. 
Systrarnas soppa
"Vår lättlagade och ganska robusta favoritsoppa. Soppan är lika god ljum som varm. Ringla lite olivolja på toppen och servera med parmesan och rostat eller grillat surdegsbröd."
4-5 portioner
3 msk olivolja  
1 stor gul lök, finhackad  
2 medelstora morötter, hackade  
2 stjälkar bladselleri, strimlade  
4 vitlöksklyftor, fint hackade  
1⁄4–1⁄2 tsk chiliflingor  
ca 1 msk finhackad färsk rosmarin  
1 tsk torkad timjan  
3 färska tomater i bitar  
1 burk krossade tomater (400 g)  
1 liter kycklingbuljong eller grönsaksbuljong  
6–7 dl hemkokta kikärter eller 2 burkar à ca 400 g
gärna 1⁄2 tsk strösocker  
ev. en liten bit parmesanost  
en rejäl handfull grovt hackad mangold eller bladpersilja eller hel babyspenat

Börja med att skala och hacka alla grönsakerna. Värm en gryta och häll i olivolja. Fräs först lök, morot, selleri, finhackad vitlök, chiliflingor, rosmarin samt timjan i några minuter. Rör om då och då. Lägg sedan i tomater i bitar och låt fräsa i några minuter till. Häll i burktomater, buljong och kikärter (tar du burkärter så skölj dem i en sil och låt rinna av innan de läggs ner i grytan). Lägg i socker och gärna en torr bit parmesan också (ger jättefin smak). Koka upp det hela, sänk sedan värmen lite och låt koka under lock i cirka 30 minuter. Lägg, när soppan är klar, ner mangold eller persilja eller hela små spenatblad. Ta till sist upp ungefär en tredjedel av soppan och mixa den delen med stavmixer och häll sedan tillbaka detta i grytan. En enkel manöver som gör soppan lite krämigare i konsistensen. Smaka av med flingsalt och nymald svartpeppar. Servera eventuellt soppan med lite ringlad olivolja och grovt riven parmesanost.

Bread and butter pudding
4–6 portioner
2–3 msk mjukt smör till formen  
6–8 rejäla skivor ljust surdegsbröd eller annat ljust bröd (220 g)  
1⁄2 dl russin  
3 saftiga äpplen, gärna Signe Tillisch eller Gravensteiner  
1⁄2 tsk mald kanel  
1⁄2 vaniljstång  
4 dl mjölk, 3 %  
1 dl vispgrädde  
3 ägg  
1 dl strösocker eller råsocker  
ev. 50 g hackad mandel eller hasselnötter ( lite siktat florsocker)

Variation I stället för äpple och kanel kan man ta en stor handfull urkärnade körsbär och en liten skvätt rom. Eller torkade apriko- ser eller katrinplommon i bitar.

7 kommentarer:

  1. Barnbarnen älskar färsk kronärtskocka! Den äldsta kunde äta bladen snyggt med smör redan som 1-åring ♥

    SvaraRadera
    Svar
    1. måste ha sett bra rart ut med lilla 1 - åringen ätande kronärtskocka! antar att mormor/farmor plåtade...

      Radera
    2. Det finns nog något kort, hon doppade bladet så fint i smöret och drog mellan tänderna precis som man ska (hon har aldrig sett någon barnmatsburk :) Nu är lillasyster jättesnabb med att sno kronärtskockshjärtan!

      Radera
  2. Åhh, så gott det låter! Soppa är bra höstmat, värmer gott i magen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. den här lät bra! och båda damerna godkände kikärter på burk. jag kan tänka bread and butter pudding till efterrätt

      Radera