onsdag 31 januari 2024

Milda Lena

Milda Lena. Novell av Gertrude Stein.

Jag stakar mig redan på första meningen: "Lena var mild och tålmodig, älskvärd och tysk." Är författaren ironisk? Tack och lov läste jag inte förordet först. Jag hann förfasa mig över de klumpiga meningarna och undra vad det var för en tafflig översättare. Alva Dahl är en rutinerad översättare som verkligen inte brukar missa något. Så småningom går det upp för mig att det nog faktiskt är själva författarens intentioner det rör sig om. Milda Lena handlar om Lena som ingår i en stor tysk syskonskara. Alla tycker att det är jättebra när faster från USA kommer och tar med sig Lena tillbaka till den fiktiva staden Bridgeton, som lär vara detsamma som Baltimore. Alla och alla. Ingen frågar Lena vad hon tycker. Faster får en viss fason på Lena; skaffar henne arbete och sätter igång att söka efter en lämplig äkta man. Ingen vet vad Lena tycker. Hon har inte ens förstånd att ta hand om sina löningar (är det verkligen rätt ord?). Alltså sätts de på banken åt henne. Kusinerna skäms över henne. Den duktiga kokerskan bannar henne hela tiden. Lena säger ingenting. Faster och Herman Kreders mor tycker att Herman blir en jättebra äkta man åt Lena. Herman är måttligt förtjust. Han tycker inte om att ha flickor omkring sig. Å andra sidan gör han alltid som föräldrarna vill. Vad Lena vill frågar ingen efter. Gift blir hon - visserligen med en veckas fördröjning - men i alla fall. Herman är en snäll äkta man och hjälper henne med allt möjligt. Svärmor är ett kors. Att äta lite och spara mycket är det viktiga för henne. Lena har aldrig varit mån om sitt yttre, men nu förfaller hon till ren vanvård. Att föda barn bereder henne inte stort besvär. Herman är omåttligt förtjust i sina barn. Ingen vet vad Lena tycker. Kvinnorna i den här novellen har hand om dådkraften. Inte Lena då, förstås, som ganska snart har gått från milda Lena till stackars Lena. Männen i novellen behandlas mera som vantar i bakgrunden. Jag förstår inte riktigt vad Gertrude Stein vill ha sagt med sin novell. Om hon vill ha sagt något. Novellen ingår i Three lives som kom ut 1909. Detta var första anhalten i Ugglan & Bokens Novellresa där novellen skulle handla om 1920 - talets Paris.

tisdag 30 januari 2024

Tisdagstrion v. 5 2024: "Saga", "historia" eller "berättelse" i boktiteln

Ugglan & Boken: Tisdagstrion v. 5: "Saga", "historia" eller "berättelse" i boktiteln

1. Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood 

2. En saga om tidens väsen av Ruth Ozeki

3. Vargarnas historia av Emily Fridlund

Titlarna är klickbara.

måndag 29 januari 2024

Boktriss v. 5 2024: Bokstaven E

Mias bokhörna: Boktriss v 5: Bokstaven E

1. Manlig karaktär: Edmund Dantès i Greven av Monte Cristo av Alexandre Dumas d. ä., en av världens mest lästa äventyrsromaner som utspelades efter franska revolutionen. För mig är det ett fantaatiskt högläsningsminne.

2. Kvinnlig karaktär: Ellen i En modern familj av Helga Flatland. Om tre vuxna syskons reaktioner på föräldrarnas skilsmässa. Föräldrarna är båda i 70 - årsåldern. Alla högtider firas traditionsenligt ändå. Frågan är hur det går till när huset säljs.

3. Barn, djur, seriefigur: Elsa är 9 år när hon får sin ren slaktad av tjuvjägare i den fina romanen Stöld av Ann Helén Laestadius.

Selfie hemma hos. vecka 5 2024


Klimakteriehäxan: Selfie hemma hos

1Det tittar jag direkt på när jag kommer på mitt första besök i ett hem.   

