onsdag 18 september 2024

Veckans kulturfråga v. 38 2024


enligt O: Veckans kulturfråga v. 38: Vilka historiska epoker och händelser läser du gärna om?

Jag läser gärna om slutet av 1800 - talet och början av 1900 - talet. Den viktorianska tiden i England omfattar ju stora författare som Charles Dickens (200 -årsjubiléet), George Eliot (Middlemarch), systrarna Brontë (Les Soeurs Brontë), Elizabeth Gaskell (200-årsjubiléet), Anthony Trollope (Förestånendaren), Nathaniel Hawthorne (The scarlet letter ),  Oscar Wilde (Näktergalen och rosen) och Thomas Hardy (Heden). För att nämna några.

Under samma tid har vi här i Sverige t. ex. Fredrika Bremer, (Bremer. En biografi av Carina Burman) Emelie Flygare - Carlén (Ett köpmanshus i skärgården), Selma Lagerlöf (Jerusalem), Alfhild Agrell (För ful) och August Strindberg (En dåres försvarstal).

Det blev visst en epok som jag endast skrivit delvis om. Jag kunde ha fyllt på med franska och ryska författare också. För att inte tala om alla andra nationaliteter.

6 kommentarer:

  1. Du nämner verkligen en rad pärlor, med några år på nacken - och som utspelar sig för ganska länge sen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja, det är pärlor och de är klassiker som tål att läsas om

      Radera
  2. Fredrika Bremer och Carina Burman läser jag gärna, och de brittiska författare du nämnder. Läst en del bra äldre ryska författare, Dostojevskij gillar jag, tar en tid att komma in i, alla karaktärer har tre namn...

    SvaraRadera
    Svar
    1. har också läst Dostojevskij och en del annat ryskt. men jag fick begränsa mig, tyckte jag

      Radera
  3. Dickens är verkligen en favorit. Ska erkänna att jag inte läst alla de andra även om de flesta finns på 'att läsa listan'. Och ryssarna! Ja, jag är väldigt svag för ryssarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. ryssarna tycker jag mycket om också. Dickens fick ju för nyad aktualitet nu i och med Demon Copperhead

      Radera