Bokhyllorna och om de innehåller böcker eller prydnadssaker. Och i förekommande fall - vilka böcker

2. Det irriterar mig, såväl hemma hos mig själv som hemma hos andra 

Legobitar i hålfötterna

3. Det har jag onödigt många av.  Många skulle säga böcker. Själv skulle jag säga anteckingsböcker och kollegieblock

4. Vän av vita väggar eller ska det vara mönstrat?  Vita väggar eftersom bokhyllorna täcker väggarna. Här och där har jag klämt in någon tavla.

5. Den detaljen är viktig hemma hos mig.       Kakelugnen

6. Hur viktigt är det med växter hemma? Viktigt, men tyvärr har jag inga gröna fingrar

söndag 28 januari 2024

En smakebit på søndag v. 4 2024

astridterese på den norska bokbloggen betraktninger håller i söndagarnas smakebitar. En väljer ett stycke av den bok en just läser och erbjuder andra bokbloggare att läsa. Utan spoilers, förstås. Sedan kommenterar en på astridtereses blogg så att andra bokbloggare hittar

"Då går något upp för henne. Allt det svåra, all fåfäng längtan, allt sviket hopp, all bitterhet och saknad, de plötsliga slagen som nästan bedövar en så att det kanske går flera år innan man plötsligt fattar vad det var som hände, det är kunskap om livet som kommer till en. Bitter och besvärlig, tung att komma igenom, men den enda vägen till kunskap om en själv och andra. Av medgång kommer övermod, det är motgång man får förstånd av. Efter allt man genomlidit kommer kanske alltid en dag då man tänker: Det gjorde ont men det var ett slags befrielse ändå. En reva i min ovetenhet, en hinna som brast för min syn . I ett slags mild exstas viskar Alberte plötsligt upp mot solen: Gör med mig , liv, vad du vill, men låt mig få förstå,se och få insikt."
Ur Alberte och friheten av Cora Sandel. Fler smakebitar HÄR

lördag 27 januari 2024

Veckans mening v. 4 2024

MIN  

"I spegeln ovanför kakelugnen ser hon, svagt belyst av det försvinnande dagsljuset, konturerna av den okända, som hon möter i speglarna var hon än slår upp sina bopålar, en gestalt som hon aldrig blir kvitt och aldrig blir klok på, aldrig riktigt får att stämma med sin inre människa."

Robert på bokbloggen Mina skrivna ord: "Varje lördag presenterar jag en mening från boken jag läser. En mening som har fått mig att stanna upp. Den kan vara humoristisk, men den kan även vara allvarlig. En mening att lägga några sekunder på." Min mening v. 4 kommer från Alberte och friheten av Cora Sandel.

fredag 26 januari 2024

Fem en fredag v. 4 2024: #ruta

elisamatilda: fem en fredag v. 4: #ruta

  1. Vad tittar du helst på? Spännande serier
  2. Vad tycker du är tråkigt på tv? Curling
  3. Vilken streamingtjänst eller kanal används mest hos dig? SVT Play, Netflix
  4. Vad skulle du byta ut TVn mot? Radio
  5. Vad tittade du på senast? Tre kärlekar på Öppet arkiv, Frostbiten SVT Play

torsdag 25 januari 2024

Helgfrågan v. 4 2024

Mias bokhörna: Helgfrågan v. 4: Tips på en bra bok om andra världskriget med anledning av Förintelsens minnesdag den 27 januari

De fattiga i Łódź  av Steve Sem Sandberg. En storslagen roman om det judiska gettot i polska Łódź under andra världskriget.  Nazisterna utsåg den judiske affärsmannen Chaim Mordechai Rumkowski som lägerledare. Det visar sig att han är en mycket komplicerad person som å ena sidan bygger upp ett fungerande samhälle i lägret, som gör att det lämnas ifred av nazisterna i det längsta. Å andra sidan är det han som pekar ut vilka som kan skickas till gaskamrarna. Och han har även åtskilligt annat på sitt samvete.
Författaren fick Augustpriset 2009 för De fattiga i Łódź

Alberte och Jakob

När jag som ganska ung läste Cora Sandels till dels självbiografiska romanserie Alberte och Jakob, Alberte och friheten och Bara Alberte var jag inte särskilt road. Jag gillade helt enkelt inte Alberte. Och det gör jag kanske inte nu heller när jag börjat omläsningen och just läst ut första delen. Men jag har en annan förståelse för hennes blåfrusna person. Enligt fru Henriette Selmer är dottern dessutom skelögd och gör inget åt sitt trista hår. Fru Selmer, suckar, gråter och ser lidande ut. Fadern, häradshövdingen, är däremot lite svag för dottern och hon för honom. Sonen Jakob är allas hopp och ljus och moderns favorit. Alberte har fått sluta gymnasiet för att det ska finnas medel att ta lillebror Jakob genom skolan. Båda barnen lider av föräldrarnas olyckliga äktenskap. Alberte fryser sig igenom livet. Hon älskar naturen och vandrar omkring på kajerna och de folktomma bakgatorna den lilla nordnorska staden Tromsø och iakttar årstidernas skiftningar. Då och då samlar sig några ord inom henne som till slut utmynnar i en dikt. Den skriver hon i boken som ligger under tröjorna i byrålådan. Alberte lider av instängdheten och småborgerligheten. Alla håller rätt på varandra; uppförandekoden är sträng liksom rangordningen. Hon längtar bort och ut. Det gör Jakob också och han ser till att göra något åt det. Albertes situation förbättras inte av att hennes väninnor börjar gifta sig och bilda familj. Cora Sandel vill skriva så sant som möjligt. Språket ska omsluta tanken som en hud har hon lärt sig av Victoria Benedictsson. Alberte uppskattar i likhet med sin upphovsman ensamheten. Cora Sandel bodde under många år i en liten lägenhet i Uppsala där hon helst vistades alldeles ensam. Hon var 46 år när hon debuterade med Alberte och Jakob 1926. Det tog henne tretton år att skriva serien om Alberte. Det gick betydligt bättre att läsa Alberte och Jakob den här gången. Jag uppskattar Cora Sandels bildspråk, hennes nästan förälskade naturskildring och hennes psykologiska blick. Ibland glimtar det till lite av en torr humor som kan påminna om Jane Austen. Gun-Britt Sundström har översatt och skrivit förord.

onsdag 24 januari 2024

Veckans kulturfråga v. 4 2024

enligt O: Vilka kulturella verk med en siffra i titeln vill du tipsa om?

2666 av Roberto Bolaño tilldrar sig i Santa Teresa på gränsen mellan Mexico och USA. Staden utmärks av korruption, knarkhandel, prostitution och olösta kvinnomord; den moderna civilisationens tassemarker. 

IQ84 av Haruki Murakami står och lockar i hyllan. Tokyobon Aomame sugs in i en värld på gränsen mellan melankolisk storstadsrealism, saga och fantasy. Hon döper den till 1Q84; en oöversättlig ordlek. I japanska öron låter det som 1984, som är romanhandlingens år med en blinkning till George Orwell: hjärntvätt, övervakning och tragisk kärlek är ingredienser även i denna skruvade historia, som egentligen handlar om två välkända berättelsemotiv: kampen mellan gott och ont, och A möter B med förhinder. Aomane är en hårdför kvinna som egentligen bara älskat den lille tio-årige pojke hon höll i handen på skolgården. Också författarenTengo lever ett ensamt liv.  Han har aldrig lyckats glömma – just det – den lilla flicka som en gång tog hans hand på skolgården.

De sju samurajerna i regi av Akira Kurosawa anses vara en av de mest inflytelserika filmerna någonsin. Den handlar ytterst om förhållandet mellan samurajer och bönder.

Tolv edsvurna män är också en film från 50 - talet. Den handlar om en jury som ska ta ställning till om en 18 - åring är skyldig till det mord han åtalats för. En jurymedlem har avvikande åsikt och startar en diskussion som får hela gruppen över på sin sida. Eftersom det gäller dödsstraff eller inte måste juryn vara enig. En av jury männen är Henry Fonda. Jag såg den i mycket unga år och blev alldeles tagen.

Route 66 med Rolling Stones behöver inte kommenteras.

Only Sixteen gammal dänga från anno dazumal


tisdag 23 januari 2024

Tisdagstrion v. 4 2024: Bröder

 


Ugglan & Boken: Tisdagstrion v. 4: Bröder


1. De vilda svanarna av H C Andersen

Min favoritsaga. Elva prinsar förvandlas till svanar av sin styvmor. Endast en människa som är beredd att lida kan rädda dem ur deras förtrollning. Lillasyster Eliza ställer upp.

2. Den osynlige älskaren av Moa Martinson.

Statarflickan Betty, 16, gifter sig av nödtvång med skogshuggaren Fredrik som är ganska råbarkad och svag för sprit. I huset finns också Fredriks bror och snusige gamle far. Den boken och de två följande delarna fanns i föräldrarnas hylla.

3. Sju bröder av Alexis Kivi

Aleksis Kivi (1834 - 1872) älskade skogen och att läsa. Sju bröder läste jag för så länge sedan att jag knappt minns den,men jag tar med den ändå för att den är en klassiker och en av de första romanerna som skrevs på finska. Den handlar om sju vildvuxna bröder som bor hemma i stugan med sin mor. När hon dör kommer de att leva fribrytarliv i skogarna. Sju bröder kritiserades mycket när den kom ut för att den sades förlöjliga allmogen. Men snart vände vinden och Sju bröder blev det litterära verk som lever än idag. Aleksis Kivi -dagen den 10 oktober firas som den finska litteraturens dag.

måndag 22 januari 2024

Selfie v. 4 2024: Matvanor


 Klimakteriehäxan: Selfie v. 4: Matvanor

1. Det äter jag för lite        Bönor och linser
2. Det äter jag för mycket  Godis
3. Det bjuder jag på ofta    Potatisgratäng
4. Det är bra fredagsmys    Räkmacka
5. Det är gott när man är lite sjuk  Godis och potatisgratäng
6. Det fick mig att bli eller inte bli vegetarian/vegan: Människan är allätare

Boktriss v. 4 2024: Bokstaven D


Mias bokhörna: Boktriss v. 4: Bokstaven D


Manlig romankaraktär: Mr Darcy i Pride and Prejudice av Jane Austen

Kvinnlig romankaraktär: Dina och Dorinda i Det blåser på månen av Eric Linklater; klassisk allåldersbok

Karaktär i barnbok eller serie: Loranga, Masarin & Dartanjang av Barbro Lindgren.

söndag 21 januari 2024

En smakebit på søndag v. 3 2024

astridterese på den norska bokbloggen betraktninger håller i söndagarnas smakebitar. En väljer ett stycke av den bok en just läser och erbjuder andra bokbloggare att läsa. Utan spoilers, förstås. Sedan kommenterar en på astridtereses blogg så att andra bokbloggare hittar.

"Hilari är en pratkvarn som aldrig saknar ord. Han pratar så att det växer öron på lökarna och djuren flyr för att de blir så trötta på hans pladder. Men han är godhjärtad, annat kan man inte påstå. Inte ens Rei, en av grannarna, en rutten typ som kunde ha haft massor att säga om Hilari, som han har om alla. Att Hilari är en fjolla, som hänger i hasorna på den där jätten dagarna i ända. Tänk allt han skulle ha kunnat säga om grabbens pladder och vänner. Men i stället kommer Rei med korgar fulla med gröna bönor till Hilari. Jag har minsann sett dem tillsammans. Hilari frågar saker och Rei svarar som om han inte hade ont blod i ådrorna." 

Fler smakebitar HÄR

lördag 20 januari 2024

Veckans mening v. 3 2024

MIN 

Robert på bokbloggen Mina skrivna ord: "Varje lördag presenterar jag en mening från boken jag läser. En mening som har fått mig att stanna upp. Den kan vara humoristisk, men den kan även vara allvarlig. En mening att lägga några sekunder på." Min mening v. 3 kommer från Jag sjunger och bergen dansar av Irene Solà.

"Jag gråter av ilska över gamlingen som inte är min far, jag har ingen far, varken far eller mor, och jag gråter över barnen som ljuger, mina barn, över barnen som borde vara en lindring, en liten källa till sötvatten, snälla barn som tar hand om och älskar sin mor.

 

fredag 19 januari 2024

Fem en fredag v. 3 2024: Beskrivande

elisamatilda: Fem en fredag v. 3: Beskrivande

1. Vad är en sak du har gjort idag? Tillrett kålpudding i lergryta
2. Med vilka tre ord kan du beskriva kommande helg? Jobbig, rolig, spännande
3. Med vilken liknelse skulle du beskriva ditt mående? Som en gris i en gärdesgård
4. Med vilket ordspråk skulle du beskriva den här veckan? Gör dig glad men skynda bara; morgondagen känner ingen
5. Vilket motto använder du oftast? Det är bara att bryta ihop och gå vidare.

torsdag 18 januari 2024

Helgfrågan v. 3 2024

Mias bokhörna: Helgfrågan v. 3 2024: Är det någon speciell bok du väntar på att få läsa under våren?

Jag vill läsa Stacken av Annika Norlin och Rent hus av Alia Trabucco Zerán

Klicka på titlarna för att läsa mer om böckerna.                                                  Tranorna flyger söderut av Lisa Ridzén                     

                                                  

Tabita

Danska IbenMondrup bodde femton år under sin uppväxt i Grönland. Hennes roman, Tabita, tilldrar sig i byn Upernvik  i Grönland och Humlebæk i Danmark. Eva och Berthel är välbeställda danska handelsmän i byn. De har ett hembiträde som heter Abelone. Hon är 25 år och har redan tre barn som ingen riktigt vet vem som är far till. Barnen i Grönland i mitten på 60 - talet är ofta lortiga och fulla med löss, tycker fru Eva, men de går ju att tvätta av. Abelones barn har ingen vidare framtid för sig. Fru Eva trivs inte med sin tillvaro. Både hon och herr Berthel vill ha barn men det blir inga. Så småningom växer tanken fram. De vill adoptera två av Abelones barn, Tabita och lille Vitus, och ta med dem när de återvänder till Danmark. Berthel talar med Abelone som ger sin tillåtelse. Det är inte ovanligt att en ger bort barn som gåvor i Grönland, men då brukar det vara till en släkting. Herr Berthel är snäll och allmänt välvillig och mån om att hustrun ska vara nöjd. Fru Eva är mera hjärtlöst egoistisk. Hon ser inga problem med att plantera om de små barnen i dansk miljö och tvinga dem att glömma sitt ursprung. Att skilja barnen från deras mor är traumatiskt nog, men det blir etter värre senare. Tabita har alltid varit lillmamma åt Vitus och de är helt oskiljaktiga. Evas och Berthels äktenskap är i gungning. Stackars Tabita försöker göra uppror med de få vapen hon har, och här borde orosanmälningarna duggat tätt. Iben Mondrup skildrar tillvaron i Upernvik och i Humlebæk med stor kännedom om båda miljöerna. Och hon riktar allas blickar mot det förfärliga adoptionsförfarande som tydligen inte alls var ovanligt. Hembiträdet Abelone älskade sina barn och de henne. Hennes möjligheter att ge dem den uppväxt och de möjligheter de hade rätt till var obefintliga. Särskilt som hon säkert skulle bli mor fler gånger. Naturligtvis hade fru Eva och herr Berthel andra möjligheter att ge barnen det de behövde rent materiellt. Tabita gör ett starkt intryck på läsaren. Barnen är helt utlämnade åt vuxna som behandlar dem som brickor i ett spel. Det är dock tveksamt om Abelone ens förstått att barnen skulle flytta till Danmark. Och fru Eva hade inte en aning om vad det ville säga att ta hand om två barn från en helt annorlunda kultur varav det ena var en viljestark femåring vid namn Tabita. Tabita rekommenderas varmt. Den är mycket tankeväckande och har en del att säga om adoptioner i allmänhet. Det skulle inte vara fel med en uppföljning till den här romanen, tror jag. Iben Mondrup har skrivit flera romaner men detta är den första som översatts till svenska.

Titel: Tabita
Författare: Iben Mondrup
Översättare: Helena Hansson & Djordje Zarkovic
Förlag: Modernista
Tryckår: 2023
Antal sidor: 362

onsdag 17 januari 2024

Veckans kulturfråga v. 3 2024

enligt O: Veckans kulturfråga v. 3: Vilka svenska filmer skulle kunna ingå i en kulturkanon? 

En kanon behöver väl inte vara så förskräcklig? Den skulle väl kunna fungera som förslag/tips; alltså inte vara tvingande? Svenska filmer är inte min starkaste gren, men några - företrädesvis gamla - filmfavoriter har jag i alla fall. Smultronstället har jag sett flera gånger och Sommarnattens leende. Detsamma gäller Kan du vissla, Johanna? Helt oemotståndlig. Vi på Saltkråkan, Sjunde inseglet, Fanny och Alexander, Tillsammans, Scener ur ett äktenskap och Utvandrarna (Troell). Nya filmer jag tänker se: Tillsammans 99, Svart krabba (eftersom jag inte fattade boken), En helt vanlig familj (gillade verkligen boken) och Hammarskjöld. Någon av dem kanske hamnar i min kanon.

tisdag 16 januari 2024

Tisdagstrion v. 4 2024: Att älska


 Ugglan & Boken: Tisdagstrion v. 4: Att älska (i handling eller boktitel)


1. Dig ska jag älska av Kristina Lundström

Karin är gift med Pierre och bor i Paris. Hon är hemmafru och har det jättebra. Allt är välordnat, tryggt och trist. Men så möter hon sitt livs passion, den femton år yngre Lucien.


2. Skynda att älska av Alex Schulman

Allan Schulman var 57 år när sonen Alex föddes. Allan Schulman älskade sin bqrn över allt, men kunde få väldiga vredesutbrott som han själv glömde på fem minuter. Det tog många år innan Alex Schulman kunde återvänd till fqmiljens sommarstuga eftersom den förknippades så strakt med fadern.


3. Att älska livet mer än dess mening av Owe Wikström

Titeln kommer från Bröderna Karamasow. OW har sysslat mycket med Dostojevskij.OW frågar sig varför människor i vår tid är så rädda för allvar? Och varför måste allt vara så stort för att vara värt något?

måndag 15 januari 2024

Selfie v. 3 2024

Klimakteriehäxans Selfie v. 3 gäller Kungligt.

1. Har du besökt något slott som turist? Vilket i så fall, och vad tyckte du? Jag tycker väldigt mycket om Sofiero, till exempel. Och Hovdala slott.
2. Drömde du om att bli prins/prinsessa när du var liten?  Nej
3. Sitter svenska regentlängden kvar i minnet sedan skoltiden?  Ja, lite
4. Tittar du på tv när kungliga evenemang sänds? Om ja, berätta varför? Jag tycker faktiskt att det är riktigt intressant att både se och höra.
5. Har du läst brittiske prins Harrys självbiografi "Den andre" (Spare)? Om ja, vad tyckte du i så fall? Nej, det har jag inte, men evt gör jag det
6. Bör Carl XVI Gustaf avgå till förmån för sin dotter? Om ett par år kanske när barnbarnen blivit lite större

Boktriss v. 3 2024: Bokstaven C


Mias bokhörna: Boktriss v. 3: Bokstaven C 

1.  En manlig romankaraktär: Charles Primrose är huvudkaraktären i Oliver Goldsmiths roman The Vicar of Wakefield. Han är helt odräglig men svår att värja sig mot. En kan inte låta bli att tycka om honom.

2. En kvinnlig romankaraktär: Cecilia - Pennskaftets raka motsats i Elin Wägners rösträttsroman från 1910, Pennskaftet. Cecilia är stukad av livet men arbetet tillsammans med Pennskaftet och de övriga kvinnorna som arbetade för kvinnosaken kom henne att räta på ryggen.

3. Karaktär i barnbok eller serie: Min vän Charlotte av Elwyn Brooks White. Berättelsen om grisen Wilbur som bor i sin stia under ladan tillsammans med fåren och gässen. Hans bästa vän är spindeln Charlotte.

söndag 14 januari 2024

En smakebit på søndag v. 2 2024

 "Rosines hänser är flottiga av talg, men fingrarna är starka, greppet om de små dunen säkra när hon plockar. Hennes brorson kom förbi med fåglarna. Det är hon tacksam för. Lika tacksam som hon är mot alla som tittar in och ger dem kött och nickar frågande mot sjuklingen. De hälsar på i huset uppe på berget för att få veta. Rosine har inget svar att ge dem, inte än. Men hon känner på sig att det blir snart. Det är oro inombords, de där små blixtarna i hennes armar som gör dem rastlösa och får fingrarna att gripa tag i till och med de minsta dunen och torka av dem i kanten på hinken som står mellan  hennes ben. Vid hennes fötter ligger en färdigplockad fågel, skär och trind. Hon sitter på stolen i det skumma ljuset från fönstret, för därifrån har hon uppsikt över Vitus på britsen. Då och då hejdar hon sig och lyssnar efter pauserna i hans andning. Hon vet vartåt det barkar för hennes man. Han kommer att dö." 

Från Tabita av Iben Mondrup. Fler smakebitar HÄR.

astridterese på den norska bokbloggen betraktninger håller i söndagarnas smakebitar. En väljer ett stycke av den bok en just läser och erbjuder andra bokbloggare att läsa. Utan spoilers, förstås. Sedan kommenterar en på astridtereses blogg så att andra bokbloggare hittar.

lördag 13 januari 2024

Veckans mening v. 2 2024

MIN

Robert på bokbloggen Mina skrivna ord har en lördagsutmaning som han kallar Veckans mening. Den går ut på att vi bjuder varandra på en mening ur det vi just läser; en mening som vi av någon anledning stannat upp inför. Min Veckans mening v. 2 kommer från Tabita av Iben Mondrup.

"Berthel har sitt kontrakt och ett år kvar i Grönland, men man har gått med på att korta ner det, de får resa till sommaren."

fredag 12 januari 2024

Fem en fredag v. 2 2024: Överflödigt

 elisamatilda: Fem en fredag v.2

1. Vad för olägenhet upplever du varje dag? Halka
2. Vad önskar du att du inte så ofta var i närheten av? Folk som cyklar på trottoaren
3. Vad senast hade du önskat lite mer varning om på förhand? Vilka böcker min dotter hade läst och inte rapporterat av till mig. Med den påföljd att hon fick två julklappsböcker av mig som hon redan hade läst!
4. När fick du senast ge efter för en plötslig impuls? Det händer ideligen. Igår köpte jag plötsligt svindyra kardemummabullar som jag verkligen inte skulle haft.
5. Vad gjorde dig positivt överraskad under veckan? Solen

torsdag 11 januari 2024

Helgfrågan v. 2 2024

Mias helgfråga v. 2: Vad fick vi läst mellan jul - och trettonhelgen?

Historien om fru Berg av Ingvild H. Rishøi

Källorna av Hélène Lafon

Jordbor av Sayaka Murata

Morgon och kväll  av Jon Fosse

Stargate av Ingvild H. Rishøi

plus ett par böcker som jag lyssnat på och tänker skriva om senare.

Trilogien

Den första kortromanen i Trilogien av Jon Fosse har titeln Andvake (Sömnlösa). Den kom ut på nynorska 2007 och på svenska 2010. Den handlar om två mycket unga människor - 16 år - som väntar barn. Asle och Alida heter de. De är ogifta och de letar husrum. Asle är spelman och bär sin fiollåda med sig. Det är sent på hösten, kallt och regnigt. Ingenstans är de välkomna.  Tankarna går givetvis till Josef och Maria. Fosses språkliga stil är näst intill hypnotisk. En känner igen omtagningarna och upprepningarna och beskrivningarna av havet. Och det är vackert. 
Den andra delen har titel Olavs drömmar (Olavs Draumar). Olav har bestämt att han numera heter Olav och Alida Åsta. Han är inte tydlig med varför de behöver byta namn. Men en anar ju. De måste lämna Bjørgvin (ett gammalt namn för Bergen) och beger sig iväg utan några egentliga planer. Alida/Åsta frågar inte mycket. Asle/Olav frågar inte heller mycket eller gör motstånd i andra delen. Jag tänker mig Asle/Olav som en slags Jesus - gestalt. Med den skillnaden att Jesus var helt oskyldig. 
Den tredje delen, Kvällning (Kveldsvævd), för  en fram till våra dagar. Där kommer en Jon in i bilden. Han är en sorts spelman som fått en diktsamling publiserad. Ales, Alidas ena dotter med Åsleik, är redan gammal och har barn och barnbarn. Åsleik är en snäll och vänlig man som förbarmade sig över Alida där hon satt på en bänk på Bryggan i Bjørgvin med lille Sigvald i famnen. Han vet vem hon är och förstår att hon och sonen är husvilla och hungriga. Åsleik bjuder på ett skrovmål och en tänker på hungern i den första kortromanen. Åsleik  ser till att de snarast seglar iväg till hans Vik i Dulgja. De två första romanerna tilldrar sig troligen i slutet av 1800 - talet medan tredje delen tilldrar sig senare. Musik och kärlek är genomgående teman i släktens historia liksom födelse och död. Många i släkten är spelmän. Någon av dem talar om att vara "dömd" till att vara spelman. I Kvällning blandar Fosse generationerna. De levande talar obesvärat med de döda. Fosse använder enkla ord och stilen är kärv. Det finns något ursprungligt och tidlöst med texten som gör berättelsen i det närmaste mytisk. Jag skulle gärna lyssnat på Trilogien uppläst på nynorska. Jag tyckte om den och kände igen författaren ifrån Morgon och kväll som jag också tyckte mycket om.

onsdag 10 januari 2024

Veckans kulturfråga v. 2 2024


enligt O: Veckans kulturfråga v. 2: Vilka riktigt bra filmer vill du tipsa om?

Jag tyckte mycket om Oppenheimer. Jag tyckte mycket om huvudrollsinnehavaren som spelades utmärkt av Cillian Murphy. Honom hade jag sett tidigare Netflix - serien Peaky Blinders, som jag gillade väldigt mycket. Vägvisaren av Akira Kurosawa från 1975 är en sovjetisk - japansk film som jag sett ett antal gånger. Den är helt fantastisk. När Sophia mötte Sylvain klassificeras visserligen som romantik och komedi, två genrer som jag brukar undvika, men på något sätt verkar den lite intressant ändå. Kommer i början av februari på biograferna. Hammarskjöld tänkte jag också se. Persbrandt som huvudrollsinnehavare är inte fel, tror jag, och Hammarskjöld var ju en oerhört intressant människa.

tisdag 9 januari 2024

Tisdagstrion v. 2 2024

Ugglan & Boken: Tisdagstrion v. 2: Böcker jag planerar att läsa under 2024.

1. Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd är litteraturprofessor Ebba Witt-Brattströms dubbelbiografi över paret Martinson. 


2. Lars Vargö, Obeständigt  - kontrasterna i japansk kultur.  Lars Vargö, diplomat och tidigare bland annat ambassadör i Japan, är en av Sveriges ledande Japan - kännare. Han har även varit gästprofessor i Tokyo. 

3. Människan och läsandet. Aspekter på en livsavgörande aktivitet är en antologi. Vi får läsa om de äldsta skriftsystemen;  om läsandet som medskapande aktivitet, om kanon, om Litteraturbanken som klassikerprojekt, om läsning som vetenskaplig och kritisk profession och om översättarens roll som läsare. Joel Halldorf skriver om bibelläsning och dess betydelse för politik, kultur och etik i Sverige, Rebecka Kärde tittar på kritikerns roll som läsare och Kristoffer Leandoer ställer frågan om huruvida litteraturen är en existensform.

måndag 8 januari 2024

Boktriss v. 2 2024: Bokstaven B

Mias bokhörna: Boktriss v. 2: Bokstaven B


1. Manlig karaktär på B i bok Brutus i Shakespeares drama Julius Caesar


2. Kvinnlig karaktär på B i bok Brita Burenberg i trilogin Brita i grosshandlarhuset, Brita i äktenskapet och Brita Burenberg. Författare: Harald Beijer. Böckerna fanns i föräldrarnas bokhylla och lästes mycket tidigt av mig. Nu står de i min bokhylla och borde läsas om.


3. Karaktär på B i barnbok eller serie: Barnhans i Barbro Lindgrens oförglömliga trilogi Vems lilla mössa flyger, Korken flyger och Vad lever man för? Här finns också den melankoliska Bisamråttan